Κορονοϊός: Στους 26 οι νεκροί στην Ελλάδα - 71 νέα κρούσματα, 892 συνολικά
Ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα παρουσιάστηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας, διευκρινίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στους 26 έχουν φτάσει μέχρι σήμερα οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (26/3) ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας. Στο μεταξύ, 71 είναι τα νέα κρούσματα, και τα συνολικά 892. Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία 57 συμπολίτες μας συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 54 είναι διασωληνωμένοι. Παράλληλα 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.
Όπως τόνισε ο λοιμωξιολόγος, η μέση ηλικία των νεκρών από τον κορωνοϊό στη χώρα είναι τα 73 έτη. Από αυτούς 21 είναι άνδρες και 5 γυναίκες, όλοι ηλικιωμένοι και με υποκείμενα νοσήματα, εκτός από ένα περιστατικό.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα «δεν έχουμε πορεία Ιταλίας. Ωστόσο εάν αρθούν τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η κυβέρνηση τα πράγματα θα αλλάξουν». Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι δεν παρατηρείται εκθετική αύξηση. Επίσης ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας διευκρίνισε πως «η πορεία της επιδημίας θα είναι ανάλογη με τα μέτρα περιορισμού και την τήρησή τους», όπως χαρακτηριστικά είπε.
Αναφερόμενος στο θάνατο του Γερμανού καθηγητή που επισκέφτηκε για σεμινάρια το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως παρουσιάστηκε θρόμβωση στον ασθενή, τονίζοντας πως είναι ένα φαινόμενο που έχει παρουσιαστεί τελευταία και το οποίο εξετάζεται από επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Διευκρίνισε ωστόσο πως είναι μια σπάνια περίπτωση.
Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι τo μήνυμα του «Μένουμε Σπίτι» δεν αλλάζει. «Είναι οδηγίες που βοηθούν στην μείωση της διασποράς του ιού. Φυσικά και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι ηλικιωμένοι πρέπει να αναζητούν έγκαιρα βοήθεια. Στη συντριπτική της πλειοψηφία, όμως παραμένει μια ήπια νόσος», σχολίασε.
Δεκαπλασιασμός κρουσμάτων στην Ευρώπη
Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε πως μέσα σε 14 ημέρες ο αριθμός των νέων περιπτώσεων κορονοϊού ανέβηκε από 3,3 σε 36,1 ανά 100.000 πληθυσμού, δηλαδή 10 φορές πάνω, στην Ευρώπη. Οι επιστήμονες, από την πλευρά τους εκτιμούν ότι θα υπάρξει συνεχιζόμενη μετάδοση και παρόμοια αύξηση με την επαρχία Χουμπέι, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εντός των επόμενων ημερών.
«Δεν είναι δυνατόν με τα ως τώρα δεδομένα, να αξιολογήσουμε το αποτέλεσμα των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό. Η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Στην επαρχία Χουμπέι τα μέτρα κράτησαν 10-11 βδομάδες», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.«Τώρα είμαστε στη φάση των μέτρων, η μη εκθετική αύξηση στην πατρίδα μας δίνει χρόνο για να οργανώσουμε τι θα κάνουμε μετά την άρση των μέτρων. Παραμένουμε σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης», είπε.
Επίσης, ο λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε σε πρόταση συνεργασίας με μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού για γεω-χωρική ανάλυση των κρουσμάτων στην Ελλάδα.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr