Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Το Τwitter γιορτάζει στα... Eλληνικά
Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται αδιάκοπα εδώ και 3.000 χρόνια - Οι χρήστες του Twitter σήμερα μιλούν... ελληνικά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σήμερα Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020 και για τρίτο συνεχόμενο χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, η οποία συμπίπτει με την ημέρα που είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εθνικού ποιητή, Διονυσίου Σολωμού.
Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Με αφορμή αυτή την ημέρα, όλη η εξερχόμενη αλληλογραφία του Υπουργείου Εξωτερικών προς τις εδρεύουσες στην Ελλάδα πρεσβείες και του διεθνείς οργανισμούς θα είναι γραμμένη στα Eλληνικά, για την περίοδο 9 έως15 Φεβρουαρίου. Τα Eλληνικά είναι η επίσημη γλώσσα της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και μία από τις 23 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, είναι επίσημα αναγνωρισμένη ως μειονοτική γλώσσα στην Αλβανία, την Αρμενία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, την Ουκρανία και την Τουρκία, ενώ περισσότερες από 6.000 λέξεις έχουν τις ρίζες τους στα ελληνικά .
Σύμφωνα με τον καθηγητή Andrew Faulkner από το Ινστιτούτο Ελληνιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Waterloo, oι άνθρωποι μιλούν και γράφουν στα Eλληνικά αδιάκοπα εδώ και 3.000 χρόνια. Όπως αναφέρει ο ίδιος σε βίντεο που δημοσίευσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Τορόντο του Καναδά «τα αρχαία Ελληνικά είναι το "κλειδί" για μερικά από τα πιο αξιόλογα έργα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αν ενδιαφέρεστε για την Οδύσσεια του Ομήρου, τα φιλοσοφικά κείμενα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, την ιστορία του Ηροδότου, τα ιατρικά κείμενα του Κλαύδιου Γαληνού ή την Καινή Διαθήκη, όλα αυτά ήταν γραμμένα στα ελληνικά». Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα αρχαία ελληνικά είναι μια μοναδική πύλη μάθησης για πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες. Τα νέα Eλληνικά, αναφέρει χαρακτηριστικά, ανοίγουν μια "πόρτα" στην επικοινωνία με κάποιους πολύ δυναμικούς και φιλόξενους ανθρώπους με πλούσιο και ζωντανό πολιτισμό.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του Yπουργείου Εξωτερικών δημοσίευσε στο YouTube μια καμπάνια υπό τον τίτλο «Did you know you speak Greek?» (Γνωρίζατε ότι μιλάτε Eλληνικά;) Το πρωτογενές υλικό απέστειλαν τα Γραφεία Δημόσιας Διπλωματίας που λειτουργούν στις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές αρχές.
Σε βίντεο που ετοίμασε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών εμφανίζονται πολίτες διαφόρων χωρών, ηλικιών και επαγγελματικής απασχόλησης, που προφέρουν λέξεις στις γλώσσες τους και είναι ελληνικής προέλευσης.
Στόχος της καμπάνιας είναι να καταδείξει την οικουμενικότητα της ελληνικής γλώσσας μέσα από την ευρεία αντίληψη που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, και όχι μόνο μεταξύ των ειδικών, για τη συμβολή της Ελληνικής στον γλωσσικό και πολιτισμικό εμπλουτισμό των ευρωπαϊκών και πολλών άλλων γλωσσών του πλανήτη.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη δρομολογηθεί μια σειρά από δράσεις που προβάλλουν το νέο εξωστρεφές αφήγημα της Ελλάδας, όπως η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Αφής του Φάρου Τυφλών Ελλάδος «Ψηλαφίζοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά» (3/12/2019) για τις πρωτοβουλίες της χώρας μας όσον αφορά την πρόσβαση των ΑμεΑ στον πολιτισμό και η εκδήλωση «Χτίζοντας γέφυρες: Τα ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγονται στον κόσμο» (24/1/2020) για την προβολή των αγγλόφωνων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Στο twitter to hashtag #InternationalGreekLanguageDay συγκεντρώνει πλήθος αναρτήσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και χρήστες από κάθε μεριά του κόσμου μιλούν... ελληνικά:
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr