Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων
Δύο τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης απειλούν τη στελέχωσή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στον αέρα απειλούν να τινάξουν τη λειτουργία των Κτηματολογικών Γραφείων, η οποία μαζί με την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την ύπαρξη άρτιου κτηματολογίου στη χώρα, δύο τροπολογίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τις οποίες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς προσωπικό τα Κτηματολογικά Γραφεία.
Ουσιαστικά με τη ρύθμιση αυτή δίνεται πλέον η δυνατότητα στους περίπου 120 υπαλλήλους των 20 υποθηκοφυλακείων που προορίζονταν να στελεχώσουν τα Κτηματολογικά Γραφεία, να μεταταχθούν σε κλάδο δικαστικών υπαλλήλων. Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, εάν αυτή η τροπολογία γίνει νόμος του κράτους, υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος οριστικής απογύμνωσης των Κτηματολογικών Γραφείων από ήδη καταρτισμένους υπαλλήλους, καθώς ακόμα και αν δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων – κάτι ιδιαίτερα αμφίβολο – οι νεοπροσληφθέντες θα χρειαστούν εκπαίδευση.
Από την άλλη η διέξοδος που δίνουν οι συγκεκριμένες τροπολογίες θεωρείται αρκετά ...δελεαστική για τους υπαλλήλους καθώς η μετάταξή τους θα συνοδεύεται και από αρκετά πλεονεκτήματα, όπως π.χ. η δυνατότητα να είναι δικαστικοί αντιπρόσωποι στις εκλογές, η μονιμότητα λόγω της ιδιότητάς τους, κλπ.
Οι σχετικές τροπολογίες εισήχθησαν στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση Οδηγιών ΕΕ, κύρωση Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας Κύπρου, τροποποιήσεις του ν. 3663/2008 (Α΄99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».
Οι συγκεκριμένες τροπολογίες, οι οποίες τόσο από το Ελληνικό Κτηματολόγιο όσο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος θεωρούνται «χτύπημα κάτω από τη μέση», δίνουν τη δυνατότητα:
στα κρατικοποιημένα υποθηκοφυλακεία να αποκτήσουν προϊστάμενο όχι πλέον με πτυχίο νομικής, αλλά οποιαδήποτε ειδικότητας και να «παρασχεθούν επιμορφωτικά σεμινάρια» για την καταχώριση πράξεων στα βιβλία των υποθηκοφυλακείων.
Στο προσωπικό των 20 αυτών υποθηκοφυλακείων, να αιτηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης εντός ενός μηνός από την έναρξη ισχύος του νόμου, τη μετάταξή του σε κλάδο δικαστικών υπαλλήλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι τροπολογίες αυτές καθιστούν πρακτικά αδύνατη τη στελέχωση των νέων Κτηματολογικών Γραφείων και την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, ενώ παράλληλα προκύπτει μία διγλωσσία της πολιτείας.
Η διαβούλευση για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα διαρκέσει έως τις 18 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα 20 υποθηκοφυλακεία που επηρεάζονται από την εν λόγω ρύθμιση, κρατικοποιήθηκαν το 2017, ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του Ελληνικού Κτηματολογίου οι εργαζόμενοι σε αυτά προοριζόταν να ενταχθούν στα νέα Κτηματολογικά Γραφεία.
Ένα χρόνο αργότερα, το 2018, με το νόμο περί κατάργησης των υποθηκοφυλακείων και ίδρυσης των Κτηματολογικών Γραφείων, διασφαλίστηκαν πλήρως οι εργαζόµενοι στα υποθηκοφυλακεία µε την ένταξή τους σε θέσεις του Ελληνικού Κτηματολογίου, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι είχαν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν σε υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από το Κτηματολόγιο για την υλοποίηση της περιφερειακής δομής του, ενώ έχει αναθεωρηθεί και το σχετικό χρονοδιάγραμμα καθώς τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η νέα διοίκηση του φορέα, θεώρησε μη ρεαλιστικό το χρονικό διάστημα της διετίας για την πλήρη μετατροπή και έτσι παρατάθηκε κατά δύο ακόμα έτη (μέχρι τις αρχές του 2022).
Πληροφορίες θέλουν τους αρμόδιους του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραπλανήθηκαν καθώς ενδεχομένως ενημερώθηκαν μόνο για τα «πλεονεκτήματα» της ρύθμισης για τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και όχι τα μειονεκτήματα της σε σχέση με την υλοποίηση της περιφερειακής δομής του Κτηματολογίου. Κάποιοι υποστηρίζουν μάλιστα πως εάν ήθελε το υπουργείο, πραγματικά ίση μεταχείριση, θα επέτρεπε και στο ήδη υπάρχον προσωπικό να αναλάβει καθήκοντα προϊσταμένου, χωρίς τον περιορισμό του πτυχίου νομικής.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr