Ανησυχία στις ΗΠΑ: Την τσίμπησε τσιμπούρι και 2 εβδομάδες αργότερα πέθανε από τον ιό Powassan
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια γυναίκα από το Κονέκτικατ, ηλικίας 90 ετών, πέθανε τον περασμένο μήνα από τον ιό Powassan που μεταδίδεται από τσιμπούρια, όπως επιβεβαίωσε την Τρίτη το Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ.
Η γυναίκα αρρώστησε στις αρχές Μαΐου με συμπτώματα που περιλάμβαναν πυρετό, μεταβαλλόμενη ψυχική κατάσταση, πονοκέφαλο, ρίγη, πόνο στο στήθος και ναυτία, ανέφερε το τμήμα. Είχε αφαιρέσει ένα τσιμπούρι δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων της και οι εργαστηριακές εξετάσεις έδειξαν ότι είχε αντισώματα για τον ιό Powassan.
Τον Απρίλιο, ένα άτομο στο Μέιν πέθανε επίσης από τον ιό Powassan αφού νοσηλεύτηκε με νευρολογικά συμπτώματα, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του Μέιν.
Ο ιός μεταδίδεται στους ανθρώπους μέσω των μαυροπόδαρων τσιμπουριών, γνωστών και ως τσιμπουριών των ελαφιών, αλλά οι άνθρωποι δεν μπορούν να τον μεταδώσουν ο ένας στον άλλο.
Σπάνια περίπτωση
Πολλοί άνθρωποι που μολύνονται δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός Powassan μπορεί να προκαλέσει μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του εγκεφάλου ή μηνιγγίτιδα, το πρήξιμο των μεμβρανών που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Ο πρόσφατος θάνατος στο Κονέκτικατ «μας υπενθυμίζει ότι οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των τσιμπημάτων από τσιμπούρια τώρα μέχρι το τέλος του φθινοπώρου», δήλωσε η Manisha Juthani, Επίτροπος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, σε δελτίο τύπου, τον οποίο και επικαλείται το NBC News.
Επειδή τα τσιμπούρια των ελαφιών είναι ιδιαίτερα ενεργά από τα τέλη της άνοιξης έως τα μέσα του φθινοπώρου, τα περισσότερα κρούσματα Powassan καταγράφονται κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα αραχνοειδή μπορούν να μεταφέρουν τον ιό μετά από μόλις 15 λεπτά από την προσκόλλησή τους στο σώμα, δήλωσε η Juthani.
Στις ΗΠΑ, ο ιός συναντάται συνήθως στις βορειοανατολικές περιοχές και στις περιοχές των Μεγάλων Λιμνών, όπου τα τσιμπούρια των ελαφιών είναι πιο κοινά. Η πλειονότητα των κρουσμάτων που καταγράφηκαν την τελευταία δεκαετία ήταν στη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, το Ουισκόνσιν και τη Νέα Υόρκη.
Τα κρούσματα Powassan στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία καθώς τα τσιμπούρια των ελαφιών έγιναν πιο διαδεδομένα. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εντόπισαν 20 κρούσματα Powassan το 2020 στις ΗΠΑ, το τελευταίο έτος για το οποίο υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία, και 39 κρούσματα το 2019. Το 2011, συγκριτικά, είχαν καταγραφεί 12 κρούσματα.
Το έντεκα τοις εκατό των 194 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ από το 2011 έως το 2020 ήταν θανατηφόρα. Αυτό συνάδει με το συνολικό ποσοστό θνησιμότητας του ιού που ανέρχεται σε 10 έως 15 τοις εκατό μεταξύ των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα.
Όσοι αρρωσταίνουν συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται συμπτώματα μία εβδομάδα έως ένα μήνα μετά τη μόλυνση. Η ασθένεια αρχίζει συχνά με πυρετό, πονοκέφαλο, εμετό ή αδυναμία. Από εκεί και πέρα, μπορεί να εμφανιστούν πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως σύγχυση, απώλεια συντονισμού, δυσκολία στην ομιλία και επιληπτικές κρίσεις. Περισσότερο από το 90 τοις εκατό των κρουσμάτων στις ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία αφορούσαν νευροδιεισδυτική νόσο.
Δεν υπάρχουν εμβόλια ή θεραπείες για τον ιό Powassan, οπότε οι γιατροί συνήθως παρέχουν υγρά, φάρμακα που μειώνουν τον πυρετό ή φάρμακα για τη μείωση του πρηξίματος του εγκεφάλου. Οι επιζώντες μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα όπως επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους, μυϊκή αδυναμία και προβλήματα μνήμης.
Ο «πατέρας» της τετραήμερης εργασίας στο ethnos.gr: Κανονικότητα σε όλο τον κόσμο πολύ πριν το 2030
Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν – Τι ανέφερε η Ματίνα Παγώνη
«Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr