Στον αναπτυξιακό νόμο για ενίσχυση το υπό ανέγερση ξενοδοχείο κάτω από την Ακρόπολη
Η κίνηση έγινε εν μέσω πανδημίας και ενώ η οικοδομική άδεια του κτιρίου έχει καταπέσει στο ΣτΕ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Την ουσιαστική προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του μνημείου της Ακρόπολης ζητούν εκ νέου τα μέλη της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τα οποία έμειναν εμβρόντητα όταν εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού και ενώ όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, ανακάλυψαν ότι το υπουργείο Ανάπτυξης ενέταξε προς χρηματοδότηση με περίπου 3,4 εκατομμύρια ευρώ στον αναπτυξιακό νόμο το πολυόροφο ξενοδοχείο, για το οποίο είχε προκληθεί τεράστιος θόρυβος προ μηνών.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αδειοδότηση της «υπερμεγέθους» ξενοδοχειακής μονάδας της εταιρείας VASACO ΑΕ, επί των οδών Μισαραλιώτου 7-11 και Τσάμη Καρατάσου 4, είχε καταπέσει τον περασμένο Νοέμβριο στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά την αίτηση ακυρώσεως από την Ελληνική Εταιρία με αίτημα τον χαρακτηρισμό ως αντισυνταγματικών των όρων δόμησης και χρήσεων γης με Πρόεδρο την σημερινή Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Αικ. Σακελλαροπούλου.
Στην απόφαση ΣΤΕ είχε τονισθεί η σπουδαιότητα των ιστορικών μνημείων και τοπίων:
«Ειδικά ως προς τις οικοδομικές εργασίες, εξετάζεται αν το κτίσμα, εν όψει των διαστάσεων, της μορφής και της απόστασής του από το μνημείο, δύναται να επιφέρει άμεση ή έμμεση βλάβη στο μνημείο και στον περιβάλλοντα χώρο του. Προστατευόμενο δε στοιχείο των μνημείων και του περιβάλλοντος αυτά χώρου συνιστά και η ανεμπόδιστη θέασή τους, καθώς και ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής, η οποία τελεί σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία και είναι αναγκαία για την ανάδειξη τους».
«Κατά την απόφαση, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένω επιτακτικότερη διότι η Διοίκηση, παρά την πάροδο μακρού χρόνου από την ένταξη της περιοχής, η οποία ευρίσκεται στις παρυφές του Ιερού Βράχου, στον αρχαιολογικό χώρο των Αθηνών (2004), δεν μερίμνησε για την θέσπιση ειδικών όρων δόμησης αυτής, με αποτέλεσμα την ελλιπή προστασία του σημαντικότερου μνημείου του κλασικού πολιτισμού».
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΕλΛΕΤ, για την προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Μνημείου της Ακρόπολης είχε γίνει διεθνής κινητοποίηση και είχαν συγκεντρωθεί 26.000 υπογραφές στην πλατφόρμα AVAAZ σε μία εβδομάδα, ενώ σχετικά αφιερώματα είχαν γίνει σε πολλά εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ.
Αποτέλεσμα της κινητοποίησης αυτής ήταν:
- Οι όποιοι όροι δόμησης και χρήσεις γης στου Μακρυγιάννη-Κουκάκι να μην είναι σε ισχύ, λόγω της 14μηνης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών από το υπουργείο Περιβάλλοντος (από 12/03/2019 έως και 05/05/2020)
- Έχουν ανακληθεί όλες οι διοικητικές πράξεις (Υ.Α.του ΥΠΠΟΑ και προέγκριση Ο.Α. του Δ. Αθηναίων) που αφορούν στην ανέγερση της προαναφερθείσας ξενοδοχειακής μονάδας,
Δεδομένων αυτών, η ΕΛΛΕΤ επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μονάδα «δεν διαθέτει νομικό έρεισμα αν η Διοίκηση του ΥΠΕΝ δεν συμμορφωθεί προς την απόφαση του ΣΤΕ και προβεί σε αποσαφήνιση ων ισχυόντων όρων δόμησης, ή ισχύουσα διοικητική πράξη αν δεν υποβληθεί νέος φάκελλος συμμόρφωσης προς την απόφαση του ΣΤΕ, και οπωσδήποτε καμία νομιμοποίηση με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και το Άρθρο 24 του Συντάγματος».
Επισημαίνεται ότι το Άρθρο 24 επιτάσσει την προστασία της περιοχής Μακρυγιάννη, κηρυγμένης από το 2004 ως αρχαιολογικός χώρος της πόλης των Αθηνών, πόσο δε μάλλον του πολιτιστικού περιβάλλοντος του Παγκόσμιου Συμβόλου του Δυτικού Πολιτισμού, του Μνημείου της Ακρόπολης.
«Μάς προκαλεί συνεπώς κατάπληξη βάσει ποιων στοιχείων προέκυψε από την εταιρεία VASACO η εκτίμηση του κόστους επένδυσης των 11.200.000,00 Ευρώ για το οποίο (βάσει του ΦΕΚ 923/Β΄/18-03-2020) καλείται ο Έλληνας φορολογούμενος να επιβαρυνθεί με το ποσό ενίσχυσης των 3.370.000,00 Ευρώ για μία επένδυση μίας υπερμεγέθους ξενοδοχειακής μονάδας 299 κλινών» σημειώνει η Ελληνική Εταιρία, η οποία έχει ενημερώσει πρόσφατα και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για το ζήτημα της νέας διακινδύνευσης του Μνημείου της Ακρόπολης.
Επιπλέον έχει υποβάλει στις 7 Απριλίου ηλεκτρονικά στο Υπουργείο Ανάπτυξης αίτηση θεραπείας της σχετικής υπουργικής απόφασης, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 923/Β΄/18-03- 2020.
Η ΕΛΛΕΤ υπογραμμίζει ότι ορθώς η προσοχή όλων είναι αυτήν την περίοδο στραμμένη στο υπαρξιακό πρόβλημα του κορωνοϊού. Ωστόσο προειδοποιεί πως «ο κορωνοϊός θα κάνει τον καταστρεπτικό του κύκλο και θα περάσει. Αποφάσεις που αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε ικανοί να προστατεύσουμε ούτε την Ακρόπολη, θα στοιχειώνουν τη χώρα μας για καιρό, στερώντας μας στα μάτια της διεθνούς Κοινότητας κάθε ηθικό έρεισμα για την δίκαιη εθνική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr