Θεσσαλονίκη: Πρόσφυγες και Airbnb εκτόξευσαν τις τιμές των ενοικίων
Κατά 30% αυξήθηκαν την τελευταία τριετία οι τιμές μίσθωσης των διαμερισμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κατά 30% αυξήθηκαν την τελευταία τριετία οι τιμές ενοικίασης των διαμερισμάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και κυρίως στον Δήμο Θεσσαλονίκης, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο ότι ένας μεγάλος αριθμός ακινήτων μισθώθηκε από ΜΚΟ για την εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων. Όπως είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, η μαζική ενοικίαση των διαμερισμάτων από τις ΜΚΟ για την εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των προσφερόμενων προς μίσθωση ακινήτων στην αγορά κι έτσι να τσιμπήσουν οι τιμές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο Δήμο Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι νοικιάστηκαν από τις ΜΚΟ περισσότερα από 400 ακίνητα και άλλα τουλάχιστον 200 στους δήμους Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς, περιοχές που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα εγκατάστασης προσφύγων.
Παράλληλα, κατά τον κ. Γεωργάκο οι ΜΚΟ στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έδιναν για την ενοικίαση των διαμερισμάτων περισσότερα χρήματα από την αξία τους, προκειμένου να δελεαστούν οι ιδιοκτήτες και να τα παραχωρήσουν για την εγκατάσταση προσφύγων.
«Η μαζική ενοικίαση διαμερισμάτων από τις ΜΚΟ με υψηλότερα μισθώματα από τις τρέχουσες αξίες της αγοράς ξεκίνησε το 2016 και αποτέλεσε την πρώτη και μεγαλύτερη αιτία για τη σημαντική άνοδο των τιμών ενοικίασης των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη. Σε μία εποχή που ο Έλληνας ενοικιαστής δεν μπορούσε να πληρώσει τα ενοίκια και ζητούσε από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων μείωση των τιμών, ήρθαν οι ΜΚΟ με ζεστό χρήμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έδιναν υψηλές τιμές για ενοίκια, ώστε να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις των ιδιοκτητών στην παραχώρηση του ακινήτων τους σε προσφυγικές οικογένειες», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.
Κατά τον ίδιο, το αποτέλεσμα ήταν για μεσαίου μεγέθους διαμερίσματα (εμβαδού από 70 έως 85 τετραγωνικά μέτρα), τα οποία νοικιάζονταν τότε προς 250 – 350 ευρώ το μήνα, να δίνουν οι ΜΚΟ 400 ή 450 ευρώ μηνιαίως. Αυτό συμπαρέσυρε σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές μίσθωσης των υπολοίπων κατοικιών, με αποτέλεσμα οι τιμές μίσθωσης στη Θεσσαλονίκη να αυξηθούν σε μικρό διάστημα κατά περίπου 30%.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης και κυρίως στο κέντρο της πόλης, καθώς και στους Δήμους Νεάπολης – Συκεών και Καλαμαριάς.
Άλλοι παράγοντες αύξησης τιμών
Κατά τον κ. Γεωργάκο στη σημαντική αύξηση των τιμών μίσθωσης των κατοικιών στη Θεσσαλονίκη συνέβαλε και σειρά άλλων παραγόντων.
Ειδικότερα, σημαντικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία είναι σχεδόν μηδενική η οικοδομική δραστηριότητα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα ούτως ή άλλως να μην υπάρχει πληθώρα προσφερόμενων προς μίσθωση ακινήτων, ενώ χιλιάδες σπίτια είναι δεσμευμένα από τράπεζες, με συνέπεια να μην μπορούν να νοικιαστούν.
Επίσης, λόγω της οικονομικής κρίσης μεγάλος αριθμός οικογενειών εγκατέλειψε τα προάστια και επέστρεψε στην πόλη, ώστε να αποφύγει επιπρόσθετα έξοδα (μετακίνησης, συντήρησης μεγαλύτερων κατοικιών κτλ.), ενώ το ρόλο της έπαιξε και η βραχυχρόνια μίσθωση (AirBnB). Αρκεί να σημειωθεί ότι αυτήν τη στιγμή περίπου 1.800 διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση.
«Θεωρώ ότι το 2020 οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα. Από το τέλος της φετινής χρονιάς και τις αρχές του 2021 θα ξεκινήσει μία αναπροσαρμογή των ενοικίων και οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται. Εκτός, βέβαια κι αν γίνει νέα μαζική εγκατάσταση οικογενειών προσφύγων στην πόλη.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr