Εταιρεία σεκιούριτι πίσω από το «κόλπο» των 15,5 εκατ. ευρώ με τις εικονικές ασφαλίσεις
Θύματα εκατοντάδες εργαζόμενοι, εκτός από το ελληνικό Δημόσιο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ιδιοκτήτης εταιρείας σεκιούριτι φέρεται ως αρχηγός της οργάνωσης που προχωρούσε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων, προκαλώντας ζημιά ύψους 15,5 εκατομμυρίων ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο.
Ο 34χρονος φέρεται από το 2001 έως το 2015 να ίδρυε εικονικές εταιρείες για την ασφάλιση εργαζομένων, χωρίς να καταβάλλονται στο Δημόσιο οι ασφαλιστικές εισφορές. Η εταιρεία του είναι γνωστή στον χώρο των εταιρειών σεκιούριτι και έχει αναλάβει πλήθος φυλάξεων εγκαταστάσεων γνωστών επιχειρήσεων, καταστημάτων και άλλων χώρων στην Αττική. Θύματα της δράσης του 34χρονου δεν ήταν μόνο το Δημόσιο, αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αμείβονταν με ιδιαιτέρως χαμηλά μεροκάματα, προκειμένου να κερδίζει η εταιρεία σεκιούριτι τις αναθέσεις. Το μεροκάματο που έπαιρναν οι εργαζόμενοι ήταν από δύο έως τρία ευρώ την ώρα.
Αστυνομικές πηγές εξηγούν στο ethnos.gr ότι «ο ιδιοκτήτης της εταιρείας σεκιούριτι έχει απασχολήσει όλα αυτά τα χρόνια περίπου 1.000 εργαζομένους. Εστηνε εικονικές εταιρείες, τους απέλυε από την κανονική εταιρεία του και τους προσλάμβανε στις εικονικές εταιρείες. Οι εικονικές εταιρείες δεν πλήρωναν τις εισφορές, μέχρι που ο ΕΦΚΑ δεν δεχόταν να χρεωθεί άλλο και σταματούσε τις ασφαλίσεις. Τότε ίδρυε άλλη εικονική εταιρεία, με στόχο να συνεχίσει τις εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις, και συνεπώς την αποφυγή πληρωμής εισφορών. Για να τα καταφέρει χρησιμοποιούσε τα πρώτα χρόνια ανθρώπους του οικογενειακού του περιβάλλοντός του και στη συνέχεια αχυρανθρώπους που έμπαιναν... μπροστά και εμφανίζονταν ως ιδρυτές των εικονικών εταιρειών. Το αδίκημα που έκαναν ήταν πλημμέλημα, οπότε έπαιρναν ένα σχετικά μικρό ρίσκο, έναντι αμοιβής. Συνήθως οι αχυράνθρωποι είναι άτομα που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία και συνεπώς δεν έχουν πολλά πράγματα να χάσουν».
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι εργαζόμενοι τις περισσότερες φορές δεν γνώριζαν ότι ασφαλίζονται σε εικονικές εταιρείες και όχι στη νόμιμη εταιρεία σεκιούριτι του 34χρονου. Και αυτό διότι το κύκλωμα πλαστογραφούσε τις υπογραφές τους για να κάνει αρχικά τις απολύσεις τους από τη νόμιμη εταιρεία και στη συνέχεια τις προσλήψεις τους στις εικονικές εταιρείες. Υπήρχαν και περιπτώσεις εργαζομένων που γνώριζαν για το «κόλπο», οι οποίοι, ωστόσο, ενέδιδαν λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετώπιζαν ή ενδεχομένως και λόγω απειλών που δέχονταν για απόλυση.
Την υπόθεση αποκάλυψε η Οικονομική Αστυνομία, ύστερα από αρκετούς μήνες έρευνας. Η ΕΛ.ΑΣ. σχημάτισε δικογραφία σε βάρος έξι Ελλήνων, ανάμεσά τους ο 34χρονος αρχηγός και συγγενικά του πρόσωπα. Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, για χρονικό διάστημα 14 ετών και συγκεκριμένα από το 2001 έως το 2015, το ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης, που διατηρούσε εταιρεία, προέβαινε με τα υπόλοιπα μέλη σε εικονικές προσλήψεις και ασφαλίσεις του προσωπικού της εταιρείας, σε 10 άλλες εταιρείες «αχυρανθρώπων», έτσι ώστε να καθίσταται ανέφικτη η είσπραξη των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών.
Το σύνολο των οφειλών των προαναφερομένων εταιρειών στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανέρχεται στο ποσό των (11.117.411,86€) , ποσό που αντιστοιχεί στην ζημία του Οργανισμού και στο παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισαν οι κατηγορούμενοι. Επιπρόσθετα, οι εικονικές εταιρείες έχουν συνολικές οφειλές προς τις Δ.Ο.Υ. ύψους (4.572.733,37€), χωρίς να έχουν προσδιοριστεί και υπολογιστεί τυχόν νόμιμοι φόροι (ΦΜΥ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος κ.λπ.).
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr