Editorial: Γιατί η πολιτεία πρέπει να σταθεί στο ύψος της ... υγειονομικής ιστορίας μετά τον κορονοϊό
Γιατί πρέπει να επιδιωχθεί άμεσα η ανασυγκρότηση του συνολικού συστήματος υγείας στη χώρα μας μετά τον κορονοϊό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ο προσδιορισμός και η ανάδειξη νέων αξιών και ηθικών στην εποχή μετά την περιπέτεια της πανδημίας, πρέπει να αποτελέσει βασικό στοιχείο για την υγειονομική ανασυγκρότηση της χώρας. Η Ελλάδα μετά την εμπειρία που απέκτησε στην εποχή του covid, πρέπει να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά. Οι βάσεις άλλωστε για ένα σύστημα υγείας με καλύτερες υπηρεσίες και πιο άμεση ανταπόκριση για τους πολίτες, έχουν ήδη μπει.
Αρκεί πιθανώς να πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τις συνήθειες του παρελθόντος που χρόνια τώρα μας καθηλώνουν σε νοοτροπίες που δεν εξυπηρετούν κανέναν.
Η χώρα μας πρέπει να περάσει πια μετά τον κορονοϊό, σε μια περίοδο εξωστρέφειας, ψηφιοποίησης και επιτάχυνσης των διαδικασιών ειδικά στον τομέα της υγείας.
Για παράδειγμα είναι αδιανόητο εν έτει 2021 να υπάρχουν θεραπείες οι οποίες για να καταλήξουν στους ασθενείς πρέπει να περάσουν από έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών διαδικασιών, όταν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης τα ζητήματα αυτά τα έχουν λύσει προ πολλού. Τι κάνουν; Βλέπουν, εκτιμούν, αξιολογούν, διαπραγματεύονται σε χρόνους λογικούς και αποδοτικούς, ώστε οι ασθενείς να μη χρειάζεται να περιμένουν αποφάσεις διαφόρων καρεκλοκένταυρων της εξουσίας.
Το ΕΣΥ
Από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να διαθέτει ένα σύστημα υγείας απαξιωμένο στα μάτια των ίδιων των εργαζομένων, αφού για χρόνια φωνάζουν για στήριξη, χρηματοδότηση και επάνδρωση των υπηρεσιών.
Εξάλλου η λέξη φιλότιμο πήρε πραγματικά τη διάσταση που της αξίζει εν μέσω πανδημίας, αφού οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ απέδειξαν πως μπορούν να σηκώσουν στην πλάτη τους μια ολόκληρη χώρα.
Η πολιτεία με τη σειρά της, ήρθε η ώρα να αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί και μετά την πανδημία να προσφέρει στους πολίτες το αυτονόητο: υπηρεσίες ποιοτικές, χωρίς καθυστερήσεις και με αξιοπρέπεια.
Η ελληνική πολιτεία απέδειξε εξάλλου - έστω και με λύσεις της τελευταίας στιγμής -πως όταν θέλει μπορεί. Όπως μπόρεσε να δημιουργήσει εν μια νυκτί εκατοντάδες ΜΕΘ στο ΕΣΥ, να στήσει ένα ψηφιακό σύστημα για τους εμβολιασμούς επίσης εν μια νυκτί, να δημιουργήσει την άυλη συνταγογράφηση σε χρόνο ρεκόρ. Όταν κάποιος θέλει μπορεί.
Άρα υπάρχει πια η ιστορική απόδειξη που δείχνει πως η χώρα σε έκτακτες καταστάσεις μπορεί να ανταποκριθεί.
Ας αποδείξουν λοιπόν οι ιθύνοντες πως και υπό άλλες συνθήκες μπορούν να σταθούν στο ύψος της ... υγειονομικής ιστορίας.
Άλλωστε οι Έλληνες από λόγια χόρτασαν. Οι πράξεις λείπουν...
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr