Κορονοϊός: Σε τι διαφέρει από τη γρίπη και το κρυολόγημα - 12 τρόποι προστασίας
Ο κορονοϊός έχει μολύνει μέχρι σήμερα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο κορονοϊός έχει μολύνει μέχρι σήμερα περισσότερους από 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως, έκτακτα μέτρα πρόληψης λαμβάνονται συνεχώς και είναι φυσικό ο κόσμος να ανησυχεί κάθε φορά που αισθάνεται κάποια ενόχληση στον λαιμό ή βήχει αρκετά συχνά μέσα στην ημέρα, καθώς φοβάται για τα χειρότερα. Οι ομοιότητες των συμπτωμάτων του κορονοϊού με εκείνα της γρίπης και του κοινού κρυολογήματος είναι αρκετές, αλλά δεν παύουν να έχουν και σημαντικές διαφορές.
Τις διαφορές του κορονοϊού, του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης σχολίασε στο Open TV ο καθηγητής κοινωνικής και προληπτικής ιατρικής του ΕΚΠΑ Γιάννης Τούντας. Σύμφωνα με τον κ. Τούντα "ο πυρετός είναι ένα από τα κλασσικά συμπτώματα του κορονοϊου, ενώ το κρυολόγημα είναι σπάνιο. Επίσης πυρετό έχουμε και στη γρίπη. Επιπλέον η κούραση δεν μας βοηθάει πολύ αν και στον κορονοϊό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο στη γρίπη η κούραση είναι πολύ συχνό φαινόμενο.
Στον κορονοϊό έχουμε συχνό βήχα, κυρίως ξηρό. Το ίδιο ισχύει και για τη γρίπη. Στην περίπτωση του κρυολογήματος ο βήχας είναι ήπιας μορφής. Στον κορονοϊό δεν συναντάται το φτέρνισμα. Στο κρυολόγημα είναι συχνό φαινόμενο, ενώ στη γρίπη τέτοιο σύμπτωμα σεν συναντάται. Τέλος στον κορονοϊό μερικές φορές υπάρχουν μυικοί πόνοι, ενώ συχνό είναι το φαινόμενο τόσο στο κρυολόγημα όσο και στη γρίπη". "Όσα συνέβησαν στην Ιταλία με τον κορονοϊό είναι δείγμα λαθεμένης αντιμετώπισης του πρώτου κρούσματος το οποίο συνέβη σε νοσοκομείο με αποτέλεσμα να προκληθεί διασπορά στο νοσοκομειακό περιβάλλον" ανέφερε μεταξύ άλλων.
Μόσιαλος: Αυτά είναι τα 12 μέτρα για να προστατευτείτε από τον κορονοϊό
Βασικές συμβουλές για να προστατευτούμε από τον κοροναϊό και μέτρα προφύλαξης δίνει ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Ο κ. Μόσιαλος δημοσιεύει τα 12 μέτρα που μπορούμε να πάρουμε για να διαφυλάξουμε την προσωπική μας, αλλά και την δημόσια υγεία. Παράλληλα, με την ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας μιλά για τα συμπτώματα της νόσου αλλά και τις ομάδες που κινδυνεύουν να νοσήσουν πιο εύκολα.
Ο καθένας μας πλέον καλείται να παίξει το δικό του ρόλο στην προφύλαξη και στην διατήρηση της δικής του και της δημόσιας υγείας. Δεν υπάρχει, μέχρι στιγμής, εμβόλιο για την νόσο του κορονοϊού. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι να μην κολλήσουμε τον ιό.
Αλλά δεν αρκεί να συμφωνούμε και να επικροτούμε, πρέπει όλοι μας να εφαρμόζουμε τα προτεινόμενα μέτρα. Τι μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε την οικογένειά σας στην περίπτωση που ο ιός εξαπλώνεται στην κοινότητά που ζείτε, σύμφωνα με το Αμερικανικό CDC (Centers for Disease Control and Prevention)
- Μάθετε από τώρα πού θα βρείτε τοπικές πληροφορίες (όπως τα τηλέφωνα του ΕΟΔΥ και των τοπικών νοσοκομείων αναφοράς)
- Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα* του νέου ιού και για τα επόμενα βήματα εάν έχετε τα συμπτώματα.
- Μείνετε στο σπίτι σας εάν είστε άρρωστοι.
- Υπενθυμίζω- καλέστε τηλεφωνικά τον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας προτού τον επισκεφθείτε.
- Περιορίστε τις κινήσεις σας στην κοινότητα που ζείτε.
- Περιορίστε τις επισκέψεις και τους επισκέπτες.
- Ενημερωθείτε για τα πρόσθετα μέτρα που πρέπει να λάβουν τα άτομα που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο** και τα οποία είναι πιο ευπαθή στο νέο ιό.
- Εφαρμόστε τα βήματα για την πρόληψη της ασθένειας (π.χ. παραμονή στο σπίτι όταν είμαι άρρωστος, συχνό πλύσιμο των χεριών, καθαρισμός επιφανειών που αγγίζω συχνά καθημερινά).
- Προετοιμάστε το οικογενειακό σχέδιο δράσης για την περίπτωση ασθένειας στο σπίτι σας ή για την περίπτωση διακοπής καθημερινών δραστηριοτήτων που οφείλονται στη διασπορά του νέου ιού στην κοινότητα που ζείτε.
- Προμηθευτείτε συνταγογραφούμενα και μη φάρμακα, τρόφιμα και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης. Ενημερωθείτε και προετοιμαστείτε για τις δυνατότητες κατ’ οίκον διανομής.
- Καθορίστε και επιβεβαιώστε τους τρόπους επικοινωνίας με την ευρύτερη οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους.
- Ενημερωθείτε, καθορίστε και επιβεβαιώστε τη δυνατότητα για τηλεργασία, για την παιδική μέριμνα, και το πως θα γίνει ομαλότερη η οικογενειακή προσαρμογή σε αλλαγές και ακυρώσεις δραστηριοτήτων στους κοινούς η στους χώρους εργασίας των μελών της οικογένειας.
*Τα συμπτώματα του νέου ιού κυμαίνονταν από ήπια συμπτώματα έως πολύ σοβαρά. Τα ακόλουθα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν 2-14 ημέρες μετά την έκθεση.
• Πυρετός
• Βήχας
• Δυσκολία στην αναπνοή
** Ποιες είναι οι ομάδες υψηλότερου κινδύνου; Οι ασθενείς άνω των 70 ετών, άτομα με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη και χρόνιες καταστάσεις ανοσοκαταστολής.
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr