Υπουργείο Υγείας: Οι 5 βασικές αλλαγές σε γιατρούς, νοσοκομεία και διαγνωστικές εξετάσεις με δύο νομοσχέδια που βγαίνουν σε διαβούλευση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με καθυστέρηση και μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές και διορθώσεις, αναμένεται να βγουν σε δημόσια διαβούλευση δύο νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας που φέρνουν ανατροπές σε γιατρούς, νοσοκομεία αλλά και διαγνωστικές εξετάσεις.
Πρόκειται για τα δύο νομοσχέδια που έχουν προαναγγελθεί εδώ και καιρό και αφορούν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ.
Ενώ αρχικά επρόκειτο να προωθηθούν ξεχωριστά, τελικώς με βάση τις τοποθετήσεις του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, θα ενσωματωθούν σε ένα επειδή έχουν κοντινά αντικείμενα.
Να υπενθυμιστεί ότι το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και θα πρέπει το αργότερο να έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Απριλίου. Ωστόσο θα προωθηθεί προς ψήφιση από το υπουργείο υγείας έως τα μέσα Απριλίου, ενώ οι λεπτομέρειες εφαρμογής του θα διατυπωθούν σε υπουργικές αποφάσεις.
Οι 5 βασικές αλλαγές
Μέσα στις βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας είναι:
- Κυρίαρχο ρόλο αναμένεται να έχει στη νέα Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο προσωπικός γιατρός, ο οποίος θα αποτελεί τον βασικό κρίκο που θα συνδέει τους ασφαλισμένους με το δωρεάν σύστημα υγείας.
Όλοι οι πολίτες – προαιρετικά όμως σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr:
- θα μπορούν να επιλέξουν ποιος θα είναι ο προσωπικός γιατρός τους, ο οποίος και θα αναλάβει την πρόληψη αλλά και τη βασική αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους. Πάντως με βάση τις πληροφορίες επειδή ακριβώς αναμένεται να είναι σε εθελοντική βάση ο προσωπικός γιατρός, πιθανώς να δοθούν και μπόνους στους πολίτες που θα τον επιλέξουν.
- Με το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε ιατρική πράξη χωρίς να λάβουν έγκριση από τον προσωπικό ιατρό.
Συγκεκριμένα, για οποιαδήποτε ιατρική πράξη όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, έως εισαγωγή στα νοσοκομεία θα πρέπει να υπάρχει παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό. Διαφορετικά οι πολίτες θα πρέπει να πηγαίνουν με χρήματα από την τσέπη τους στον ιδιωτικό τομέα ή να κάνουν εισαγωγή σε νοσοκομείο μόνο για επείγον πρόβλημα υγείας.
- Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να δώσει οικονομικά κίνητρα και σε γιατρούς του δημοσίου, των Κέντρων υγείας και των ΤΟΜΥ, ώστε να γίνουν προσωπικοί γιατροί.
Οι γιατροί στα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ θα συνεχίσουν κανονικά να εργάζονται στο ωράριό τους και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ενώ θα δοθούν ξεχωριστές αμοιβές για να γίνουν προσωπικοί γιατροί, όπως έχει δηλώσει ο Θάνος Πλεύρης.
- Ανατροπές φέρνουν όμως τα δύο νομοσχέδια και για τους γιατρούς που εργάζονται είτε στο ΕΣΥ είτε ως ιδιώτες. Σε ό,τι αφορά στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα νομοσχέδια θα θεσμοθετούν τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στα οποία θα μπορούν να εργάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί με ξεχωριστές αμοιβές. Στα απογευματινά χειρουργεία οι πολίτες θα πληρώνουν από την τσέπη τους για όλη τη διαδικασία, ενώ οι τιμές θα προσεγγίζουν τις αποζημιώσεις των ασφαλιστικών εταιρειών.
Σε ό,τι αφορά στους ιδιώτες γιατρούς, αλλαγές έρχονται και για αυτούς αφού πλέον θα μπορούν όποιοι ενδιαφέρονται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ αλλά θα αμείβονται ανά κεφαλή, δηλαδή ανά ασθενή έχοντας συγκεκριμένες ετήσιες υποχρεώσεις.
- Αλλαγές προωθούνται όμως και για τις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και τις νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς μπαίνουν πλέον ποιοτικά κριτήρια.
Ειδικότερα, οι ρυθμίσεις που προωθούνται από το υπουργείο Υγείας, θα θέτουν συγκεκριμένα κριτήρια για τη λειτουργία απεικονιστικών μηχανημάτων στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, ενώ στόχος είναι να φέρουν μείωση στον αριθμό των εξετάσεων που χρεώνονται στον Οργανισμό, αφού θα ξεκαθαριστεί ποιες είναι πλασματικές και ποιες εκτελούνται πραγματικά.
Ειδικότερα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας με το νομοσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ, θα επιχειρήσει να «κουρέψει» τις πλασματικές εξετάσεις οι οποίες ενώ χρεώνονται στον Οργανισμό, στην πραγματικότητα δεν γίνονται ποτέ.
Γι' αυτό και όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, από τον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει ο real-time έλεγχος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ώστε να μπορούν οι αρμόδιοι του ΕΟΠΥΥ να διαπιστώσουν ποιες εξετάσεις εκτελούνται πραγματικά και ποιες χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ πλασματικά.
Ποιοτικά κριτήρια θα τεθούν και στις ιδιωτικές κλινικές οι οποίες θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο αριθμό εργαζομένων, κλινών αλλά και ΜΕΘ ώστε να μπορούν να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr