Πώς γινόταν το «ξέπλυμα» - Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού (vid)
Στις µεθόδους «ξεπλύµατος» των χρηµάτων που αποκόµιζε το καρτέλ χρυσού καταγράφονται αγορές ακινήτων, οχηµάτων και σκαφών, καθώς και η συνεργασία µε πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ και µε χονδρέµπορους ρούχων.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το πολυπλόκαμο κύκλωµα φέρεται να διατηρούσε διευρυµένα δίκτυα για το «ξέπλυµα» των χρηµάτων που αποκόµιζε, όπως περιγράφεται στη δικογραφία.
Σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, αυτό γινόταν µέσω αγοράς πολυτελών ακινήτων, οικοπέδων, οχηµάτων και σκαφών, αλλά και µέσω ίδρυσης νέων επιχειρήσεων ή επένδυσης σε ήδη υπάρχουσες. Στις µεθόδους ξεπλύµατος καταγράφονται οι αγορές κερδισµένων δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ, ενώ καταγράφηκαν ύποπτες οικονοµικές φύσεως συναλλαγές µε πρόσωπο που διαθέτει κατάστηµα ΠΡΟ-ΠΟ και «σπάει» επιταγές. Παράλληλα, σε κρυφό χώρο του πρακτορείου του… διέθετε χρηµατοκιβώτιο που περιέχει κερδισµένα δελτία, επιταγές και παράνοµα ενεχυριασµένο χρυσό.
Μάλιστα, σε έρευνα που πραγµατοποιήθηκε στο προποτζίδικο βρέθηκαν και κοσµήµατα τα οποία δεν µπορούσε να δικαιολογήσει και αποτελούν προϊόντα εγκλήµατος. Αντίστοιχα, από έκθεση κατάσχεσης εντός της ογκώδους δικογραφίας, φαίνεται ότι σε έρευνα που έγινε στο σπίτι µέλους της οργάνωσης η ντουλάπα στην είσοδο του σπιτιού του έκρυβε µια «έκπληξη»!
Κάτω από αρκετά ρούχα βρέθηκε πλήθος κερδισµένων δελτίων «Πάµε στοίχηµα», αξίας περί τα 120.122,13 ευρώ, πλήθος κερδισµένων δελτίων «ΚΙΝΟ» αξίας 21.439 ευρώ, δελτία του παιχνιδιού «Virtual Sports Races» αξίας 1.343 ευρώ, αλλά και δελτία «Τζόκερ» και λαχεία, που σηµείωναν κέρδη περίπου 800 ευρώ.
«Έσπαγε τα capital controls»
Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος που εισήγαν οι εγκληµατικές οργανώσεις τα χρήµατα από την πώληση του παράνοµου χρυσού στην Τουρκία, καθώς φέρονται να είχαν επιστρατευθεί Κινέζοι χονδρέµποροι ρούχων.
Η αποκαλούµενη «µαφία του χρυσού» φέρεται να τους έδινε τα παράνοµα χρήµατα σε κινεζικό νόµισµα (γουάν), το οποίο στη συνέχεια καταβαλλόταν για την αγορά ρούχων.
Όταν το εµπόρευµα ερχόταν στην Ελλάδα, οι Κινέζοι κατέβαλλαν στην οµάδα το αντίτιµο των παραγγελιών τους σε ευρώ. Η «µπίζνα» εξυπηρετούσε και τις δύο πλευρές, καθώς από τη µία µείωνε δραµατικά το ρίσκο της µεταφοράς χρηµάτων και από την άλλη «έσπαγε τα κινεζικά capital controls, βοηθούσε στην αγορά και πώληση φορολογικά "µαύρων" προϊόντων και στην αποφυγή καταβολής ποσών που θα ήταν απαραίτητα µέσω τραπεζικού συστήµατος», όπως αναφέρεται στη δικογραφία.
Μάλιστα, µόνο το διάστηµα Ιουνίου-Οκτωβρίου το κύκλωµα εξήγαγε παράνοµα στην Τουρκία χρυσό αξίας 2,5 εκατ. ευρώ µε απώλειες για το κράτος περίπου 600.000 ευρώ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr