Μπουρλά: Πώς θα λειτουργούν τα εμβόλια για τον καρκίνο που αναμένονται μέσα στα επόμενα 3 χρόνια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο 'Αλμπερτ Μπουρλά μίλησε για την αναγκαιότητα να βρεθεί ένα εμβόλιο με μεγαλύτερη χρονικά προστασία από τον κορονοϊό. Επιπλέον, τόνισε ότι, η ανάπτυξη της mRNA τεχνολογίας επιτρέπει τη διεύρυνση του πεδίου εμβολιασμών ενάντια και σε άλλες αρρώστιες. «Τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι πιθανόν να βρούμε εμβόλια για άλλες αρρώστιες με τη χρήση της τεχνολογίας mRNA» είπε ο CEO της Pfizer και δήλωσε αισιόδοξος ότι, μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, μπορούμε να περιμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο.
Πώς θα λειτουργούν τα mRNA εμβόλια για τον καρκίνο
Όπως εξήγησε η Δέσποινα Βλεπάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, οι επιστήμονες εννοούν εμβόλιο για κάθε διαφορετικό τύπο καρκίνου. Οι έρευνες παγκοσμίως επικεντρώνονται στη λευχαιμία, τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και του παγκρέατος, όπως και στο μελάνωμα. Το θεραπευτικό αυτό εμβόλιο όταν βρεθεί θα χορηγείται μόνο μετά τη λήψη γενετικού τεστ που θα δείχνει την ευαισθησία του οργανισμού και πόσο πιθανό είναι να εξελιχθεί ο συγκεκριμένος τύπος καρκίνου σε κάποιον οργανισμό και θα λειτουργεί μέσω του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο ίδιος ο Αλβέρτος Μπουρλά ανέφερε ότι «χρησιμοποιούμε το mRNA για να πούμε στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού μας, ότι “ο καρκίνος σου είναι ένα ξένο σώμα στο οποίο πρέπει να επιτεθείς”. Όπως ο οργανισμός επιτίθεται στον κορονοϊό θα επιτεθεί στον καρκίνο. Θα δούμε αν είμαστε επιτυχημένοι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια εμβόλια για τον καρκίνο και εάν είμαστε επιτυχημένοι θα δούμε και από του χρόνου θα αρχίσουμε να βλέπουμε εμβόλια για άλλες αρρώστιες».
Αναγκαίο να βρεθεί εμβόλιο με μεγαλύτερη χρονικά προστασία
«Ο ιός δεν θα εξαφανιστεί. Δεν μπορούμε να ζούμε με τον φόβο. Η κοινωνία πρέπει να λειτουργεί», δήλωσε ο Μπουρλά κάνοντας έναν απολογισμό της πανδημίας από το Φόρουμ των Δελφών, και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί ένα εμβόλιο με μεγαλύτερη χρονικά προστασία, ώστε οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται από τις επαναληπτικές δόσεις, και να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στην Επιστήμη. «Σήμερα εκτός από τα εμβόλια έχουμε και αποτελεσματικά φάρμακα που προλαμβάνουν και θεραπεύουν τη λοίμωξη Covid-19. Αυτό άλλαξε την καθημερινότητά μας. Τα μέτρα χαλάρωσαν και η κοινωνία μοιάζει πια να λειτουργεί σχεδόν κανονικά. Όμως αυτή η χαλάρωση έφερε και πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», υπογράμμισε.
Ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού τόνισε, ακόμα, ότι πως «τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι πιθανόν να βρούμε εμβόλια για άλλες αρρώστιες με τη χρήση της τεχνολογίας mRNA. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορούμε να αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο και στα επόμενα 2 χρόνια εμβόλια για άλλες ασθένειες» ενώ, αναφερόμενος στα θετικά της πανδημίας ανέφερε πως «συγκεντρώσαμε εμπειρία δεκαετιών για την τεχνολογία των mRNA εμβολίων και πως να κάνουμε αποτελεσματικότερες κλινικές έρευνες όχι μόνο για τα εμβόλια αλλά και άλλες παθήσεις. Έχουμε κάνει πολλά βήματα σε λίγα χρόνια. Κατανοήσαμε την αξία της Επιστήμης. Η Πολιτεία αντιλήφθηκε την αξία της διασύνδεσης αγοράς εργασίας και ακαδημαϊκής κοινότητας στην παραγωγή γνώσης».
«Έγιναν και πολλά λάθη κατά την πανδημία, όπως η αξιολόγηση της αξίας των εμβολίων βάσει των πολιτικών απόψεων του καθενός μας και το να φορά κανείς μάσκα ή όχι ανάλογα με τις πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις! Ή ακόμα και οι περιορισμοί στη διαθεσιμότητα των εμβολίων ήταν λάθος», διευκρίνισε ωστόσο, και συμπλήρωσε ότι, οι περιορισμοί στους οποίους αναφέρθηκε, δεν τέθηκαν από τις εταιρείες παραγωγής των εμβολίων, αλλά από τις πολιτικές κυβερνήσεις των χωρών.
Ο Μπουρλά, αναφερόμενος και στο πώς θα μπορούσε η ανθρωπότητα να διαχειριστεί μία νέα πανδημία στο μέλλον, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κάποια συνταγή που να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Αλλά αυτό που πρέπει να έχουμε ως εφαλτήριο στις μεγάλες κρίσεις υγείας είναι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να αποτύχουμε».
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν πάνω από 60.000 μέχρι τις 18:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr