Επιστήμονες παίρνουν θέση: Για το τζάκι ισχύει ό,τι και για το τσιγάρο
Δύο καθηγητές Πανεπιστημίου μιλούν στο ethnos.gr και απαντούν στο ερώτημα «πόσο βλάβερό είναι τελικά το τζάκι;»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Απόλυτα σύμφωνοι με τη θέση της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ότι τα τζάκια είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, εμφανίζονται στο ethnos.gr επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρουν, τα προϊόντα της καύσης προκαλούν κυρίως καρδιοαγγειακές παθήσεις και προβλήματα στο αναπνευστικό, ενώ περισσότερο κινδυνεύουν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής και διευθυντή του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Νίκο Μουσιόπουλο, η ρύπανση που προκαλείται στην ατμόσφαιρά από ένα μη ενεργειακό τζάκι, ισούται με αυτήν που προκαλεί μία ολόκληρη πολυκατοικία για τη θέρμανσή της.
«Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία έχει απόλυτα δίκιο. Είναι κάτι που επισημάναμε εμείς με μετρήσεις από το 2012 και δημοσιεύσαμε το 2013. Από τότε είχαμε πει ότι πρέπει να βρεθεί κάποια λύση, ωστόσο, ήταν μία πολύ δύσκολη περίοδος, αφού το πετρέλαιο είχε ανεβεί και ο κόσμος έκαιγε, ό,τι έβρισκε, για να ζεσταθεί. Μετρήσαμε ότι σε διάφορες συνοικίες δημιουργείται από τα τζάκια ένα υπόστρωμα αέρα που είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για την υγεία, όπως μας είπαν γιατροί», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Μουσιόπουλος. Κατά τον ίδιο, περισσότερο κινδυνεύουν, όσοι βρίσκονται κοντά στην πηγή της ρύπανσης, οι χρήστες τζακιών, ωστόσο, βλαβερές συνέπειες προκαλούνται και στους κατοίκους της γύρω περιοχής.
«Τα άλλα άτομα αποτελούν παθητικά θύματα. Ισχύει, δηλαδή ότι και με το τσιγάρο. Στο σπίτι μου δεν έχω τζάκι, ωστόσο, η γυναίκα μου παραπονιέται συνεχώς για τη μαύρη σκόνη που μαζεύει και η οποία προκαλείται από τα τζάκια στην περιοχή μας. Η Πολιτεία πρέπει να βάλει κανόνες, ώστε να ελέγχεται η ποιότητα των εγκαταστάσεων. Επίσης, πρέπει να βρει τρόπους, για παράδειγμα μέσω επιδότησης συστημάτων θέρμανσης, για τους φτωχούς πολίτες, οι οποίοι αναγκάζονται λόγω έλλειψης χρημάτων να χρησιμοποιούν μη ενεργειακά τζάκια», σημειώνει ο κ. Μουσιόπουλος.
Τέλος, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθυντής του εργαστηρίου Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής υποστηρίζει ότι οι βλαβερές συνέπειες στην υγεία προκαλούνται από τη χρήση μη ενεργειακών και φτηνών τζακιών. Κατά τον ίδιο, ενεργειακά και πιστοποιημένα τζάκια διαθέτει μία μικρή μειοψηφία πολιτών.
Οι παθήσεις που προκαλούνται
Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σιχλετίδης αναφέρει ότι τα τζάκια και οι ξυλόσομπες εμπλουτίζουν το χώρο με σωματίδια, μονοξείδιο του άνθρακα και αρωματικούς υδρογονάνθρακες, οι οποίοι περιέχονται και στο τσιγάρο. «Πρόκειται για ξεκάθαρη ρύπανση εσωτερικών χώρων. Περισσότερο κινδυνεύουν τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες πολιτών, όπως αυτοί που πάσχουν από αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιοπάθειες. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν αναπνευστικά και καρδιοαγγειακά προβλήματα. Επίσης, οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες ενοχοποιούνται για καρκίνους, ωστόσο, γι’ αυτούς ο κίνδυνος είναι ελάχιστος από τα τζάκια σε σύγκριση με το τσιγάρο. Οι καπνιστές ρουφάνε βαθιά μέσα τους τον καπνό, ενώ δε γίνεται αντίστοιχου μεγέθους εισπνοή κατά την καύση στα τζάκια», τονίζει ο κ. Σιχλετίδης.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr