Καμπανάκι επιστημόνων: Η απόσταση των δύο μέτρων δεν είναι αρκετή
Η απόσταση των 2 μέτρων σε εποχή κορονοϊού δεν είναι ασφαλής όταν οι αθλούμενοι βρίσκονται ο ένας πίσω από τον άλλο. Aυτός που ακολουθεί περνά μέσα από ένα σύννεφο σταγονιδίων που αφήνει πίσω αυτός που προηγείται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Στις περισσότερες από τις χώρες –και στην Ελλάδα- επιτρέπεται η φυσική δραστηριότητα (τρέξιμο, περπάτημα, ποδηλασία) ανά δύο άτομα, με προτεινόμενη απόσταση ασφαλείας 1,5 – 2 μέτρων μεταξύ τους, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού. Δεν δίνονται, όμως, οδηγίες για την θέση στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι δύο αθλούμενοι.
Μελέτη Βέλγων και Ολλανδών επιστημόνων προειδοποιεί πως η απόσταση αυτή δεν είναι ασφαλής, όταν οι αθλούμενοι βρίσκονται σε ευθεία γραμμή ο ένας πίσω από τον άλλο καθώς αυτός που ακολουθεί περνάει μέσα από το σύννεφο σταγονιδίων που εκπέμπει ο πρώτος. Προτείνουν να τηρείται η συνιστώμενη απόσταση με τον έναν δίπλα στον άλλο, ή έστω, σε διαγώνια θέση όταν ο ένας προηγείται. Σε περίπτωση ευθείας γραμμής, η ασφαλής απόσταση σε συνθήκες χαμηλού ανέμου, υπολογίστηκε στα 4-5 μέτρα για το περπάτημα, στα 10 για το τρέξιμο ή αργή ποδηλασία και στα 20 μέτρα για αθλητική ποδηλασία!
Όταν κάποιος βρίσκεται σε κίνηση τα σταγονίδια που αφήνει με την αναπνοή, το φτάρνισμα ή τον βήχα μένουν πίσω του και αιωρούνται, με αποτέλεσμα αυτός που ακολουθεί να περνάει μέσα από το «σύννεφο» σωματιδίων και να εκτίθεται σε κίνδυνο.
Οι μελετητές των πανεπιστημίων KU Leuven (Φλάνδρα, Βέλγιο) και TU Eindhoven (Ολλανδία) έκαναν προσομοίωση αξιοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται κανονικά για τη βελτίωση απόδοσης των αθλητών. Τοποθέτησαν τα δίδυμα των αθλούμενων σε τρεις διαφορετικές θέσεις (ο ένας δίπλα από τον άλλο, ο ένας πίσω από τον άλλο σε γραμμή και διαγωνίως πίσω) και σε διαφορετικές αποστάσεις, και υπολόγισαν το βαθμό έκθεσής τους στα σταγονίδια.
Στα γραφικά φαίνεται πως τα σταγονίδια από άτομα που βήχουν ή φταρνίζονται στη διάρκεια της άσκησης (σ.σ. απεικονίζονται με κόκκινες κουκίδες) εκπέμπονται με μεγαλύτερη δύναμη, αλλά και πέφτουν πιο γρήγορα στο έδαφος. Τα μικρότερα, που μένουν πίσω ακόμα και με την αναπνοή τον αθλούμενο που προηγείται, μπορούν επίσης, να εκθέσουν σε κίνδυνο αυτόν που ακολουθεί. «Όταν περνάτε μέσα από αυτό το σύννεφο, μπορούν αυτά να πέσουν πάνω σας», προειδοποιεί ο καθηγητής Bert Blocken, του Πανεπιστημίου του Αϊντχόφεν.
Από τις προσομοιώσεις προκύπτει ότι η προτεινόμενη απόσταση του 1-2 μέτρων μεταξύ δύο αθλούμενων θεωρείται ασφαλής όταν αυτοί ασκούνται ο ένας δίπλα στον άλλον, καθώς τα σταγονίδια προσγειώνονται πίσω από το δίδυμο. Όταν βρίσκονται διαγώνια ο ένας πίσω στον άλλο ο κίνδυνος είναι μικρότερος, ενώ αυξάνεται σημαντικά όταν ο ένας ακολουθεί τον άλλο σε ευθεία γραμμή.
Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων ο επιστήμονας συνιστά ότι για το περπάτημα η απόσταση των ανθρώπων που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση σε γραμμή πρέπει να είναι τουλάχιστον 4-5 μέτρα, για τρέξιμο και αργή ποδηλασία θα πρέπει να είναι 10 μέτρα και για αθλητική ποδηλασία τουλάχιστον 20 μέτρα. Επίσης, όταν ο ένας προσπερνά τον άλλο, συνιστάται να βρίσκεται σε σημαντική απόσταση.
(πηγή: twitter/Bert Blocken)
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr