Αιμοδοσία: Κραυγή αγωνίας από την Ελενη Ασημάκη - Στερεύουν τα αποθέματα λέει το ΕΚΕΑ
Ένα βίντεο που ανήρτησε στο Instagram η συμμετέχουσα του Next Top Model Ελένη Ασημάκη "χτύπησε" το καμπανάκι για τα προβλήματα στην αιμοδοσία.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την ώρα που πολίτες συνωστίζονται -συχνά χωρίς να υπάρχει άμεση ανάγκη- σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία ή φαρμακεία, υπάρχει ένα μέρος που παραμένει "έρημο". Οι αίθουσες αιμοδοσίας είναι εκκωφαντικά άδειες έπειτα από την εμφάνιση του covid -19 στην χώρα μας, οδηγώντας σε άμεσο κίνδυνο δεκάδες πολυμεταγγιζόμενους και όχι μόνο. Η πτώση στην αιμοδοσία ακουμπά -σύμφωνα με το ΕΚΕΑ- ήδη το 25%, με την επάρκεια σε αίμα να περιοριζέται πλέον σε ένα πολύ συντόμο χρόνικο διάστημα και την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πλέον “έκτακτης ανάγκης”.
Ένα βίντεο που έγινε viral στα social media πριν από λίγες ημέρες ήρθε να υπενθυμίσει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν δεκάδες πολίτες με ανάγκες αίματος. Η 19 χρονη Ελένη Ασημάκη, το πανέμορφο κορίτσι που έγινε γνωστό από το τηλεοπτικό σόου “Next top model” και πάσχει από μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, χρησιμοποίησε την πλατφόρμα του Instagram για να ενημερώσει για την κατάσταση που επικρατεί.
“Λόγω του χρόνιου νοσήματος από το οποίο πάσχω, πρέπει να κάνω καθε 14 ημέρες μεταγγίσεις αίματος στο νοσοκομείο. Την παρούσα στιγμή με αφορμή την εξάπλωση της πανδημίας, εγώ αλλά και όλοι οι πολυμεταγγιζόμενοι έχουμε έρθει σε κίνδυνο. Πέρα από το ότι ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες πλέον υπάρχει και μεγάλη έλλειψη στα κέντρα της αιμοδοσίας” εξηγεί στο “Εθνος” η Έλενη, συμπληρώνοντας ότι και πριν την πανδημία υπήρχαν πάντοτε ελλείψεις, κυρίως σε περιόδους εορτών και αδειών.
"Μπορεί να πάθω από λοίμωξη μέχρι εγκεφαλικό"
“Ο κόσμος φοβάται και δεν πάει να δώσει αίμα με αποτέλεσμα να μας αναβάλλουν ή να αλλάζουν τις ημέρες που μεταγγιζόμαστε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η έλλειψη αίματος για την καθημερινότητα μου σημαίνει εξάντληση του οργανισμού μου. Χωρίς τις τακτικές μου μεταγγίσεις παύω να έχω κάθε είδος ενέργειας. Αυτό μπορεί να με φέρει σε κατάσταση κρίσης, είτε αυτό συνεπάγεται λοίμωξη, είτε πόνους ή και εγκεφαλικό. Με τον νέο ιό, αν δεν μεταγγιζόμαστε τακτικά, ο οργανισμός μας δεν θα μας προστατέψει για πολύ” επισημαίνει η Ελένη, που κατάφερε να ευαισθητοποιήσει αρκετούς πολίτες.
“Έλαβα άπειρα μηνύματα από ανθρώπους νέους και μεγαλύτερους που μου είπαν ότι από την επόμενη ημέρα κιόλας θα πάνε στα κέντρα για να δώσουν αίμα! Δεν χρειαζόμαστε μόνο τώρα την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Θα ήθελα όλος ο κόσμος που έχει την υγεία του, να γίνει αιμοδότης, γιατί το αίμα σώζει ζωές” περιγράφει η 19χρονη, η οποία αυτές τις ημέρες λαμβάνει στα social media της φωτογραφίες ανθρώπων που έδωσαν αίμα μετά το “καμπανάκι” που χτύπησε με την ανάρτηση του βίντεό της.
Την κρισιμότητα της κατάστασης υπογράμμισε στο “Εθνος” και η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, κ. Μαρία Αγγελοπούλου. “Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αναβάλλονται οι μεταγγίσεις, δεν υπάρχει επάρκεια, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τίποτα” εξηγεί. Η εισβολή” του κορονοϊου και στην χώρας μας, έχει επηρεάσει και τους συστηματικούς αιμοδότες που δεν προσέρχονται επειδή φοβούνται. “Οργανώνται αιμοληψίες σε εξωτερικούς χώρους, υπάρχει ανάγκη και αυτό πρέπει να επικοινωνηθεί. Οι πολυμεταγγιζόμενοι χρειάζόμαστε δύο φιάλες κάθε δύο εμβδομάδες. Ήδη αυτή τη στιγμή παίρνουμε μια φιάλη ανά εβδομάδα προκειμένου να έχουν όλοι και αναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε συχνότερα στο νοσοκομείο” περιγράφει, ζητώντας την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Κ. Σταμούλης: “Αν δεν μεταγγιστεί ο ασθενής θα πεθάνει, πρέπει να το καταλάβουμε”
“Αυτή τη στιγμή η μείωση στην αιμοδοσία έχει φτάσει στο 20-25%. Υπάρχουν κάποια αποθέματα λόγω των χειρουργείων που αναβλήθηκαν συνολικά στην χώρα, όμως δεν επαρκούν. Ήδη βιώνουν την έλλειψη οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία. Αν δεν μεταγγιστεί ο ασθενής θα πεθάνει. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε” εξηγεί στο “Έθνος της Κυριακής” ο επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κώστας Σταμούλης.
Ωστόσο, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί από την έλλειψη αίματος θα επηρεάσει δεκάδες πολίτες που ενδέχεται να χρειαστούν αίμα για οποιοδήποτε λόγο. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, είναι μια χώρα που βασίζεται στους αποκαλούμενους κατ’ επίκληση αιμοδότες, δηλαδή σε εκείνους που δίνουν αίμα όταν το χρειάζεται συγγενικό τους πρόσωπο, και όχι στους συστηματικούς. “Ο κόσμος φοβάται να δώσει αίμα και αυτό ειναι κατανοητό. Όμως έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Στην Ισπανία δημιουργήθηκε μια απίστευτη ουρά για να δοθεί αίμα αυτές της ημέρες. Το ίδιο είχε συμβεί στη χώρα μας με τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, αλλά τώρα υπάρχει φόβος. Πρέπει όμως να δώσουμε αίμα” καταλήγει ο κ. Σταμούλης.
"Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τακτικοί εθελοντές"
Αν και στην Ελλάδα υπάρχει αυξητική τάση του εθελοντισμού στην αιμοδοσία, η χώρα βρίσκεται περίπου στο 50%. “Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι τακτικοί εθελοντές. Το πρόβλημα των πολυμεταγγιζόμενων γιγαντώνεται και αυτοί οι ασθενείς αποτελούν το 20% των σταθερών αναγκών σε αίμα” αναφέρει στο “Έθνος” η πρόεδρος της ΜΚΟ Bloode κ. Ναταλία Κρίτσαλη, που λειτουργεί μεταξύ άλλων και ως πλατφόρμα εκκλήσεων για αίμα. Στην σελίδα της οργάνωσης μπορεί κάθε πολίτης να ενημερωθεί καθημερινά για τα σημεία που γίνονται αιμοδοσίες προκειμένου να συνεισφέρει. “Γίνεται προσπάθεια από Δήμους, δημιουργούνται αίθουσες εκτός νοσοκομείων για να μην φοβάται ο κόσμος. Εμείς ψάχνουμε και λύσεις ακόμη και για την μεταφορά ανθρώπων, που πολλές φορές μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στο να προσέλθουν για αιμοδοσία. Τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας” επισημαίνει η κ. Κρίτσαλη και συμπληρώνει: “Πρέπει να αποσυμφορήσουμε στο σύστημα υγείας. Να μην κινδυνέψουν ζωές λόγω αίματος”.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr