40.000 θέσεις φιλοξενίας για τους αιτούντες άσυλο - Στον πάγο οι κλειστές δομές
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανακοίνωσε ότι αυξάνονται κατά 15.000 οι θέσεις για τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν κάνει αίτηση ασύλου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Θεαματική αύξηση των θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα για τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Σε ανακοίνωσή του, θέτει στόχο οι θέσεις αυτές να αυξηθούν στις 40.000 το 2021 έναντι 25.516 σήμερα, γεγονός που υποδηλώνει και μια αλλαγή στάσης απέναντι στους αιτούντες άσυλο για τους οποίους μέχρι πρόσφατα και ειδικά με αφορμή την κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είχε επικρατήσει η λογική των κλειστών δομών ενώ είχαν μπει στη συζήτηση και τα ακατοίκητα νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Μαρτίου, ο κ. Μηταράκης είχε ανακοινώσει ότι περίπου 11.000 άτομα που φιλοξενούνταν μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων σε δομές λαμβάνοντας και χρηματική ενίσχυση, θα έπρεπε να αποχωρήσουν επειδή στο μεταξύ έγιναν δεκτές οι αιτήσεις ασύλου που είχαν καταθέσει. Στην χθεσινή ανακοίνωση όμως, αναφέρεται ότι θα παραμείνουν έως τις 31 Μαΐου «ως μέτρο προφύλαξης από τον κορονοϊό».
Με την απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση, «τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα στέγασης «ESTIA II», επανακαθορίζονται οι όροι εισαγωγής και παραμονής σε αυτό, καθώς και οι προϋποθέσεις για την διακοπή και τον τερματισμό των υλικών συνθηκών υποδοχής ή και την παράταση παροχών σε ειδικές κατηγορίες δικαιούχων διεθνούς προστασίας».
Μισθώσεις διαμερισμάτων
Το πρόγραμμα ESTIA πραγματοποιείται κυρίως με μισθώσεις διαμερισμάτων σε όλη την χώρα και μέχρι και τις 23 Μαρτίου είχαν δημιουργηθεί 25.516 θέσεις στέγασης. Με την απομάκρυνση όσων έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, λέει η ίδια ανακοίνωση, «αναμένεται να προκύψουν 6.000 θέσεις στέγασης εντός του β’ τριμήνου, ενώ παράλληλα στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθούν τελικά οι θέσεις το 2020 στις 30.000 και το 2021 στις 40.000. «Οι επιπλέον αυτές θέσεις θα διατεθούν για την αποσυμφόρηση των νησιών», επισημαίνεται. Σημειώνεται επίσης πως «το πρόγραμμα υλοποιείται με ευθύνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ενώ ο συντονισμός εναπόκειται στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο θα αναλάβει την πλήρη διαχείριση του προγράμματος εντός του έτους, ενώ η χρηματοδότηση προκύπτει από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Στο μεταξύ, αύριο 31 Μαρτίου 2020, λήγει τυπικά η αναστολή των αιτήσεων ασύλου που είχε επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω της κρίσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου, πάντως, τυπικά δεν μπορεί να επανεκκινήσει καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν λειτουργούν λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr