Καθηγητής για τη γρίπη (Η1Ν1): Πότε πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο (vid)
Ποια τα συμπτώματα που θα πρέπει να σας προβληματίσουν και πώς θα προφυλαχτείτε από αυτήν την γρίπη H1N1🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αυξάνεται μέρα με την ημέρα η λίστα θανάτου από τον ιό της γρίπης ο οποίος παρουσιάζει αυξητική δράση ειδικά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση από το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι από τον ιό είναι πλέον 39 και αφορούν σε συνανθρώπους μας από 25 ετών και πάνω.
Για την έξαρση της γρίπης, τα συμπτώματά της αλλά και για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να προστατευτούμε από αυτήν, μίλησε στο OPEN TV και την Έλλη Στάη ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος σημείωσε πως «κορυφώθηκε απότομα φέτος το ενδημικό κύμα της γρίπης», ενώ ανέφερε ότι δεν ήταν όλα τα θύματα στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Συμπτώμτα
Άμεσα υψηλός πυρετός, έντονη καταβολή, αρθραλγίες, έντονος πονοκέφαλος, ξερόβηχας είναι τα «θορυβώδη συμπτώματα», όπως ανέφερε ο καθηγητής, που δείχνουν ότι ο ασθενής κατά πάσα πιθανότητα έχει προσβληθεί από τη γρίπη.
Τρόποι προφύλαξης
Ο εμβολιασμός, παρόλο που ο ενδεδειγμένος χρόνος για σωστή πρόληψη έχει παρέλθει, παραμένει το απόλυτο «όπλο» απέναντι στην προσβολή από τη γρίπη, μαζί με ατομική υγιεινή, αποφυγή του συγχρωτισμού και όταν κάποιος παρουσιάσει τα συμπτώματα της γρίπης καλείται να παραμένει στο σπίτι τόσο για δική του προστασία όσο και για τη μείωση της διασποράς του ιού.
ΚΕΕΛΠΝΟ: Οδηγίες για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης
Την προσοχή στα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, η οποία παρουσιάζει αυξητική τάση τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εφιστούν οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ:
- Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) αλλά και των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα. Θεωρείται ασφαλής και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Από το υπουργείο Υγείας έχουν διατεθεί δωρεάν αντιγριπικά εμβόλια στα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΠΕΔΥ.
- Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
- Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
- Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
Ειδική αναφορά γίνεται από το ΚΕΕΛΠΝΟ στα σχολεία, όπου πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής, τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές. Αυτά είναι
- καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών
- τακτικό πλύσιμο χεριών
- βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα
- όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.
Δεν συνιστάται το κλείσιμο των σχολείων, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού. Το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση -μόνο- υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας.
Το 82% των θυμάτων δεν έχει εμβολιαστεί
Οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και καλούν όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν καθώς το 82% όσων έχουν νοσήσει δεν έχουν εμβολιαστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα άτομα που έχασαν τη ζωή τους ήταν κυρίως άνω των 25 ετών, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι η γρίπη παρουσιάζει αύξηση στα παιδιά αφού τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται ότι οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση ιδιαίτερα στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών.
Ποιοι είναι οι «ευάλωτοι»
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).
- Ατομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρολογικά ή νευρομυϊκά νοσήματα
- Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
- Λεχωίδες
- Θηλάζουσες
- Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
- Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
- Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεοσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο -Μάρτιο).
- Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.
Διαβάστε επίσης: Στους 39 οι νεκροί από τη γρίπη (Η1Ν1) - Νεκρό βρέφος κάτω των 12 μηνών
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Εκεχειρία με... αστερίσκους στον Λίβανο: Το «αλλά» του Νετανιάχου, οι λόγοι που τον έκαναν να πει «ναι» και η νέα απειλή
Σειρά ιατρικών και διοικητικών παραλείψεων στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο - «Έψαχνα γιατρούς και δεν έβρισκα»
Μπάιντεν: Το Ισραήλ δεν ξεκίνησε αυτόν τον πόλεμο, αλλά ούτε και ο λαός του Λιβάνου
Τέμπη: «Κόκκινο» για το βίντεο της Λεπτοκαρυάς - Δεν πιστοποιείται η ώρα διέλευσης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr