Μετάλλαξη Όμικρον: Αισιόδοξοι οι επιστήμονες - Πολύ μεταδοτική αλλά με ήπια συμπτώματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αισιοδοξία σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού έχουν γεννήσει στην επιστημονική κοινότητα οι τελευταίες μελέτες για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, η οποία παρόλο που σταδιακά εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και έχει μεγάλη μεταδοτικότητα φαίνεται να έχει ήπια συμπτώματα. Μάλιστα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα συμπτώματα τις Όμικρον μοιάζουν πολύ με αυτά ενός απλού κρυολογήματος, καθώς οι περισσότεροι νοσούντες είναι ασυμπτωματικοί και δε χρειάζονται νοσηλεία.
Μάλιστα, από τα 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας μετάλλαξης στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανείς δεν έχει χρειαστεί νοσηλεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας Σατζίντ Τζάβιντ. Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού είναι πολύ μεταδοτική και όπως υπογραμμίζουν οι επιστήμονες σύντομα θα γίνει η κυρίαρχη στη θέση της μετάλλαξη Δέλτα.
Ωστόσο, τα συμπτώματα της δεν φαίνεται να ανησυχούν την ιατρική κοινότητα. «Έχουμε μια μετάλλαξη που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα», δήλωσε το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.
Έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το απλό κρυολόγημα
Μάλιστα, Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι η νέα παραλλαγή έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από κοινό ιό που προκαλεί κρυολόγημα. «Η παραλλαγή Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό - πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια» επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων "Nference" με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.
Ελαφριά συμπτώματα εμφανίζουν οι περισσότεροι ασθενείς
Ο Καθηγητής, Ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών Άντριαν Χιλ αναφέρει:«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα». Στη Νότια Αφρική το επίκεντρο της νέας παραλλαγή ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες.
Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, όμως, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από το στέλεχος Όμικρον.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να βγάλουμε συμπεράσματα για την Όμικρον και παράλληλα υπογραμμίζουν ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι το σημαντικότερο όπλο μας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.
ΠΟΥ για μετάλλαξη Ομικρον: Κανένας λόγος αμφιβολίας για τα εμβόλια
Δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον από τις σοβαρές μορφές της Covid-19, εκτιμά ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας» είπε ο Δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών για αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr