Η δικτατορία της παρθενίας: Οι μύθοι αιώνων για τον παρθενικό υμένα και η πραγματικότητα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 15 λεπτά ┋
Ολόκληρες γενεές γυναικών έχουν υποστεί την ντροπιαστική διαδικασία ελέγχου του παρθενικού τους υμένα πριν από τον γάμο ή ακόμα την εξίσου ντροπιαστική απόδειξη της «αγνότητάς» τους την επόμενη ημέρα του γάμου. Αυτό άλλωστε ισχύει ακόμα σε υποανάπτυκτες και θεοκρατούμενες χώρες ειδικά της Αφρικής. Ωστόσο, όπως γνώριζαν τότε οι έμπειρες μαίες και όπως βεβαιώνουν σήμερα οι γυναικολόγοι, ο υμένας δεν καλύπτει εντελώς την είσοδο του κόλπου, ούτε και σπάει εντελώς κατά την πρώτη σεξουαλική επαφή, ούτε και όλες οι γυναίκες ματώνουν κατά την επαφή αυτή. Κι άρα αρκετές από αυτές που κατηγορήθηκαν στο παρελθόν για «απώλεια της αγνότητας» προ του γάμου ήταν... αθώες. Ο παρθενικός υμένας - ή το κολπικό στεφάνι, όπως κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να τον αποκαλούμε πλέον - υπήρξε επί αιώνες πεδίο ελέγχου και άγχους. «Πώς μπορούμε να βάλουμε τέλος στους μύθους γύρω από αυτόν;», διερωταται σε άρθρο της στο BBC η συγγραφέας και δημοσιογράφος Sophia Smith Galer.
«Είμαι παρθένα;» ρώτησε μια άγνωστη μέσω του διαδικτύου, στα εισερχόμενα της Sarras Sarras. H Sarras δεν ήταν σίγουρη πώς να απαντήσει. Ήταν η πρώτη φορά που της είχε σταλεί αυτό που η ίδια περιγράφει ως «vagina selfie» (φωτογραφία του κόλπου). Εκείνη την εποχή, η Sarras ήταν διαχειρίστρια στη σελίδα Love Matters Arabic στο Facebook, η οποία παρέχει εκπαίδευση σε θέματα σχέσεων και σεξ στα αραβικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Είπε ότι είχε κάνει μια σχέση και τώρα αρραβωνιαζόταν και ήθελε να βεβαιωθεί ότι ήταν παρθένα», εξηγεί η Sarras. Στη συνέχεια κάνει μια παύση και κάνει μια γκριμάτσα. «Μισώ αυτή τη λέξη: maftuuha - ρώτησε αν ήταν αυτό, ρώτησε αν ήταν "ανοιχτή"».
Αυτό που πραγματικά ρωτούσε η άγνωστη ήταν αν η Sarras μπορούσε να δει τον παρθενικό της υμένα - και να της πει αν ήταν «άθικτος» - λόγω της πίεσης στην κοινότητά της να είναι παρθένα στον γάμο, και να το δει αυτό ο σύζυγός της, με τη μορφή αίματος. Αυτή η πεποίθηση ότι ο παρθενικός υμένας παρέχει φυσική «απόδειξη» του σεξουαλικού ιστορικού είναι η προϋπόθεση του τεστ παρθενίας, μια πρακτική που καταδικάστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2018 ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τέτοιου είδους τεστ μπορούν να λάβουν διάφορες μορφές- από φυσικές εξετάσεις μέτρησης του παρθενικού υμένα ή της κολπικής χαλαρότητας μέχρι τελετουργίες της νύχτας του γάμου, όπου αναμένεται να εμφανιστεί ένα ματωμένο σεντόνι και μάλιστα να επιδειχθεί στις οικογένειες της νύφης και του γαμπρού (!).
Παρά το γεγονός ότι αυτό δεν έχει καμία επιστημονική βάση - και παρά το γεγονός ότι η ίδια η παρθενία είναι ένα κοινωνικό κατασκεύασμα χωρίς βιολογική πραγματικότητα - εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να πιστεύουν ότι το σεξουαλικό ιστορικό μιας γυναίκας είναι κατά κάποιο τρόπο εγγεγραμμένο στην ανατομία της και ότι όλες οι cisgender γυναίκες αιμορραγούν την πρώτη φορά που κάνουν σεξ. Κανένα από τα δύο, φυσικά, δεν είναι αληθινό - ωστόσο τέτοιες πεποιθήσεις συναντώνται σε γλώσσες, θρησκείες και κοινότητες σε όλο τον κόσμο.
«Στο βιβλίο μου Losing It, προσπάθησα να δημιουργήσω ένα είδος χαρτογράφησης του μύθου του παρθενικού υμένα - καταγράφοντας τα ερωτήματα που θέτουν γι' αυτόν άνθρωποι όπως η Sarras, πού και από ποιον υποστηρίζονται αυτές οι πεποιθήσεις και αν είναι η έλλειψη επιστημονικής έρευνας που κρύβεται πίσω από την παρατεταμένη δύναμή του. Βρήκα πολλές επιστημονικές έρευνες που διαλύουν τον μύθο. Αλλά ανακάλυψα επίσης έναν κόσμο όπου ορισμένοι γιατροί επικροτούν την ιδέα, πολυάριθμα νομοθετικά σώματα την υποστηρίζουν και όπου συχνά αγνοείται πλήρως η ακριβής πληροφόρηση για τον υμένα στη σεξουαλική αγωγή σε όλο τον κόσμο», αναφέρει η Sophia Smith Galer.
Αναπάντητο ερώτημα το γιατί υπάρχει ο παρθενικός υμένας
Ο παρθενικός υμένας είναι ένας μικρός, μεμβρανώδης ιστός που βρίσκεται κοντά στο άνοιγμα του κόλπου. Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι φαινομενικά άσκοπου ιστού έχει αποδοθεί τόσο πολύ ανακριβής εκ των πραγμάτων σκοπός. Υπάρχει κάποια συζήτηση στην επιστημονική κοινότητας σχετικά με το γιατί υπάρχει ο παρθενικός υμένας. Μήπως είναι ένα κατάλοιπο από την εποχή που τα προϊστορικά θηλαστικά μας γλίστρησαν από το νερό στη στεριά; Μήπως υπάρχει για να βοηθήσει τα βακτήρια των κοπράνων να μην εισχωρήσουν στον κόλπο κατά τη βρεφική ηλικία; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά. Ο ιστός φαίνεται να έχει περισσότερο σκοπό σε ορισμένα άλλα είδη - οι υμένες των ινδικών χοιριδίων διαλύονται όταν θερμαίνονται και ξαναφυτρώνουν όταν τελειώσουν, για παράδειγμα. Αλλά οι ανθρώπινοι υμένες δεν κάνουν τέτοια περίεργα.Για όσες από εμάς έχουμε κόλπους, οι υμένες μπορεί να διαφέρουν σημαντικά. Λίγες από εμάς θα έχουν δει ποτέ αυτό το είδος διαγράμματος μεγαλώνοντας, το οποίο δείχνει πώς μπορεί να μοιάζουν.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι ο υμένας σφραγίζει τον κόλπο, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό θα σήμαινε ότι μια γυναίκα δεν θα ήταν σε θέση να έχει έμμηνο ρύση (μια μειοψηφία ανθρώπων έχει αυτή την κατάσταση και μπορεί να κάνει υμενεκτομή για να βοηθήσει). Αντ' αυτού, οι περισσότεροι υμένες έχουν σχήμα δακτυλιοειδούς ή ημισελήνου και μπορεί να πάρουν πολλές μορφές διαφορετικής λεπτότητας και πάχους. Σε λίγους από εμάς θα είχε ειπωθεί ότι μπορεί να αλλάξει με την ηλικία, ότι κάποιοι από εμάς δεν γεννιούνται με έναν, ή ότι μπορεί να εξαφανιστεί τελείως από τη στιγμή που θα εισέλθουμε στη σεξουαλική ωριμότητα ούτως ή άλλως. Ή ότι μια μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων μπορεί να τεντώσει ή να σκίσει τον υμένα, από την άσκηση μέχρι τον αυνανισμό και, ναι, το διεισδυτικό σεξ.
Το τεστ παρθενίας που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο βασίζεται σε ψεύδη
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει βάση η ιδέα ότι μπορεί να διαπιστωθεί η σεξουαλική δραστηριότητα με μια εξέταση του υμένα. Μια μικρή μελέτη 36 εγκύων εφήβων που δημοσιεύθηκε το 2004, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι το ιατρικό προσωπικό ήταν σε θέση να βρει «οριστικά ευρήματα διείσδυσης» μόνο σε δύο περιπτώσεις. Μια άλλη μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι το 52% των ερωτηθέντων σεξουαλικά ενεργών εφήβων κοριτσιών δεν είχαν «καμία αναγνωρίσιμη αλλαγή στον ιστό των υμένων». Η δυαδική ιδέα ότι είτε είμαστε σεξουαλικά ενεργές και δεν έχουμε ορατό υμένα, είτε ότι δεν είμαστε σεξουαλικά ενεργές και έχουμε, απλώς δεν είναι ακριβής.
Το αίμα στο σεντόνι, ένα είδος τεστ παρθενίας που χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο, βασίζεται επίσης σε ψεύδη. Μερικοί υμένες μπορεί να αιμορραγούν όταν τεντώνονται για πρώτη φορά, αν η πράξη είναι απότομη ή αν δεν είστε χαλαρές, αλλά στην πραγματικότητα το όποιο αίμα είναι πολύ πιο πιθανό να προέρχεται από ρήξεις στο κολπικό τοίχωμα λόγω βίαιου σεξ ή έλλειψης λίπανσης. Η αιμορραγία από το σεξ της πρώτης φοράς μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί, όπως ακριβώς η αιμορραγία από οποιοδήποτε σεξ μπορεί να συμβεί ή να μην συμβεί. Οι λόγοι για αιμορραγία κατά τη διάρκεια του σεξ περιλαμβάνουν αίσθημα άγχους, μη πλήρη διέγερση ή κάποια επιδείνωση από λοιμώξεις. Όταν μια μαιευτήρας πραγματοποίησε έρευνα σε 41 συναδέλφους της, ρωτώντας τους αν είχαν αιμορραγία την πρώτη φορά που έκαναν σεξ ή όχι, το 63% από αυτές απάντησε ότι δεν είχε.
Πώς ο μύθος της παρθενίας επηρεάζει την ισότητα και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη
Αλλά στις χώρες που συνεχίζουν να δίνουν μεγάλη αξία στην παρθενία και να αστυνομεύουν τη γυναικεία σεξουαλικότητα, δεν υπάρχει πολύς χώρος για αυτή τη βιολογική διαφορά. Μια μελέτη του 2011 στο Πανεπιστήμιο Dicle στην Τουρκία διαπίστωσε ότι το 72,1% των φοιτητριών και το 74,2% των φοιτητών πίστευαν ότι ο παρθενικός υμένας συμβόλιζε την παρθενία- το 30,1% των ανδρών δήλωσαν ότι «το ματωμένο σεντόνι» πρέπει να επιδεικνύεται στην οικογένεια την ημέρα του γάμου.
Αυτό μπορεί να έχει βαθύ αντίκτυπο στην ικανότητα των γυναικών να έχουν πρόσβαση στη σεξουαλική υγεία, εμποδίζοντάς τες να εξερευνήσουν τη σεξουαλική τους ταυτότητα και προκαλώντας άγχος γύρω από το σεξ. Μια κοινωνική μελέτη στη Γκίζα της Αιγύπτου διαπίστωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες που ερωτήθηκαν βίωσαν άγχος και φόβο πριν από τη νύχτα του γάμου τους και πόνο και πανικό κατά τη διάρκεια και μετά, λόγω των ιδεών γύρω από την παρθενιά και τον παρθενικό υμένα. Σε μια λιβανέζικη έρευνα σε φοιτήτριες του Λιβάνου από το 2013, σχεδόν το 43% των γυναικών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν θα έκαναν προγαμιαίο σεξ από φόβο μήπως δεν αιμορραγήσουν τη νύχτα του γάμου τους. Μια άλλη μελέτη από το Λίβανο, το 2017, διαπίστωσε ότι από 416 γυναίκες που ερωτήθηκαν, περίπου το 40% από αυτές ανέφεραν ότι έκαναν πρωκτικό ή στοματικό σεξ για να προστατεύσουν τον παρθενικό τους υμένα για το γάμο.
Κατά την έρευνα της δημοσιογράφου, βρέθηκαν αμέτρητες αναρτήσεις στο διαδίκτυο από γυναίκες που τρομοκρατούνταν ότι ο αυνανισμός τους είχε προκαλέσει την απώλεια του υμένα τους, ή ήταν σαφώς τόσο φοβισμένες να αγγίξουν τον εαυτό τους που απλώς δεν το έκαναν ποτέ.
Ο μύθος των υμένων δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική ευεξία των γυναικών και μάλιστα την ισότητα - μπορεί να εμποδίσει την πρόσβασή τους στη δικαιοσύνη. Το Πακιστάν μόλις πρόσφατα απαγόρευσε τα τεστ παρθενίας για τις επιζήσασες βιασμού σε δικαστικές υποθέσεις- αρκετές χώρες, ιδίως στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια και νότια Αφρική, εξακολουθούν να τα διενεργούν.
Και πολλοί γιατροί παγκοσμίως προσφέρουν εξαιρετικά επικερδή αποκατάσταση των παρθενικών υμένων ως χειρουργική επέμβαση για γυναίκες που είχαν προγαμιαίο σεξ και φοβούνται τις συνέπειες αν αποκαλυφθούν. «Καθώς έγραφα το βιβλίο μου - ένα χρόνο προτού οι πολιτικοί αποφασίσουν να θέσουν εκτός νόμου τη διαδικασία στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Ιανουάριο του 2022 - έστειλα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε έναν χειρουργό του Λονδίνου σχετικά με τα τεστ παρθενίας. Ο βοηθός του μου είπε ότι θα μπορούσα να πάρω μια ιατρική έκθεση που θα επιβεβαίωνε ότι είχα άθικτο υμένα μετά από μια διαβούλευση 300 λιρών (390 δολαρίων), αν είχα. Αν δεν είχα, με περίμενε μια χειρουργική επέμβαση επιδιόρθωσης των υμένων αξίας 5.400 λιρών (7.000 δολαρίων) - μετά την οποία θα μου εξέδιδαν την ίδια ιατρική έκθεση.
Καθώς ο νόμος που θα απαγορεύσει την αποκατάσταση των υμένων στο Ηνωμένο Βασίλειο περνάει από το Κοινοβούλιο, είναι σαφές ότι ορισμένοι χειρουργοί επιμένουν μέχρι τέλους, προσφέροντας ακόμη υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στο διαδίκτυο, ένας χειρουργός από το Λονδίνο συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι η αποκατάσταση των υμένων μπορεί να είναι "ευεργετική για τις γυναίκες που μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη στον κόλπο λόγω σεξουαλικής επαφής ή επίπονων σωματικών δραστηριοτήτων". (Φυσικά, αν ο υμένας δεν εξυπηρετεί κανένα βιολογικό σκοπό, τι ευεργετικό έχει η επεμβατική χειρουργική επέμβαση στην περιοχή;)», σημειώνει η αρθρογράφος.
Τα ψέμματα σε ιστοσελίδες κλινικών σε όλο τον κόσμο
Τα ψεύδη ευδοκιμούν επίσης στις ιστοσελίδες των κλινικών σε όλο τον κόσμο. «Η υμενοπλαστική γίνεται για να δώσει πίσω στην ασθενή την παρθενιά της», λέει ένας Λιβανέζος χειρουργός. «Η υμενοπλαστική είναι η αποκατάσταση των υμένων στην αρχική "παρθενική" τους κατάσταση», λέει ένας στη Νέα Υόρκη.
Πώς μπορείτε λοιπόν να τερματίσετε τον μύθο του παρθενικού υμένα; Το να τραβήξουμε την προσοχή σε ορισμένες από αυτές τις έρευνες θα ήταν μια αρχή, όπως και το να αλλάξουμε τις νομικές πρακτικές που υποστηρίζουν τα τεστ παρθενίας και να εμποδίσουμε τους επαγγελματίες υγείας να παραπλανούν τους ανθρώπους. Το ζήτημα είναι ότι πολλές από αυτές τις ιδέες όχι μόνο έχουν εμπεδωθεί από γενιά σε γενιά- υποστηρίζονται από ιδέες που δεν χρειάζονται απαραίτητα ή δεν αναγνωρίζουν τι λέει η επιστήμη. Αν πιστεύετε στην πολιτισμική ιδέα της παρθενίας και υποστηρίζετε την ανισότητα των φύλων που κρύβεται πίσω από αυτήν, ίσως χρειαστεί να επέλθει μια δραστική κοινωνική αλλαγή για να σας κάνει να σκεφτείτε διαφορετικά.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι ένας τρόπος για να τελειώσει μια για πάντα ο μύθος είναι να αλλάξει εντελώς το όνομα του παρθενικού υμένα. Δεδομένου ότι τόσες πολλές γλώσσες τον ονομάζουν κυριολεκτικά «μεμβράνη παρθενίας» - συμπεριλαμβανομένων των αραβικών και των τσεχικών - αυτό φαίνεται να είναι μια καλή ιδέα.
Από τον παρθενικό υμένα στην κολπική στεφάνη
Πράγματι, έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η μετονομασία του υμένα μπορεί πράγματι να λειτουργήσει στην αλλαγή των αντιλήψεων. Το 2009, η Σουηδική Ένωση για τη Σεξουαλική Αγωγή αποφάσισε να μετατρέψει τη λέξη «μεμβράνη της παρθενίας», modomshinna, σε «κολπική στεφάνη», slidkrans. Άρχισαν να τη χρησιμοποιούν παντού: σε φυλλάδια από υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, σε εφημερίδες, στον επίσημο φορέα γλωσσικού σχεδιασμού της Σουηδίας και σε όλες τις μελλοντικές επικοινωνίες της ένωσης.
Σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, η ερευνήτρια Karin Milles έμαθε ότι το 86% των επαγγελματιών υγείας που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν χρησιμοποιήσει τη λέξη «κολπική στεφάνη» στις κλινικές και τις επισκέψεις σε τάξεις. Και ενώ μόνο το 22% των νέων είχε ακούσει γι' αυτήν, λιγότεροι έδειχναν σημάδια ότι έβλεπαν τον παρθενικό υμένα με έναν παραδοσιακά πατριαρχικό τρόπο. Πολλοί που δεν χρησιμοποιούσαν απαραίτητα τη νέα λέξη εξακολουθούσαν να παπαγαλίζουν τη σεξουαλικά θετική φρασεολογία από τα φυλλάδια της ένωσης. Από τους λίγους που γνώριζαν τη νέα λέξη, η πλειονότητα χαρακτήριζε το modomshinna ως «μύθο». Άλλοι δήλωσαν απλώς ότι «δεν υπάρχει». Και πολλοί επεσήμαναν ότι η ιδέα ήταν παλιά ή κάτι που είχαν πιστέψει στο παρελθόν, στην παιδική τους ηλικία ή πριν κάποιος τους πει ότι ήταν ψέμα.
Μια γλωσσική αλλαγή δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά είναι μια αρχή. Υπάρχουν πολλοί σεξουαλικοί παιδαγωγοί στον αγγλόφωνο κόσμο που πιστεύουν επίσης ότι πρέπει να υιοθετήσουμε και την κολπική στεφάνη. Η δική μας λέξη προέρχεται από τον αρχαίο ελληνικό θεό, τον Υμένα - ο οποίος, ενδεικτικά, ήταν ο θεός του γάμου - και οι μύθοι γύρω από τη μεμβράνη έχουν αμαυρώσει ανεξίτηλα τη δική μας λέξη γι' αυτόν. Αλλά εκεί που οι Σουηδοί βρήκαν επιτυχία είναι ότι δεν άλλαξαν μόνο τη λέξη- εξήγησαν και γιατί την άλλαξαν, επίσης, στους νέους και στους επαγγελματίες της ιατρικής.
Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο φαίνεται να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την απαγόρευση πρακτικών όπως ο έλεγχος παρθενίας και η αποκατάσταση των υμένων, θα ήταν φρόνιμο να σκεφτούν ότι οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τις απαγορεύσεις τους θα πρέπει να φτάσουν στις σχολικές αίθουσες και τα αμφιθέατρα. Με αυτόν τον τρόπο, ίσως να μην αφήσουμε ποτέ ξανά να εμφανιστούν αυτοί οι επικίνδυνοι μύθοι.
* Με πληροφορίες από bbc.com /Από το βιβλίο Losing It: Sex Education for the 21st Century. Τη συγγραφέα και δημοσιογράφο Sophia Smith Galer μπορείτε να τη βρείτε στο @sophiasgaler στο Twitter.
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Ισραήλ: Τι περιλαμβάνει η συμφωνία για κατάπαυση πυρός με τον Λίβανο – Πότε θα εγκριθεί
Φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι: Σοκαριστικές μαρτυρίες και αναφορές για ποδοπατήματα
Η Κιμ Καρντάσιαν προκαλεί ξανά με ημίγυμνη εμφάνιση και ένα σταυρό - Δείτε φωτογραφίες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr