Συμφωνεί με πρόταση για part-time δικαστές ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΣτΕ
Κάθετα αντίθετος στο σύστημα παράλληλης καριέρας του δικαστή εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αποφάσεις δικαστηρίων όχι μόνο από δικαστές αλλά με συμμετοχή στις συνθέσεις και δικηγόρων και νέων πανεπιστημιακών οι οποίοι θα εργάζονται ως part-time δικαστές για κάποιο χρονικό διάστημα. Τον προβληματισμό έθεσε το βράδυ του Σαββάτου (08/12) ο πρώην Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) και καθηγητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ Βασίλης Σκουρής κατά τη διάρκεια επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: «Η ανεξαρτησία και αποτελεσματικότητα της δικαστικής λειτουργίας στη σύγχρονη ελληνική έννομη τάξη υπό το πρίσμα του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού δικαίου», υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχη πρόταση έκανε πριν από χρόνια και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Μιχάλης Σταθόπουλος.
«Και γιατί να μην προβλέψουμε στο Σύνταγμα αν τεθεί ζήτημα αναθεώρησης- να που μπορεί να τεθεί- να είναι δυνατόν να υπηρετούν για ένα χρονικό διάστημα στα δικαστήρια και κάποιοι νομικοί οι οποίοι δεν είναι δικαστές καριέρας. Γιατί να μην εμπλουτιστούν τα δικαστήρια για ένα χρονικό διάστημα κάθε φορά και με δικαστές οι οποίοι θα είναι δικαστές- ας το πούμε part-time- εφόσον πάντοτε υπάρχει μία ρύθμιση η οποία να επιτρέπει κάτι τέτοιο στο Σύνταγμα», είπε ο Βασίλης Σκουρής απευθυνόμενος στους δικαστές και αναρωτήθηκε: «Το να ξεκινάει κανείς την καριέρα του στην ηλικία που ξεκινούν και να την κλείνουν χωρίς να κάνουν οτιδήποτε άλλο, μπορεί να είναι ευγενές άθλημα- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία-αλλά αυτό είναι που πρέπει να επιδιώκεται πάντοτε;» Απευθυνόμενος και πάλι σε δικαστές έθεσε το ζήτημα κατά πόσο μια τέτοια αλλαγή, με την είσοδο των part - time, θα έθιγε το ζήτημα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης.
Όπως εξήγησε ο πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ η ρύθμιση θα μπορούσε να αφορά νέους καθηγητές πανεπιστημίου οι οποίοι θα ήθελαν να αποκτήσουν μια επαφή με την πράξη όχι μόνο από την πλευρά της δικηγορικής τους θέσης αλλά μετέχοντας για ένα μικρό διάστημα σε ένα τέτοιο σχηματισμό ή ακόμη και δικηγόρους. Ο θεσμός του part-time δικαστή λειτουργεί εδώ και χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία.
Σωστή χαρακτήρισε την ιδέα ο πρώην Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Χρήστος Ράμμος προσθέτοντας ωστόσο ότι η χώρα δεν είναι νομοθετικά έτοιμη για να υποστηρίξει μια τέτοια αλλαγή. «Είναι εντελώς απαραίτητο να βγουν από το καβούκι τους οι δικαστές και να έχουν επαφή με τα πανεπιστήμια και με την κοινωνία. Μια τέτοια ιδέα δεν θα οδηγούσε σε κάποιο είδους πρόβλημα και μάλιστα σε επίπεδο σκοπιμότητας θα έφερνε και ανανέωση οπτικών, βοηθώντας να υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στα θέματα. Βέβαια υπάρχει ένα ζήτημα πώς θα οργανωθεί όλο αυτό γιατί δεν είναι πολύ απλό. Τί εγγυήσεις πρέπει να υπάρχουν, ποιοι θα συμμετάσχουν και πώς θα ορίζεται η σύνθεση. Δεν μπορώ να πω ότι νομοτεχνικά είμαστε έτοιμοι. Την ιδέα όμως την θεωρώ σωστή» είπε ο κ. Ράμμος, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία οπτική στο δικαστικό Σώμα η οποία συχνά δεν μπορεί να παρακολουθήσει τις κοινωνικές εξελίξεις.
Κάθετα αντίθετος στο σύστημα παράλληλης καριέρας του δικαστή εμφανίστηκε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου Σώματος επίκουρων των δικαστών το οποίο θα στελεχώνετε κυρίως από δικηγόρους, επιτελώντας συγκεκριμένα βοηθητικά καθήκοντα. «Άλλο η επιμόρφωσή του δικαστή σε οικονομικά και άλλα θέματα και άλλο να κάνει παράλληλη καριέρα. Αυτό σημαίνει αχρήστευση του υφιστάμενου τρόπου στελέχωσης της δικαιοσύνης, διάλυσης της ιεραρχικής διάρθρωσης και εξέλιξης σ’ αυτή και ένα άλλο δικαστικό Σώμα» συμπλήρωσε ο κ. Ράντος. Με την άποψη του κ. Ράντου συντάχθηκε και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και ομότιμος καθηγητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης.
Διστακτικός σε πιθανή αλλαγή του δικαστικού συστήματος εμφανίστηκε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Κωνσταντίνος Μενουδάκος. «Και αυτοί οι δικαστές θα ήταν όπως οι άλλοι. Δεν τίθεται θέμα δικαστικής ανεξαρτησίας. Αλλά αν δεν είμαστε σίγουροι ότι το σύστημα θα λειτουργήσει καλύτερα, είναι προτιμότερο να το αφήσουμε ως έχει» ανέφερε ο κ Μενουδάκος.
Αύξηση του ορίου ηλικίας εισαγωγής των δικαστών έτσι ώστε να υποχρεωθούν να κάνουν και κάτι άλλο στη ζωή τους αντιπρότεινε ο Αντιπρόεδρος του ΣτΕ και αναπλ. καθηγητής της Νομικής σχολής του ΑΠΘ Μιχάλης Πικραμμένος. «Η ερμηνεία του δικαίου είναι μια σύνθετη διαδικασία. Όσες πιο πολλές παραστάσεις έχεις τόσο καλύτερα θα μπορείς να αντιληφθείς τη στάση των άλλων», είπε ο κ. Πικραμμένος. Ο τελευταίος εμφανίστηκε προβληματισμένος τονίζοντας ότι θα ήθελε πολύ μία κινητικότητα στο Δικαστικό Σώμα.
«Το γεγονός ότι κάποιος βγαίνει από το πανεπιστήμιο, διαβάζει κλεισμένος στο δωμάτιο του μέχρι τα 28, από τα 28 μέχρι τα 67-68 χρόνων είναι δικαστής, δεν έχει καμιά επικοινωνία με τη αγορά, με το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, δεν έχει ασκήσει άλλο επάγγελμα, δεν έχει καταλάβει τις δυσκολίες της καθημερινότητας της ζωής στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά τον κάνουν να βλέπει τα πράγματα από άλλη σκοπιά η οποία πολλές φορές μπορεί να μην είναι καθόλου καλή για τη λειτουργία της δημοκρατίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πικραμμένος
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr