Ριχάρδος: Από το καροτσάκι με τα βιβλία... στη χρυσή αυτοκρατορία (vid)
Η ενασχόλησή του Ριχάρδου µε τους ηµιπολύτιµους λίθους τον βοήθησε να στραφεί στις επιχειρήσεις ενέχυρου και κοσµηµάτων, τις οποίες διοικούσε από το στρατηγείο του και… τηλεοπτικό στούντιο στην Ανάβυσσο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένας βασιλιάς του χρυσού, χυτήρια, ειδικοί φασµατογράφοι, λαµπερές εµφανίσεις στην τηλεόραση, «ξέπλυµα» µέσω κερδισµένων δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ, δίκτυα πλαστών τιµολογίων, συµµετοχές σε κτηµατοµεσιτικές εταιρείες, συνεργασίες µε Κινέζους εµπόρους ρούχων και δεκάδες άλλες δραστηριότητες βρίσκονταν πίσω από το «αριστουργηµατικά οργανωµένο», όπως χαρακτηρίστηκε από τους αστυνοµικούς, κύκλωµα του γνωστού ενεχυροδανειστή.
Η φιγούρα του Ριχάρδου Μυλωνά, που αποτελούσε µόνιµο «τηλεοπτικό διάλειµµα» σε δεκάδες εκποµπές, διαλαλώντας την πραµάτεια του και τα καταστήµατά του ανά την ελληνική επικράτεια, έκρυβε ένα δίκτυο που φέρεται να κόστισε στο ∆ηµόσιο εκατοµµύρια ευρώ.
Ο τηλεπωλητής, που συχνά γινόταν θέµα συζήτησης στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µε… περιπαιχτική διάθεση από τους χρήστες, είχε κατορθώσει να στήσει «καρτέλ» στην αγορά χρυσού, ρυθµίζοντας τις τιµές και επιβάλλοντας µειωµένες κατά πολύ περισσότερο από τη χρηµατιστηριακή ηµερήσια αξία του µετάλλου. Είναι η τρίτη φορά που οι Αρχές «τσιµπούν» τον γνωστό τηλεπωλητή.
Ωστόσο, σήµερα, µετά την απολογία του, αναµένεται να φανεί αν θα είναι και η «φαρµακερή», καθώς το κατηγορητήριο είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ριχάρδος για τους τηλεθεατές, «χοντρός» για τους συνεργάτες του, κατάφερε να ξεχωρίσει ανάµεσα στα εκατοντάδες ενεχυροδανειστήρια που «ανέθρεψε» η κρίση, µε την προσωπική και καθηµερινή του προβολή. Τα πρώτα δειλά βήµατα έγιναν σε κανάλια τοπικής εµβέλειας και χαµηλής τηλεθέασης πριν από περίπου οκτώ χρόνια.
Σύµφωνα µε τη δικογραφία, χρησιµοποίησε τις τηλεοπτικές προβολές για να προσελκύσει πελάτες, ώστε να µπορέσει να «χτίσει» την αυτοκρατορία λαθρεµπορίου χρυσού. Γεννηµένος το 1967 από Έλληνα πατέρα και Βραζιλιάνα µητέρα, ο Ριχάρδος Μυλωνάς φέρεται να µεγάλωσε µε τον πατέρα του.
Όταν η επιχείρηση επίπλων που διατηρούσε ο πατέρας του έβαλε «λουκέτο», για να βγάλουν τα προς το ζην πουλούσαν βιβλία µε ένα καροτσάκι στο κέντρο της Αθήνας. Η πρώτη απόπειρα ενασχόλησης µε τον χώρο των κοσµηµάτων έγινε όταν εισήγαγε τους πρώτους ηµιπολύτιµους λίθους από τη Βραζιλία κάποια χρόνια αργότερα.
Έδρα του ήταν ένα κατάστηµα στην Αγίου Μελετίου. Γρήγορα η δουλειά «άνθησε» και κρίθηκε αναγκαίο το άνοιγµα δεύτερου καταστήµατος, αυτήν τη φορά στην Πατησίων. Λίγα χρόνια πριν από τη στροφή από τα κοσµήµατα στα ενέχυρα είχε καταφέρει να δηµιουργήσει σηµαντικό κεφάλαιο, αλλά και να «στήσει» το στρατηγείο του στην Ανάβυσσο.
Πρόκειται για τη γνωστή βίλα από την οποία πραγµατοποιούσε τις απευθείας τηλεοπτικές συνδέσεις τα τελευταία χρόνια και αναρτούσε φωτογραφίες στιγµών χλιδής και πολυτέλειας στις σελίδες του σε µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μιας χλιδής… δικαιολογηµένης, αφού µόνο η ηµερήσια διακίνηση χρηµάτων των δύο φερόµενων εγκληµατικών οµάδων υπολογίζεται σε ποσά που υπερβαίνουν τα 400.000 ευρώ.
Ο διάσηµος από τις τηλεοπτικές εµφανίσεις του ενεχυροδανειστής, ο οποίος κατηγορείται ότι µοιραζόταν την αρχηγία της µίας εγκληµατικής οργάνωσης, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε τον ανακριτή το πρωί της Κυριακής και, όπως όλα δείχνουν, θα επιµείνει στην αθωότητά του. Αυτό τουλάχιστον διεφάνη από τις ανακοινώσεις του συνηγόρου του Αλέξη Κούγια, ο οποίος έδωσε το στίγµα της υπερασπιστικής τακτικής που θα ακολουθήσει:
«Τα 100 και πλέον ιδιόκτητα ενεχυροδανειστήρια του κ. Ριχάρδου λειτουργούν κατόπιν εγκρίσεως από το ελληνικό ∆ηµόσιο µε 100 διαφορετικές άδειες λειτουργίας επί σειρά ετών και ουδέποτε ουδεµία, είτε κεντρική είτε περιφερειακή θεσµική υπηρεσία, κατόπιν καθηµερινών ελέγχων, του καταλόγισε την οποιαδήποτε παράβαση».
«Γκρίζα σημεία» στην υπόθεση
Ωστόσο, ανοιχτό παραµένει το ενδεχόµενο να καταθέσουν οι συγκατηγορούµενοί του στοιχεία επιβαρυντικά, σε µια προσπάθεια να τύχουν ευνοϊκότερης ποινικής µεταχείρισης. Αλλωστε, οι καβγάδες των µελών του δεύτερου κυκλώµατος µε τον αρχηγό, που, σύµφωνα µε όσα αποκαλύπτονται στη δικογραφία, συχνά έφταναν στο σηµείο να µη µιλούν, ίσως οδηγήσουν σε αποκαλύψεις. Αποκαλύψεις τις οποίες αναζητούν οι Αρχές, καθώς υπάρχουν «γκρίζα σηµεία» παρανοµίας στην υπόθεση και αρκετά ασύλληπτα µέλη.
Υπόγεια, κρύπτες και χρηµατοκιβώτια γεµάτα από χρυσό, ασήµι, λίρες, νοµίσµατα, πολύτιµα κοσµήµατα και πέτρες, χρυσά δόντια αλλά και χιλιάδες ευρώ περιγράφονται γλαφυρά στην τεράστια δικογραφία για τη «µαφία του χρυσού». Η διακίνηση γινόταν, σύµφωνα µε τη δικογραφία, µέσω καταστηµάτων αγοράς και πώλησης χρυσού, κοσµηµατοπωλείων και εργαστηρίων αργυροχρυσοχοΐας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στην περιφέρεια. Οι δύο εγκληµατικές οργανώσεις που εξάρθρωσε το αστυνοµικό τµήµα Αµαρουσίου λειτουργούσαν ξεχωριστά, αλλά οι αρχηγοί ήταν πάντα σε συνεννόηση για τη διαµόρφωση των τιµών αγοράς.
Η πρώτη οργάνωση, που αφορά το γνωστό δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων «Ριχάρδος», διέθετε χυτήριο το οποίο λειτουργούσε στην οδό Στουρνάρη, δίπλα στο Πολυτεχνείο, αλλά και χώρους για τις συναντήσεις των µελών της. Τη µετατροπή των κοσµηµάτων σε πλάκες χρυσού «ακολουθούσε» η µεταφορά του στην Τουρκία είτε µέσω αεροδροµίου είτε µέσω τουριστικών λεωφορείων της γραµµής Αθήνα-Κωνσταντινούπολη. Η οργάνωση φέρεται να διοικείται από τον ›‘χρονο ενεχυροδανειστή και έναν Σύρο πολίτη, ο οποίος εµφανίζεται σε ρόλο «επιχειρησιακού αρχηγού». Ο τελευταίος πλασάρεται ως «αυθεντία» στους πολύτιµους λίθους και µέταλλα, ενώ είχε ευρεία γκάµα γνωριµιών.
Σοφία Σπίγγου, Αλέξανδρος Καλαφάτης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr