Γηροκομείο Αθηνών: Ελάχιστο το χρέος στη ΔΕΗ μπροστά στα άλλα «φέσια»
Οπως έχει επισημανθεί σε παλαιότερα έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών, υπάρχει «άνοιγμα» 55 εκατομμυρίων ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Παρωνυχίδα είναι η οφειλή του 1,3 εκατομμυρίου προς τη ΔΕΗ, που απείλησε να αφήσει χωρίς ρεύμα τους τροφίμους στο Γηροκομείο Αθηνών. Το ίδρυμα έχει δημιουργήσει στην τελευταία 20ετία οφειλές που ξεπερνούν τα 55 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία απειλούν την υπόστασή του, ενώ το καθιστούν παγκόσμιο case study και παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να διοικούνται τέτοιας μορφής φορείς.
Οπως έχει επισημανθεί σε παλαιότερα έγγραφα που αφορούν τη λειτουργία του Γηροκομείου Αθηνών, στο «άνοιγμα» των 55 εκατομμυρίων ευρώ περιλαμβάνονται οφειλές προς:
- Εργαζομένους του ιδρύματος (8 εκατ. ευρώ)
- ΙΚΑ, ασφαλιστικούς φορείς (16 εκατ. ευρώ)
- Κληροδοτήματα (8,6 εκατ. ευρώ)
- Εφορία (8 εκατ. ευρώ)
Ποσό απροσδιόριστου ύψους αφορά επίσης τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ για τα εκατοντάδες ακίνητα που διαθέτει το Γηροκομείο, ενώ η οφειλή προς τη ΔΕΗ είναι και αυτή σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια. Ολα τα παραπάνω συμβαίνουν τη στιγμή που:
- Το Γηροκομείο Αθηνών δεν είναι «δημόσιο» για να του αποδοθούν όλα τα στραβά και τα ανάποδα. Στηρίζει τη λειτουργία του στο φιλανθρωπικό σωματείο «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών» που ιδρύθηκε το 1864. Ανέκαθεν αντλούσε τα βασικά του έσοδα από τις δωρεές και από τα 800 ακίνητα που συγκεντρώθηκαν με τα χρόνια προς όφελος των ηλικιωμένων τροφίμων.
- Δεν είναι και ιδιωτική επιχείρηση ταυτόχρονα. Διότι, εάν ήταν, μπορεί να μην είχε αποκτήσει τόσο πολλά ακίνητα, αλλά θα γνώριζε ισχυρή άνθηση, όπως συμβαίνει με τους εκατοντάδες ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια για να καλύψουν υπαρκτές ανάγκες. Ευρισκόμενο σε αυτό το ενδιάμεσο καθεστώς, φαίνεται πως λειτούργησε περισσότερο προς όφελος των διοικούντων, παρά των ωφελουμένων.
- Η διοίκηση εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών». Η τελευταία εκλεγμένη διοίκηση ήταν εκείνη υπό τον αρχιμανδρίτη Μπούμπα, που εξέπεσε το 2016 κάτω από το βάρος απίστευτων καταγγελιών και διασπάθισης χρήματος όπως αυτά περιγράφονται και στο 400 σελίδων βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών με βάση το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη.
- Μετά το 2016, δεν έχει βρεθεί ο τρόπος για να αποκτήσει το Γηροκομείο Αθηνών μια νέα και κανονική διοίκηση. Αρχικά είχε τοποθετηθεί προσωρινή διοικούσα επιτροπή από τον Δήμο Αθηναίων και αργότερα, τον Ιούνιο του 2018, όρισε το δικαστήριο προσωρινή διοίκηση για να πραγματοποιήσει εκλογές. Εκλογές δεν έχουν γίνει έκτοτε και ούτε προβλέπονται ενώ προσωρινός πρόεδρος παραμένει ο Ζώης Κολιός ο οποίος ζητά, μάλιστα, αυξημένες αρμοδιότητες.
Ως προς το πώς έφθασαν τα πράγματα έως εδώ, ας αφήσουμε να το περιγράψουν οι διαπιστώσεις στο βούλευμα 2388/2017 με βάση το οποίο παραπεμφθηκαν σε δίκη ο επί δωδεκαετία πρόεδρος Προκόπιος Μπούμπας μαζί με τον άλλοτε γραμματέα του σωματείου «Ελεήμων Εταιρεία Αθηνών» (ΕΕΑ) Αντ.Διονυσόπουλο και τον ταμία Εμμ.Γρινιεζάκη. Εκεί λοιπόν κατηγορούνται ότι προκάλεσαν περιουσιακή ζημιά στο Γηροκομείο:
- 3.114.056,56 ευρώ από μισθώματα 145 ακινήτων που έμεναν απλήρωτα από τους μισθωτές μέχρι και για διάστημα 141 μηνών χωρίς η ΕΕΑ να τα διεκδικεί αν και οι μισθώσεις παρέμεναν ενεργές.
- 1.521.700,91 ευρώ από μισθώματα 154 ακινήτων που έμειναν απλήρωτα και δεν αναζητήθηκαν αν και οι μισθωτές είχαν ήδη αποχωρήσει.
- 4.927.817 ευρώ από 168 ακίνητα που έμεναν κενά έως και πάνω από 100 μήνες και η διοίκηση δεν μεριμνούσε για να επαναμισθωθούν.
- 350.851,64 ευρώ από μισθώματα που δέχθηκε η ΕΕΑ να συμψηφισθούν «με φερόμενες ως εκτελεσθείσες επισκευαστικές εργασίες εκ μέρους μισθωτών», χωρίς να τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, χωρίς έλεγχο για το αν οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν και χωρίς παραστατικά ή με τιμολόγια που δεν εκδόθηκαν στο όνομα του ιδρύματος για να ωφεληθεί φορολογικά. Στις οκτώ αυτές περιπτώσεις περιλαμβάνεται το ακίνητο της οδού Πλουτάρχου 29 που μισθώθηκε το 2007 στον πρώην υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Γεράσιμο Γιακουμάτο. Αλλά και ένα ακόμη μυστηριώδες ακίνητο στην Γερουλάνου 18 (στο βούλευμα αναφέρεται η ίδια διεύθυνση ως κατοικία του κατηγορουμένου προέδρου) που δηλωνόταν κενό επί 88 μήνες αλλά κάποιο...φάντασμα συνέχιζε να καταναλώνει ρεύμα με το ίδρυμα να πληρώνει για αυτό 7.197 ευρώ...
- 215.139,28 ευρώ από διάφορα ποσά που είχαν αφήσει 52 γέροντες για φύλαξη όταν ήρθαν να μείνουν στο Γηροκομείο. Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, σε έλεγχο που έγινε στις 5/12/2013, το συνολικό ποσό είχε αναλωθεί «εκτός 2.548,73 ευρώ που βρέθηκαν στο ταμείο».
- 5.294.307,09 ευρώ από τον τρόπο με τον οποίο η διοίκηση διαχειρίστηκε τις καταθέσεις τριών κληροδοτημάτων (Βαρθολομαίου, Αδάμ, Καλογεροπούλου). Οπως αναφέρεται, οι κατηγορούμενοι προκάλεσαν 26 αναλήψεις ποσών συνολικού ύψους άνω των 9,5 εκ.ευρώ από τις καταθέσεις των κληροδοτημάτων τα οποία δημιούργησαν κάποιοι πριν πεθάνουν προκειμένου να προσφέρονται συγκεκριμένες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. Οταν διαπιστώθηκε η παρατυπία των διαδικασιών, επιστράφηκαν μέρη των ποσών αλλά έμειναν ως έλλειμμα τα 5,3 εκατομμύρια.
- Ζημιά 924 χιλιάδων ευρώ από την πρόσληψη συμβούλου διοίκησης για κοινωνικά-κοινοτικά προγράμματα με μηνιαίο μισθό 4.982,49 ευρώ, επικοινωνιολόγου αλλά και συμβουλου επί οικονομικών και διοικητικών θεμάτων με μηνιαία αμοιβή 11.900 ευρώ που δεν προσέφεραν πραγματικό έργο.
- Δόθηκαν με απευθείας ανάθεση σε εταιρεία που είχε συσταθεί πριν πέντε ημέρες 471.748 ευρώ για εργασίες ανακαίνισης σε κτίριο του Γηροκομείου που «δεν ήταν αναγκαίες».
- Προκλήθηκε συνολική ζημία 757.978,86 ευρώ λόγω φιλοξενίας γερόντων με μειωμένα ή μηδενικά τροφεία διαμονής που αποφασίστηκαν αυθαίρετα ενώ δόθηκαν και χρηματικά βοηθήματα ύψους 233.539,04 ευρώ σε άλλους χωρίς να υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για την απορία των ωφελουμένων ή την «αποδεδειγμένη ανάγκη τους».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr