Κοροναϊός: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες
Αντιθέτως, στην καλά οργανωμένη Ιταλία, το ζήτημα της επιδημίας συντονίζει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη έλαβε χώρα το υπουργικό συμβούλιο των Ιταλών υπουργών για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κοροναϊού στη γειτονική χώρα. Και αυτό καθώς, όταν μία επιδημία λάβει διαστάσεις, όπως έγινε στην Ιταλία, τότε αρμόδια υπηρεσία για να αναλάβει το συντονισμό όλων των υπουργείων, των Δήμων, των Περιφερειών και των λοιπών φορέων του κράτους είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Έτσι, η καλά οργανωμένη Ιταλία αποφάσισε να πραγματοποιήσει, όπως προβλέπουν τα πρωτόκολλα, το υπουργικό συμβούλιο στην «καρδιά» του συντονιστικού κέντρου. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη σημασία των ερωτημάτων που έθεσαν την Κυριακή 23/2 αρμόδιοι παράγοντες, με γνώση θεμάτων Πολιτικής Προστασίας, στο ρεπορτάζ του ethnos.gr.
Στην Ελλάδα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας θα κληθεί να κάνει ό,τι έκανε η αντίστοιχη υπηρεσία στην Ιταλία, στην περίπτωση του απευκταίου σεναρίου, δηλαδή της εξάπλωσης της επιδημίας και στη χώρα μας. Το γενικό σχέδιο πολιτικής προστασίας «Ξενοκράτης» προβλέπει ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει να έχει σχέδιο για «φυσικές-τεχνολογικές και λοιπές καταστροφές». Ανάμεσα στους σεισμούς, τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και άλλες καταστροφές περιλαμβάνει και τη «θανατηφόρα επιδημία σε ανθρώπους ή ζώα». Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν διαθέτει σχέδιο για επιδημίες.
Μέχρι σήμερα, την κατάσταση με τον κοροναϊό χειρίζεται αποτελεσματικά κυρίως το υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Με το θέμα ασχολείται και διυπουργική επιτροπή, ενώ σε όλες τις ενέργειες που γίνονται συνεργάζεται το υπουργείο Υγείας με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Το ερώτημα είναι εάν αρκεί αυτό.
Στην περίπτωση που η επιδημία πάρει διαστάσεις στη χώρα μας θα χρειαστεί, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, συντονισμός όλων των αρμόδιων φορέων (σχεδόν το σύνολο των υπουργείων, Περιφερειών, Δήμων κλπ) από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία μάλλον θα «τρέξει» να εκπονήσει σχέδιο.
Το ethnos.gr επικοινώνησε με στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Στην ερώτηση γιατί δεν υπάρχει σχέδιο, το στέλεχος της Γ.Γ.Π.Π. απάντησε: «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τον οποίο είμαστε σε επαφή και βάσει των οδηγιών του κινούμαστε, δεν έχει κηρύξει ακόμα τον κορωναϊό ως θανατηφόρα επιδημία. Το σχέδιο Ξενοκράτης κάνει λόγο για θανατηφόρα επιδημία. Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Υγείας που εφαρμόζει δικά του αποτελεσματικά σχέδια για αυτές τις περιπτώσεις και με το οποίο είμαστε σε συνεχή επαφή. Επίσης, υπάρχει μία διυπουργική επιτροπή με την οποία συνεργαζόμαστε και η οποία παρακολουθεί όσο πιο στενά γίνεται κάθε εξέλιξη και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες».
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr