Έλληνας πρέσβης στην Κίνα: Οι Ελληνες θέλουν να γυρίσουν στο Πεκίνο, αλλά δεν μπορούν
O πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα Γιώργος Ηλιόπουλος μιλά στο ethnos.gr για την επόμενη μέρα στην χώρα της Άπω Ανατολής αλλά και το ζωηρό ενδιαφέρον των Ελλήνων που αποχώρησαν λόγω κορονοϊού να επιστρέψουν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Να επιστρέψουν στο Πεκίνο αλλά και στη Νότια Κίνα θέλουν το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται εκεί και αποχώρησαν λόγω κορονοϊού, σχεδόν τρεις μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας που χτύπησε την χώρα της Άπω Ανατολής. Εδώ και λίγο καιρό η ελληνική πρεσβεία δέχεται στο Πεκίνο αιτήματα και ερωτήματα από Έλληνες εργαζόμενους οι οποίοι θέλουν να γυρίσουν στις δουλειές τους-είτε πρόκειται για υπαλλήλους, είτε για επιχειρηματίες- αλλά και από φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Κίνας.
Όντως καταγράφεται ένα ελληνικό ενδιαφέρον για επιστροφή, εσχάτως. Το βασικό πρόβλημα πάνω στο οποίο σκοντάφτει, ωστόσο, η επιστροφή τους είναι η έλλειψη πτήσεων. Είναι πολύ δύσκολο να βρεις πλέον πτήση μετά και την απόφαση πολλών αεροπορικών εταιριών να προχωρήσουν σε αναστολή δρομολογίων από και προς Κίνα» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κίνα Γιώργος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «Σιγά, σιγά στο Πεκίνο οι ρυθμοί της ζωής ανεβαίνουν και παρατηρείται μια σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στην πρωτεύουσα. Βέβαια η ζωή δεν έχει επανέλθει στα επίπεδα που ήταν. Δεν έχει πια κίνηση στους δρόμους. Αλλά βλέπεις μετά από καιρό ανθρώπους να περπατούν, αυτοκίνητα και λεωφορεία να κινούνται». Τις τελευταίες μέρες επιχειρήσεις, καταστήματα και εταιρίες τόσο στο Πεκίνο όσο και στη Νότια Κίνα ανοίγουν ζητώντας από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.
Ξανανοίγουν επιχειρήσεις, σχολεία, πανεπιστήμια
Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία ενώ τα πανεπιστήμια καλούν τους φοιτητές τους να γυρίσουν καθώς αναμένεται να ξεκινήσουν τα μαθήματα και πάλι. Ενδεικτικό, επίσης, είναι ότι ενώ μέχρι σήμερα απαγορευόταν να κάθονται στο ίδιο τραπέζι εστιατορίου τρία άτομα (μία τυπική οικογένεια στην Κίνα αποτελείται από 3 άτομα, πατέρας, μητέρα, παιδί) αλλά ένα, οι νέες οδηγίες επιτρέπουν πλέον την εξυπηρέτηση δύο ατόμων ανά τραπέζι στους χώρους εστίασης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα πρέσβη η υποχρεωτική απόσταση που τήρησαν ο ένας από τον άλλο, η υποχρεωτική καραντίνα, η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας όπως στην πόλη Γουχάν βοήθησε στην μη μετάδοση του ιού. Το ίδιο συνέβη και στο Πεκίνο το οποίο δεν υπέφερε τόσο πολύ από τον ιό όσο από πλευράς περιορισμών όπως είπε. Μεταξύ αυτών που ίσχυαν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν και η απαγόρευση επιστροφής των πολιτών που είχαν φύγει από το Πεκίνο για να γιορτάσουν την Κινεζική Πρωτοχρονιά.
Πληρώνουν από την… τσέπη τους την υποχρεωτική καραντίνα
Ωστόσο παρά την βελτίωση της κατάστασης νέα αυστηρότερα μέτρα ισχύουν για όλους τους πολίτες που φτάνουν από το εξωτερικό από την Δευτέρα (23.3). Τα μέτρα αυτά συνίστανται κυρίως στην ενίσχυση των υγειονομικών ελέγχων κατά την άφιξη στον αερολιμένα και, εν συνεχεία, στον υποχρεωτικό περιορισμό (καραντίνα) για 14 ημέρες και παρακολούθηση της υγείας όλων - ακόμη και όσων δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ο περιορισμός πραγματοποιείται σε χώρους καθορισμένους από τις κινεζικές Αρχές, κυρίως ξενοδοχεία, τα οποία διαθέτουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με όλα τα έξοδα να βαρύνουν τους πολίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος της καραντίνας αγγίζει τα 78 ευρώ την μέρα. Όπως εξηγεί ο Έλληνας πρέσβης αυτό γίνεται για να αποθαρρυνθούν να επιστρέψουν πολίτες, κυρίως, κινεζικής καταγωγής από το εξωτερικό οι οποίοι θεωρούνται φορείς του ιού. Στις τελευταίες μετρήσεις εξάλλου τα περισσότερα κρούσματα που εμφανίζονται στην Κίνα είναι εισαγόμενα και αρκετά από αυτά προέρχονται από την Ιταλία λόγω και των στενών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες μεταξύ τους.
Παράλληλα, εξακολουθούν να ισχύουν και εξελίσσονται κατά την εφαρμογή τους αυστηρά, περιοριστικά μέτρα, όπως έλεγχοι στις εισόδους και εξόδους της πόλεως, μέτρηση θερμοκρασίας κατά την είσοδο σε όλα τα κτήρια, περιλαμβανομένων συγκροτημάτων κατοικιών, ξενοδοχείων και μέσων μαζικής μεταφοράς, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και αποτροπή των συναθροίσεων. Από χθες Δευτέρα (23.3), όλες οι πτήσεις με προορισμό το Πεκίνο οφείλουν εξ ορισμού να κάνουν ενδιάμεσο σταθμό σε άλλα κινεζικά αεροδρόμια, προκειμένου οι επιβάτες των αεροσκαφών να υποβάλλονται σε αρχικές εξετάσεις. Κλειστά παραμένουν μέχρι στιγμής τα θέατρα, τα μουσεία ενώ απαγορεύονται μέχρι στιγμής οι συναθροίσεις και οι συναυλίες.
Βοήθεια και στο δήμο Αθηναίων
Την ίδια ώρα η Κίνα συνεχίζει να στέλνει βοήθεια στην Ευρώπη. Ειδικά για την Ελλάδα μετά την τελευταία αποστολή ιατρική προμήθειας 18 τόνων υλικών για τα νοσοκομεία από τον κινεζικό ΑΔΜΗΕ- τον StateGrid ο οποίος συμμετέχει αι στον ελληνικό ΑΔΜΗΕ- το περασμένο Σάββατο, υπάρχουν και πάρα πολλοί ακόμη μικροί δωρητές, φορείς, funds, οργανώσεις αλλά και επιχειρήσεις οι οποίοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να βοηθήσουν. Μεταξύ άλλων αποδέκτης δωρεάς ιατρικών ειδών από την Κίνα έγινε τελευταία και ο δήμος Αθηναίων. Αγκάθι, ωστόσο, αποτελεί η διαθεσιμότητα ιατρικών υλικών η οποία εξακολουθεί να είναι ελλιπής, η συγκέντρωσή τους και η μεταφορά τους λόγω των δυσκολιών που έχουν προκύψει στις αεροπορικές συγκοινωνίες.
Έλεγχος καραντίνας μέσω εφαρμογής στα… κινητά τηλέφωνα
Ένα ζητούμενο που αφήνει πίσω της η κρίση του κορονοϊού στην Κίνα είναι και η διαχείριση των συστημάτων ασφαλείας. Τα κλειστά κυκλώματα χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά από την κινεζική κυβέρνηση προκειμένου να ελεγχθεί η τήρηση του μέτρου της καραντίνας. Ειδικές εφαρμογές στα κινητά «αποδείκνυαν» κατά τον έλεγχο των πολιτών από τις κινεζικές αρχές αν έσπασαν την καραντίνα ή όχι. Ένα πράσινο κουτάκι στην εφαρμογή ανάβει όταν ο πολίτης τηρήσει τους περιορισμούς. Στην περίπτωση αυτή επιτρέπονταν είσοδος του πολίτη στο χώρο. Αν άναβε κόκκινο η εφαρμογή ή έδειχνε ότι το τηλέφωνο ήταν εκτός λειτουργίας απαγορεύονταν η είσοδος από τις αρχές. Η διαχείριση από δω και πέρα των κλειστών συστημάτων ασφαλείας αλλά και των εφαρμογών στα κινητά σε σχέση με την κυκλοφορία των πολιτών αποτελεί ερωτηματικό και ζητούμενο για πολλούς διεθνείς παρατηρητές.
427 εισαγόμενα κρούσματα στην Κίνα μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας
Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται πλέον στη χώρα είναι άνθρωποι που επιστρέφουν έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση μοιάζει να έχει τεθεί υπό έλεγχο στην ίδια την ηπειρωτική Κίνα. Από τα 78 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 74 είναι του είδους που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» - ο αριθμός είναι σχεδόν διπλάσιος από αυτόν που ανακοινωνόταν μία ημέρα νωρίτερα. Με σχεδόν 82.000 κρούσματα μόλυνσης και 3.277 θανάτους να καταμετρώνται επίσημα, η Κίνα είναι πλέον η χώρα που έχει υποστεί το δεύτερο πιο σκληρό πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας στην υφήλιο, μετά την Ιταλία. Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ανθρώπων που έφθασαν στην ηπειρωτική Κίνα έχοντας μολυνθεί από τον κορονοϊό, ή των «εισαγόμενων» κρουσμάτων κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών, ανερχόταν σε συνολικά 427.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr