Στον κλοιό του κοροναϊού-Ελληνες της Ιταλίας μιλούν στο «Εθνος της Κυριακής»
Αγανακτισμένοι χιλιάδες κάτοικοι των πόλεων που βρίσκονται σε απομόνωση🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Οι πολίτες είναι συνεργάσιμοι, αλλά αρχίζει σιγά σιγά να υπάρχει αγανάκτηση στους περίπου 50.000 κατοίκους των πόλεων που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη και δεν μπορούν να βγουν έξω από αυτή». Αυτή είναι η περιγραφή που δίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Γεράσιμος Ατσάρος, ένας συμπατριώτης μας που ζει στην Παβία και εργάζεται εθελοντικά στην Πολιτική Προστασία του δήμου Σαν Μαρτίνο Σικομάριο.
Ο κ. Ατσάρος έχει λάβει όλες τις οδηγίες για από το βράδυ της περασμένης Κυριακής και, όπως λέει, είναι σε επιφυλακή για την τήρηση όλων των μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού. Μέχρι στιγμής, εξηγεί, δεν έχουν παρουσιαστεί κρούσματα απείθειας, αλλά η κατάσταση δεν είναι ευχάριστη για τους 50.000 κατοίκους των 10 μικρών πόλεων που έχουν μπει σε καραντίνα. «Μιλάμε για ανθρώπους που είναι απομονωμένοι. Όποιος επιχειρήσει να μπει στην κόκκινη ζώνη ενημερώνεται ότι δεν μπορεί να βγει ξανά αν δεν λήξει η καραντίνα» τονίζει και συμπληρώνει ότι ακόμα και οι κηδείες στις συγκεκριμένες πόλεις επιτρέπεται να γίνονται μόνο σε στενό οικογενειακό κύκλο.
Η Αντωνία Στεφανάκη, η οποία είναι personal face trainer, ζει στο Μιλάνο όπου τα μέτρα είναι λιγότερο αυστηρά. Όπως λέει, όμως, στο «Εθνος της Κυριακής» οι επιπτώσεις από την εξάπλωση του κοροναϊου στη Βόρεια Ιταλία ήταν εμφανείς: «Η Duomo είναι κλειστή για επίσκεψη, αλλά ακόμα και οι λειτουργίες θα σταματήσουν για τους πιστούς. Γενικά η κοινωνική ζωή μας έχει μουδιάσει. Εγώ δουλεύω σε στούντιο και θα μείνει κλειστό για αυτή την εβδομάδα. Επίσης υπάρχει εντολή να κλείσουν τα γυμναστήρια και κάθε μέρος στο οποίο υπάρχει συγκέντρωση κόσμου» τονίζει.
Αγορές από το Internet
Η κα Στεφανάκη λέει ότι στην Chinatown της πόλης δεν κυκλοφορεί κανένας, τα απολυμαντικά χεριού και οι μάσκες έχουν εξαφανιστεί από τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ και ότι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς τα απολυμαίνουν συνεχώς. «Επίσης μας λένε ότι αν νιώσουμε ότι μπορεί να έχουμε τον ιό να καλέσουμε το 1500 και θα έρθουν γιατροί στο σπίτι για εξέταση. Αν έχεις τον ιό σε ήπια κατάσταση μένεις στο σπίτι και έρχονται δύο φορές την ημέρα για έλεγχο, αλλιώς αν έχεις αναπνευστικό πρόβλημα σε πηγαίνουν στο νοσοκομείο. Τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ συνιστούν να τα κάνεις από το ίντερνετ με παραλαβή στο σπίτι» συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος του Ελληνικού Μορφωτικού Ινστιτούτου του Μιλάνου, Νίκος Φράγκος, περιγράφει τις ανατροπές στην καθημερινότητα των πολιτών, τονίζοντας ότι «παρά το γεγονός ότι ο πρώτος πανικός πέρασε, λαμβάνονται ακόμα μέτρα. Οι αρχές έχουν ζητήσει να κλείνουν νυχτερινά μαγαζιά, μπαρ και καφέ από τις 6 το βράδυ έως τις 6 το επόμενο πρωί. Για κάποιο λόγο όμως αυτό δεν ισχύει για τα εστιατόρια της πόλης».
Από την πλευρά του, ο Κώστας Λαγιόπουλος, ο οποίος έχει κατάστημα με είδη ελληνικής διατροφής στο Μιλάνο, εκτιμά ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο παρουσιάζεται. «Η κίνηση στην πόλη είναι σίγουρα λιγότερη, επειδή δε λειτουργούν τα σχολεία και τα καταστήματα. Ωστόσο, ο κόσμος πηγαίνει κανονικά στη δουλειά του. Στο δικό μου μαγαζί έχω την πελατεία μιας συνηθισμένης ημέρας. Εκτιμώ ότι και στα σουπερ μάρκετ η κατάσταση έχει αρχίσει να ομαλοποιείται. Την περασμένη Κυριακή ο κόσμος πήρε πολλά πράγματα, αλλά οι επόμενες μέρες ήταν φυσιολογικές».
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr