Κορονοϊός: Πόσο κοστίζουν τα τεστ στα οποία θα υποβάλλονται οι τουρίστες
Συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να κάνουν οι αρχές ώστε να πραγματοποιούν τεστ σε τουρίστες που φθάνουν στη χώρα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Με πολύ περισσότερα τεστ από αυτά που αρχικά είχαν υπολογισθεί, θα επιχειρήσουν οι υγειονομικές αρχές να βάλουν εμπόδια στον «εισαγόμενο κορονοϊό» λόγω του τουριστικού κύματος που αναμένεται το επόμενο διάστημα. Άλλωστε τη Δευτέρα 15 Ιουνίου ανοίγει επισήμως η Ελλάδα για την τουριστική περίοδο. Στόχος πλέον να ελέγχονται αρκετοί επιβάτες που θα φθάνουν στα αεροδρόμια και να μην περιορίζονται οι αρχές σε δειγματοληπτικούς ελέγχους.
Στο πλαίσιο αυτό και για να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα, θα γίνουν συνεργασίες και με τον ιδιωτικό τομέα ώστε να αποστέλλονται και εκεί δείγματα των τουριστών που θα φθάνουν με πτήσεις στη χώρα μας. Ήδη έχει γίνει η σχετική διερεύνηση στον ιδιωτικό εργαστηριακό τομέα από τον ΕΟΔΥ, ώστε να διαπιστωθεί σε τι βαθμό μπορούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια να πραγματοποιήσουν άμεσα τα τεστ για τον ιό.
Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, η χώρα μας θα υποδεχθεί επισκέπτες από αεροδρόμια που βρίσκονται στη λίστα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, ενώ από την 1η Ιουλίου ανοίγουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας με αφίξεις από διάφορες χώρες. Παρότι αρχικά η Ελλάδα είχε δηλώσει πως από την 1η Ιουλίου θα πραγματοποιεί μόνο δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι στο σύνολο των επιβατών όπως γίνεται μέχρι σήμερα, τελικώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και ο φόβος για νέο κύμα κορωνοϊού, άλλαξαν το σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Γι' αυτό και θα πραγματοποιείται εργαστηριακός έλεγχος σε μεγάλο αριθμό επιβατών που προέρχεται από χώρες με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, ώστε με ένα μαθηματικό μοντέλο στη συνέχεια να μπορεί να διαπιστωθεί, εφόσον εντοπίζονται θετικά κρούσματα, πόσοι άλλοι μπορεί να έχουν μολυνθεί. Λιγότερα τεστ θα γίνονται σε πτήσεις που έχουν αναχωρήσει από χώρες με λιγότερα περιστατικά του κορονοϊού και έχουν αντίστοιχα χαμηλή επιδημιολογική καμπύλη.
Οι αρχικές σκέψεις πάντως να μη γίνονται τεστ στο σύνολο των τουριστών που θα φθάνουν στην Ελλάδα σχετίζονταν τόσο με το οικονομικό κόστος όσο και με το χρόνο διεξαγωγής των ελέγχων και τα αποτελέσματα. Με βάση άλλωστε τις εκτιμήσεις των αρχών του τουρισμού, εκτιμάται ότι φέτος θα έρθουν στη χώρα μας περί τα 5 εκατομμύρια επισκέπτες στο χειρότερο σενάριο και 10 εκατομμύρια επισκέπτες στο καλύτερο σενάριο. Να σημειωθεί ότι την περυσινή χρονιά είχαν καταγραφεί στη χώρα μας συνολικά 33 εκατομμύρια τουρίστες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» κάθε δείγμα που λαμβάνεται από τις αρχές και αποστέλλεται για εργαστηριακό έλεγχο σε δημόσιες δομές, κοστίζει στο ελληνικό κράτος από 12 έως 15 ευρώ ανάλογα με την περιοχή αποστολής και την απόσταση. Στην περίπτωση αυτή εάν γίνονταν τεστ στα περίπου 5 εκατομμύρια των τουριστών που μπορεί να φθάσουν για διακοπές στην Ελλάδα, το κόστος θα άγγιζε τα 60 εκατομμύρια ευρώ.
Εντός των ημερών οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής του υπουργείου υγείας αναμένεται να καταλήξουν στους οριστικούς αριθμούς των τεστ που θα πρέπει να γίνονται στα αεροδρόμια, λαμβάνοντας υπόψιν τους τόσο το οικονομικό κόστος όσο και την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων. Άλλωστε το να υποβάλλουν οι ειδικοί του ΕΟΔΥ όλους τους αφιχθέντες στη χώρα μας από ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό πτήσεων, θα προκαλούσε σοβαρές καθυστερήσεις και δυσλειτουργίες στην ομαλή διακίνηση των τουριστών, αναφέρουν μέλη της επιτροπής στο «Εθνος της Κυριακής». Πάντως στην απόφαση των ειδικών, ρόλο θα παίξουν και οι οδηγίες που θα δοθούν από τα όργανα της Ε.Ε.
Όπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής των ειδικών Νίκος Σύψας, «θα γίνουν περισσότερα τεστ αλλά όχι απεριόριστα. Θα εξαρτάται από την προέλευση της πτήσης. Πιο πολλά τεστ θα γίνονται σε πτήσεις που προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου και λιγότερα στις υπόλοιπες χώρες που δεν έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Εξαρτάται βέβαια και από τη διαθεσιμότητα των τεστ. Γι αυτό και θα υπάρξει και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα». Το κόστος πάντως είναι άλλο ένα αγκάθι για τη διεξαγωγή μαζικών τεστ σε όλους τους επισκέπτες. Ο κ.Σύψας υπογραμμίζει: «Και ο εργαστηριακός έλεγχος εξαρτάται βέβαια και από τα χρήματα που θα διαθέσει η πολιτεία, ενώ με τις αποφάσεις μας θα προσπαθήσουμε να μην διαταράξουμε τη λειτουργία του αεροδρομίου. Όλα αυτά όμως θα πρέπει να συμβαδίζουν και με τις αποφάσεις των υπολοίπων Ευρωπαίων».
Σε ότι αφορά στα νησιά τίθεται σε εφαρμογή άμεσα το επιχειρησιακό σχέδιο. Ο γνωστός καθηγητής Νίκος Σύψας εξηγεί: «Θα δημιουργηθεί ένα ολόκληρο δίκτυο όπου κάθε γιατρός συνεργαζόμενος με τα ξενοδοχεία θα έχει άμεση πρόσβαση στη διενέργεια τεστ ώστε να εντοπίζονται άμεσα τα όποια περιστατικά και να απομονώνονται. Ο γιατρός θα είναι σε άμεση σύνδεση και με τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ ώστε να μην καθυστερεί ο εργαστηριακός έλεγχος. Ταυτόχρονα έχουν εξοπλισθεί τα νησιά με εργαστηριακά συστήματα ώστε να μπορούν και εκεί να γίνονται άμεσα τα τεστ».
Τα ιδιωτικά διαγνωστικά
Ο ΕΟΔΥ στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να συνεργασθεί με τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να πραγματοποιεί εργαστηριακούς ελέγχους σε τουρίστες που θα φθάνουν στα νησιά το επόμενο διάστημα και ειδικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Εξάλλου η άφιξη των ξένων τουριστών στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας χωρίς τεστ για τον κορονοϊό, προβληματίζει από την πρώτη στιγμή τους ειδικούς του ΕΟΔΥ αλλά και τους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνος της Κυριακής» ο ΕΟΔΥ απέστειλε ήδη επιστολή σε διαγνωστικά εργαστήρια για τον κορονοϊό και κέντρα προκειμένου να λάβει απαντήσεις για τη δυνατότητα που έχουν να διεξάγουν τεστ και σε ποιες ποσότητες.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr