Τι είδε στο Ομάν ο Έλληνας κυνηγός εκλείψεων του ήλιου (pics)
Ένα δαχτυλίδι φωτός ανέτειλε στην έρημο του Ομάν. Ήταν μια εντυπωσιακή δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου και ο Άρης Βούλγαρης ήταν εκεί και την κατέγραψε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στο μικρό σουλτανάτο του Ομάν βρέθηκε στις 26 Δεκεμβρίου ο Άρης Βούλγαρης ο Θεσσαλονικιός κυνηγός εκλείψεων του ήλιου για να δει από κοντά -για πρώτη φορά- την δακτυλιοειδή έκλειψη του ήλιου. Προσκεκλημένος του πανεπιστημίου Sultan Qaboos, στο οποίο διδάσκει ο Έλληνας αστροφυσικός, Ζάχος Ιωάννου, ο Άρης Βούλγαρης μετέφερε όργανα που κατασκεύασε ο ίδιος και όπως είπε «κάποια από τα μηχανήματα…τυφλώθηκαν».
«Ήταν μια μοναδική εμπειρία, καθώς μέχρι σήμερα είχα δει 9 ολικές εκλείψεις του ήλιου, αλλά καμία δακτυλιοειδή. Συγκεντρωθήκαμε 26 άτομα, ανάμεσά τους 5 ερευνητές στην έρημο Σαρκίγια, περίπου 600 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Ομάν, Μπουσκάτ και διανυκτερεύσαμε στις σκηνές. Το ξημέρωμα της 26ης Δεκεμβρίου ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία», λέει στο ethnos.gr. Ο ήλιος ανέτειλε, αλλά αυτό που φαινόταν στον ουρανό ήταν ένα φωτεινό δαχτυλίδι. Η δακτυλιοειδής έκλειψη κράτησε για περίπου 2 λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί η γη, η σελήνη και ο ήλιος συναντώνται στην ίδια ευθεία. Αν η σελήνη είναι μακριά από τον ήλιο, η έκλειψη είναι δακτυλιοειδής. Αυτό μπορεί να συμβεί 1-2 φορές το χρόνο.
Στην αποστολή ήταν ακόμη ο επιφανής Έλληνας αστροφυσικός, Θανάσης Οικονόμου από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, ο φυσικός Σπύρος Κάνουρας και ο Νικόλαος Μαυρίδης Interactive Robots and Media Lab από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο Ζάχος Ιωάννου βοήθησε την ελληνική αποστολή και όπως αναφέρει ο Άρης Βούλγαρης, «η συνεργασία μαζί του και με το πανεπιστήμιο Sultan Qaboos ήταν πολύ εποικοδομητική. Ήδη ετοιμάζουμε την επόμενη αποστολή μας για την δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου που θα γίνει ορατή και πάλι από το Ομάν στις 21 Ιουνίου». Τον Ιούνιο το ποσοστό κάλυψης του ήλιου θα είναι 99,16%, δηλαδή θα φαίνεται ένα ελάχιστο τμήμα του, μικρότερο του 1%, ενώ εκείνο της έκλειψης του Δεκεμβρίου ήταν κοντά το 97%.
Το Ομάν επιλέχθηκε ως το μέρος με την καλύτερη οπτική στην έκλειψη ηλίου. Το επόμενο ήταν σε μια περιοχή της Ινδίας, που όμως αυτό το διάστημα επικρατούν μουσώνες και συννεφιά και το φαινόμενο δεν θα ήταν ορατό. Στο Ομάν ο Άρης Βούλγαρης είδε το πιο εντυπωσιακό ηλιοβασίλεμα της ζωής του. Μια μέρα πριν την έκλειψη ο ήλιος έδυσε μέσα στην έρημο σαν μια ολόχρυση μπάλα.
«Δεν ήταν όπως το βλέπουμε στην Ελλάδα, με χρώματα κόκκινα ή βιολετιά και ακτίνες ανάμεσα στα σύννεφα. Ο ήλιος έδυσε κατακίτρινος σαν ολόφωτη μπάλα, χωρίς ούτε σύννεφο, ούτε σκόνη να αλλοιώνει το χρώμα του», μας λέει.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr