Εκτιμήσεις των ειδικών: Ποιες ημερομηνίες μπορεί να βγούμε από την καραντίνα
Πότε αναμένεται να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στη χώρα μας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχουν περάσει 28 ημέρες. Η Ελλάδα μπήκε σε καραντίνα στις 23 Μαρτίου και η ζωή όλων των πολιτών άλλαξε αφού για πρώτη φορά οι περισσότεροι έζησαν και συνεχίζουν να ζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Με την πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων, η εξάπλωση του κορονοϊού ελέγχθηκε και διατηρείται ακόμη σε σχετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, γεγονός για το οποίο έχει ανοίξει συζήτηση για την άρση των μέτρων. «Αν όλα πάνε καλά, μέχρι τέλη Απριλίου θα έχουμε την κάθοδο της καμπύλης ούτως ώστε μέσα στο Μάιο να έχουμε την απόλυτη πτώση των κρουσμάτων και την χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό», επεσήμανε στο OPEN TV και τη Νίκη Λυμπεράκη ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κλιμάκια επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μελετώντας τα στοιχεία και χρησιμοποιώντας μαθηματικά μοντέλα υποστηρίζουν πως αν διατηρηθεί η παρούσα κατάσταση, χαλάρωση των μέτρων αναμένεται το πρώτο 15νθήμερο Μαΐου. «15 έως 18 Μαΐου θα είναι η ημερομηνία - με βάση το μοντέλο - που μπορούμε να συζητάμε για σταδιακή άρση των μέτρων αποκλεισμού», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Μάλιστα, κάποιοι επιστήμονες προτείνουν να ξεκινήσει σταδιακά η χαλάρωση των μέτρων σε νομούς και μικρές κοινωνίες που δεν έχουν κρούσματα υπό τη στενή παρακολούθηση του υπουργείου Υγείας.
Τα έκτακτα μέτρα Χαρδαλιά ενόψει Πάσχα
Πάντως, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την Τετάρτη μία σειρά επιπλέον μέτρων ενόψει Πάσχα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως είπε ο ίδιος «εδώ και λίγα λεπτά, στις 18.00, έχει τεθεί σε εφαρμογή ο έλεγχος στα διόδια σε όλη την επικράτεια από και προς τα αστικά κέντρα» και ανακοίνωσε πως «από απόψε το βράδυ, όποιος κάνει υπεραστική μετακίνηση καταχρηστικά και για λόγους αναψυχής, δηλαδή για να πάει στο εξοχικό του, θα τιμωρείται με πρόστιμο 300 ευρώ, αφαίρεση πινακίδων και επιστροφή αυτοκινήτου στη βάση του».
Επίσης, ξεκινά αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά, λόγω Πάσχα. Οι κάτοικοι της Σύμης θα μπορούν να μεταβούν στην Ρόδο για τράπεζα ή φαρμακείο, αλλά όχι να μετακινηθούν οι κάτοικοι της Ρόδου.
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε: «Εξαρχής τονίζουμε ότι πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα. Ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας. Το Πάσχα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Θα πρέπει να προστατεύσουμε την ύπαιθρο και τους ηλικιωμένους. Είναι σημαντικό να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο ιδιαίτερα τις μέρες του Πάσχα».
Στα ΚΤΕΛ και τα λιμάνια θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μόνιμων κατοίκων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για στρατιωτικούς, υγειονομικούς και υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας. Αντίστοιχα, ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς. Μάλιστα, το Λιμενικό Σώμα ετοίμασε σχετικό βίντεο.
«Τα περισσότερα μέτρα δεν είναι καινούργια. Η πλειοψηφία τα σέβεται. Το μόνο που αλλάζει είναι η αυστηροποίηση των μέτρων» διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς. «Εάν κάποιοι κάνουν χρήση άδειας και πάνε στα χωριά τους, με δική τους ευθύνη θα παραμείνουν εκεί» τόνισε σε αυστηρό ύφος.
Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον». Όπως τόνισε αυτό «δεν θα το επιτρέψουμε, καθώς ενδεχομένως προκαλέσει μαζική μετακίνηση πολιτών και συνωστισμό».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr