Πτολεμαΐδα: Μετατρέπουν τα φουγάρα της ΔΕΗ σε χολιγουντιανά στούντιο!
Χολιγουντιανό «αέρα» θέλουν να δώσουν στην Πτολεμαΐδα Κοζάνης η ΔΕΗ και οι φορείς της περιοχής, μέσα από την πρόταση μετατροπής του παλιού, ανενεργού ατμοηλεκτρικού σταθμού της ΔΕΗ σε στούντιο κινηματογραφικών παραγωγών διεθνών προδιαγραφών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η σχετική προσπάθεια, βασισμένη σε ιδέα του γνωστού σκηνοθέτη και βουλευτή Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Θέμη Μουμουλίδη, ξεκίνησε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τη ΔΕΗ, με τη στήριξη του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ παρακολουθείται με ενδιαφέρον από εκπροσώπους της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας.
Το σχέδιο αποκάλυψε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανώλης Παναγιωτάκης, από την Πτολεμαΐδα, όπου βρέθηκε το τελευταίο διήμερο, ως μία από τις προτάσεις της επιχείρησης για τη νέα αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή. Οι άλλες δύο είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών σε αποκατεστημένα εδάφη πρώην ορυχείων και η «υιοθεσία» από τη ΔΕΗ μιας ομάδας βόλεϊ της περιοχής με στόχο την άνοδό της στην Α’ Εθνική.
Εκτός λειτουργίας
Ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας είναι ένας από τους παλιότερους λιγνιτικούς σταθμούς της χώρας, που έπειτα από έξι δεκαετίες λειτουργίας έχει απενεργοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Οπως είπε ο κ. Παναγιωτάκης, η ίδια η βιομηχανική εγκατάσταση αλλά και ο χώρος των λιγνιτωρυχείων που την περιβάλλει, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εξορυκτική δραστηριότητα, και οι αποκαταστάσεις των εδαφών συνθέτουν μαζί ένα εξαιρετικό, προνομιακό περιβάλλον που προσφέρεται για μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές.
«Είμαστε σε επαφή τόσο με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Κρέτσο όσο και με τον περιφερειάρχη, ενώ έχουμε έρθει σε επαφή και με κινηματογραφικούς κολοσσούς του εξωτερικού» είπε και πρόσθεσε πως η ΔΕΗ μπορεί να συμμετάσχει στο σχήμα με διάφορους τρόπους, εκτός από τη διάθεση της εγκατάστασης. «Θα είμαστε ευτυχείς αν τα καταφέρουμε. Είναι ένας μεγάλος στρατηγικός μας στόχος για την περιοχή» τόνισε και κάλεσε όλους τους τοπικούς φορείς να στρατευτούν.
Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτάκη, μια τέτοια υποδομή θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας, θα καταστήσει την περιοχή επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ενώ θα αναβαθμίσει και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που μπορεί να προσανατολίσει το πρόγραμμα σπουδών του, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις νέες ανάγκες που θα προκύψουν.
Στο πλαίσιο του όλου σχεδίου εντάσσεται και η αξιοποίηση του παρακείμενου πέτρινου οικισμού του Προαστίου, που ανήκει στη ΔΕΗ και μπορεί να φιλοξενεί ηθοποιούς, σκηνοθέτες και συντελεστές κινηματογραφικών παραγωγών.
Το σχέδιο δημιουργίας κέντρου κινηματογραφικών παραγωγών στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας «τρέχει» εδώ και καιρό από την Περιφέρεια, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ενώ δυνητικό επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η ομογενειακή οικογένεια Μιρκοπούλου, ιδιοκτήτρια των διάσημων στούντιο «Cinespare» στο Σικάγο, είναι ενήμερη και παρακολουθεί τις εξελίξεις, όπως είπε στο «Εθνος» ο περιφερειάρχης, Θόδωρος Καρυπίδης.
«Είναι γνωστές οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες για προσέλκυση επενδύσεων στο πεδίο της οπτικοακουστικής βιομηχανίας. Ο κ. Μιρκόπουλος, που είχε συναντήσει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στις ΗΠΑ, κατάγεται από την Καστοριά και έχει δείξει ενδιαφέρον» ανέφερε ο κ. Καρυπίδης και πρόσθεσε: «Πέρα από τη βιομηχανική εγκατάσταση του παλιού ΑΗΣ της Πτολεμαΐδας, που θα μπορούσε να στεγάσει τα στούντιο, η περιοχή μας παρέχει ένα μοναδικό ανάγλυφο που προσφέρεται για κινηματογραφικές παραγωγές, με ορεινούς όγκους, παρθένο φυσικό τοπίο και οικισμούς όπου ο χρόνος έχει σταματήσει στον 19ο αιώνα».
Ο κ. Καρυπίδης διευκρίνισε, πάντως, πως το όλο project βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα το θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει κίνητρα για επενδύσεις στον συγκεκριμένο τομέα, με τη χρηματοδοτική συνδρομή και της πολιτείας. «Τις προηγούμενες ημέρες είχαμε μια σύσκεψη για το θέμα με τους υπουργούς Ν. Παππά και Λ. Κρέτσο. Είμαστε κοντά στο να βρούμε ένα πεδίο συνεννόησης και το επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση να κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις» σημείωσε ο κ. Καρυπίδης.
Ο Θέμης Μουμουλίδης, που έχει την πατρότητα της ιδέας, δήλωσε χθες πως ο τομέας των οπτικοακουστικών είναι σήμερα η μεγαλύτερη βιομηχανία σε παγκόσμιο επίπεδο και ότι η περιοχή της Πτολεμαΐδας οφείλει να εξαντλήσει την πιθανότητα να εκμεταλλευτεί το μοναδικό της αποτύπωμα και να αξιοποιήσει την ευκαιρία.
Θετικός στην αξιοποίηση του ανενεργού ΑΗΣ Πτολεμαΐδας με τον τρόπο που θα κριθεί κατάλληλος εμφανίζεται, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης.
«Από τη στιγμή που έχει ολοκληρώσει τη λειτουργία του, ο ΑΗΣ πρέπει να αξιοποιηθεί και όχι να παραμένει ένα κουφάρι με σκραπ και να γίνεται πλιάτσικο. Για το εάν η συγκεκριμένη πρόταση είναι η ενδεδειγμένη λύση αξιοποίησης, δεν είμαι ειδικός για να ξέρω» είπε στο «Εθνος» ο κ. Αδαμίδης και πρόσθεσε: «Εχω επισκεφθεί ανάλογες εγκαταστάσεις στη Γερμανία, στην κοιλάδα του Ρουρ, που έχουν αξιοποιηθεί ως μνημεία βιομηχανικής κληρονομιάς, με μια σειρά ψυχαγωγικών δράσεων. Με συναυλιακούς χώρους, με πίστες αναρρίχησης και άλλες αθλητικές δράσεις»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr