Μηνιγγίτιδα Β: Η ανάγκη για εμβολιασμό μεγαλύτερη από ποτέ – Η επίπτωση της πανδημίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η προστασία των παιδιών από τον κορονοϊό τίθεται, μεταξύ άλλων, σε προτεραιότητα την περίοδο αυτή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι σε πλήρη έξαρση και τα σχολεία ανοιχτά. Στόχος των γονιών είναι να θωρακίσουν τα μέλη της οικογένειας τους, πόσω μάλλον δε τα ανήλικα, απέναντι στη σοβαρή αυτή νόσο, κυρίως δε όταν αυτά είναι ανεμβολίαστα. Παρόλα αυτά όμως, το γεγονός ότι όλοι έχουν εστιάσει στην πανδημία του κορονοϊού, δεν πρέπει με τίποτα να θέσει στο περιθώριο τις άλλες ασθένειες που είναι ακόμα υπαρκτές και μπορούν να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία των μικρών παιδιών. Κι όλα αυτά την ώρα που η νοσηρότητα των παιδιών κινείται σε υψηλά επίπεδα από τότε που άνοιξαν τα σχολεία, δηλαδή αρκετά νωρίτερα απ' ό,τι παρατηρούνταν παλαιότερα.
Το εμβολιαστικό κενό που προέκυψε
Η αγωνία των γονιών για την προστασία από τον κορονοϊό, τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν αλλά και οι φόβοι πως η επίσκεψη στον παιδίατρο μπορεί να θέσει τα παιδιά τους στον κίνδυνο του Covid-19 είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν σε αξιοσημείωτη μείωση των εμβολιασμών ρουτίνας παιδιών και εφήβων. Η τοποθέτηση της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας τον Μάρτιο του 2021 δεν είναι τυχαία. «Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων», αναφερόταν χαρακτηριστικά.
«...Αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%», είχε επισημάνει τον Μάρτιο η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, στην προσπάθειά της να αναδείξει το ρίσκο που μπορεί να δημιουργηθεί με την επιστροφή των παιδιών στις δραστηριότητές τους.
Η επίσκεψη στον παιδίατρο είναι πιο αναγκαία από ποτέ ώστε οι γονείς να βεβαιώνονται πως τα παιδιά τους δεν έχουν χάσει κάποιο προγραμματισμένο εμβόλιο αλλά και πως η υγεία τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Στο πλαίσιο αυτό, οι γονείς θα πρέπει να ενημερωθούν και για τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα.
Η απειλή της μηνιγγίτιδας Β
Η μηνιγγίτιδα Β εξακολουθεί να αποτελεί μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει μωρά, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αναπηρίες ή ακόμα και θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.
Οι ευάλωτες ομάδες
Οι ομάδες που απειλούνται περισσότερο από τη μηνιγγίτιδα είναι τα βρέφη και τα νήπια ενώ ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.
Αναγκαία η πρόληψη
Η μόνη λύση για να θωρακιστεί κανείς ουσιαστικά απέναντι στη νόσο είναι ο εμβολιασμός, δεδομένου ότι 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο ασυμπτωματικά και μπορεί να τη μεταδώσει σε νεαρά μέλη της οικογένειας του, μέσω καθημερινών συνηθειών όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, καθώς μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Ο εμβολιασμός μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Το εμβόλιο κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητο, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.
Στο μεταξύ, ένα παιδί που βρίσκεται στα αρχικά στάδια της νόσου, μπορεί να κάνει έναν γονιό ή παιδίατρο να πιστέψει πως πρόκειται για μια απλή ίωση, αφού τα συμπτώματα μοιάζουν. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει προσοχή, η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, έμετος καθώς και τα πιο ειδικά όπως η αυχενική δυσκαμψία, η φωτοφοβία και το αιμορραγικό εξάνθημα.
Μήνυμα δράσης από τον ΠΟΥ
Αναφέρεται πως οι επιδημίες βακτηριακής μηνιγγίτιδας σκοτώνουν περίπου 250.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Με αφορμή αυτό, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο την πρώτη παγκόσμια στρατηγική κατά της μηνιγγίτιδας, με σκοπό την εξάλειψη έως το 2030 των επιδημιών της. Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να διευρυνθεί η πρόσβαση στα εμβόλια, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ο οργανισμός.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr