Με κινητά και τάμπλετ μαθητές ανά την Ελλάδα φτιάχνουν την ταινία της πόλης τους
Στα πλαίσια του 2ου μαθητικού διαγωνισμού οπτικοακουστικής και ψηφιακής δημιουργίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μαθητές γυμνασίων και λυκείων από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και από σχολεία της ομογένειας μπαίνουν στα «παπούτσια» του σκηνοθέτη, εξερευνούν την ιστορία της πόλης όπου ζούνε και την παρουσιάζουν. Πρόκειται για τον 2ο μαθητικό διαγωνισμό οπτικοακουστικής και ψηφιακής δημιουργίας, τον οποίο συνδιοργανώνει το ΕΚΟΜΕ με την εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Υ.ΠΑΙ.Θ.), το γενικό συμβούλιο βιβλιοθηκών του Υ.ΠΑΙ.Θ., το τμήμα αρχειονομίας, βιβλιοθηκονομίας και μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το τμήμα πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τα γενικά αρχεία του κράτους με θέμα «η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου».
Σκοπός της δράσης είναι η εξοικείωση με τη «γλώσσα» της οπτικοακουστικής και της κινηματογραφικής αφήγησης, η γνωριμία με τις τεχνικές απαιτήσεις ενός ψηφιακού έργου, η απόκτηση δεξιοτήτων στην οπτικοακουστική και ψηφιακή παιδεία, καθώς και η εξοικείωση με την έννοια του αρχείου και του τεκμηρίου. Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Στέλιος Κυμνιωνής, προϊστάμενος στην διεύθυνσης ανάπτυξης και διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου στο ΕΚΟΜΕ «ο διαγωνισμός σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά να γίνουν τα ίδια παραγωγοί μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, ώστε να εξοικειωθούν περισσότερο με την γλώσσα της τηλεόρασης, του κινηματογράφου, της διαφήμισης. Να μάθουν, δηλαδή, πρώτα να την αποκωδικοποιούν και μετά να την χρησιμοποιούν. Έτσι, θα μάθουν να μην είναι παθητικοί καταναλωτές, να γίνουν καλύτεροι θεατές παρά να γίνουν όλοι κινηματογραφιστές. Στόχος είναι να ξέρουν πώς συντίθενται αυτά τα "κείμενα" και να μην τα λαμβάνουν ως πραγματικότητες, αλλά ως κατασκευές που εξυπηρετούν συγκεκριμένους στόχους».
Παράλληλα, μέσα από τον διαγωνισμό, η μαθητική κοινότητα καλείται να συμμετάσχει στη διάσωση και επεξεργασία ιστορικών τεκμηρίων, στην αξιοποίησή τους σε οπτικοακουστικές και ψηφιακές δημιουργίες και στη διάχυσή τους στην εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. «Είναι ευκαιρία να μάθουν την γειτονιά τους, την περιοχή τους, την πόλη τους. Να κοιτάξουν τα οικογενειακά τους αρχεία, παλιές φωτογραφίες που έχουν να κάνουν με την ιστορία της πόλης, να επισκεφθούν την τοπική βιβλιοθήκη ή να φτιάξουν το δικό τους αφήγημα με συνεντεύξεις που θα πάρουν από ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στην γειτονιά ή την πόλη τους» υπογραμμίζει ο κ. Κυμνιώτης.
Όσο για τον εξοπλισμό, αυτός είναι εργαλεία που χρησιμοποιούν καθημερινά όπως κινητά, τάμπλετ κι έτσι να δημιουργήσουν ένα συνδυαστικό αποτέλεσμα κινηματογραφικής γλώσσας και έγκυρης έρευνας. «Δεν είναι σκοπός να φτιαχτεί μια ταινία και να κατέβει στον διαγωνισμό αλλά τα παιδιά να εμπλακούν σε αυτήν την διαδικασία, να μάθουν να συνεργάζονται», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυμνιώτης και σημειώνει ότι η ανταπόκριση είναι μεγάλη, καθώς το ΕΚΟΜΕ υποστηρίζει την προσπάθεια των μαθητών, επιβραβεύοντας με έπαθλο τις δημιουργίες που θα διακριθούν, οι οποίες θα προβληθούν σε ειδική σειρά εκπομπών της εκπαιδευτικής ραδιοτηλεόρασης του Υ.ΠΑΙ.Θ. στη Βουλή-Τηλεόραση.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, το ΕΚΟΜΕ, η εκπαιδευτική ραδιοτηλεόραση του Υ.ΠΑΙ.Θ. και το τμήμα πολιτισμικής τεχνολογίας και επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνδιοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα για τους εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Η ιστορία σου, είναι ιστορία της πόλης σου: Προς τη δημιουργία μιας μαθητικής ταινίας», που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα Γαλάτεια Σαράντη του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να μπορούν να καθοδηγήσουν σωστά τους μαθητές - σκηνοθέτες. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των έργων είναι η 26η Απριλίου 2020.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τη φόρμα εγγραφής στην ημερίδα, τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, εκπαιδευτικό υλικό και πληροφορίες αναφορικά με τις προδιαγραφές των έργων, μπείτε εδώ.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr