Πόσο πρέπει να ανησυχούμε για την έκρηξη κρουσμάτων: Πότε θα αποκλιμακωθεί το κύμα της πανδημίας – Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αναμενόμενη, θεωρείται, κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην πρύτανη, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού το διάστημα αυτό. Ο ίδιος μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ, επεσήμανε πως παρόμοια εικόνα υπήρχε και στην Πορτογαλία που «έδιωξε» τις μάσκες την 1η Μαΐου, ενώ αναμένεται να υπάρχει πτώση αυτού του κυματισμού, όπως ο ίδιος τον χαρακτήρισε. Σημείωσε πως όσοι νοσούν και νοσηλεύονται είναι μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες και τόνισε πως οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα, δεν θα πρέπει να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο οι υγιείς σε νεότερες ηλικίες.
Αναμενόμενος ο κυματισμός και η αύξηση κρουσμάτων
Σχετικά με το νέο κύμα της πανδημίας, αυτό το καλοκαιρινό, μιας και υπάρχει σαφής αύξησης των κρουσμάτων ο κ. Γουργουλιάνης αρχικά δεν το χαρακτήρισε ως κύμα, αλλά ως έναν κυματισμό, εξήγησε πως ουσιαστικά τα πανδημικά κύματα ήταν δύο, ενώ επεσήμανε πως ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που αποχαιρετίσαμε τα μέτρα, να καταγράφεται αυτή η αύξηση των μολύνσεων.
«Είναι εντελώς αυτονόητο. Όταν πήραμε τα μέτρα και ανοίξαμε, όχι μόνο η Ελλάδα, όλος ο κόσμος, βγάλαμε τις μάσκες, πήγαμε σε εκδηλώσεις, έπιασε βροχή μπήκαμε μέσα με πολλούς ανθρώπους σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα και ήταν αναμενόμενο να έχουμε έναν κυματισμό. Αυτό το «κυματάκι» στην Πορτογαλία που το παρακολουθούμε, καθώς από την 1η Μαΐου έβγαλαν τις μάσκες, έδειξε ότι μετά από ένα μήνα ήταν στην κορύφωσή του και τώρα είναι στην κάμψη του. Όταν υπάρχει ένας τέτοιος κυματισμός θα υπάρχει σίγουρα και μια αύξηση των νοσηλειών και αύξηση διασωληνωμένων και αύξηση των θανάτων δυσανάλογα μικρή. Εμείς ως Ελλάδα θα μιμηθούμε την Πορτογαλία με έναν μήνα καθυστέρηση. 1η Ιουνίου σταματήσαμε τα μέτρα, τώρα είναι στην κορύφωσή του, θα πέσει και θα εξαντληθεί», εξήγησε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής.
Ανέφερε όμως ακόμη ένα φαινόμενο που υπάρχει αυτό το διάστημα και αφορά σε εκείνους που προσέρχονται στα Νοσοκομεία με άλλα προβλήματα υγείας. «Σε χώρες που κάνουμε πάρα πολλά τεστ διαγιγνώσκουμε ως θετικούς αυτούς που προσέρχονται στα Νοσοκομεία με το βασικό τους πρόβλημα. Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουμε στο Νοσοκομείο από τον Ιανουάριο και μετά είναι κατά κύριο λόγο ασθενείς μεγάλης ηλικίας, με συνοσηρότητες που βρίσκονται θετικοί. Παίζει κάποιο ρόλο ο κορωνοϊός; Μάλλον παίζει, αλλά κατά βάση έχουν το πρόβλημά τους, άνοια, ρευματοειδής αρθρίτιδα, σκλήρυνση κατά πλάκας, παίρνουν φάρμακα, με πεσμένο ανοσολογικό σύστημα. Αυτοί είναι οι ασθενείς που μπαίνουν στο Νοσοκομείο», τόνισε.
Σημείωσε δε, πως το φθινόπωρο αναμένεται ακόμη ένα κύμα της πανδημίας, πιο ήπιο όμως. «Είχαμε δύο μεγάλα κύματα. Κάποιοι μετράνε έξι κύματα και αυτά ακούω και θα πάθω ευλογιά των πιθήκων! Οι πανδημίες κάνουν 2-3 κύματα. Το 1918 η ισπανική γρίπη έκανε τρία κύματα. Οπότε βλέπουμε τις μικρές εξάρσεις που είναι εντελώς αναμενόμενες και τις βαφτίζουμε κύμα. Η Ελλάδα τον Μάρτιο είχε ένα κύμα, με αυξημένες μολύνσεις, δεν δώσαμε πολύ σημασία και το ξεχάσαμε, εκείνο δε το κυματάκι οδήγησε σε αυξημένους θανάτους.
Κάτι τέτοιο θα γίνει και τον Νοέμβριο. Τα δύο πρακτικά κύματα που είχαμε ήταν Νοέμβρη. Θα υπάρχει ένα μικρότερο κύμα τώρα, με έναν ιό που είναι ηπιότερος και εμείς ανοσοποιημένοι. Λογικό είναι να περιμένουμε έναν κυματισμό, αλλά ήπιο», επεσήμανε ο κ. Γουργουλιάνης.
Να μην υπάρχει ιοφοβία - Ο ιός είναι μεταδοτικός αλλά λιγότερο νοσηρός
Μιλώντας για τις παραλλαγές και πιο συγκεκριμένα τις καινούργιες, Όμικρον 4 και Όμικρον 5, ο Καθηγητής εξήγησε ότι ο ιός πήρε μια μεγάλη στροφή στη νότια Αφρική με τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μόλυνε πολύ κόσμο, προσέφερε ανοσία χωρίς να κάνει βαριά νόσο και τώρα πάλι ο κόσμος βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση. «Έχουμε φτάσει στην Όμικρον 5 που κυριαρχεί γιατί είναι περισσότερο μεταδοτική και ο ιός πάντα κάνει το ίδιο γιατί θέλει να επιβιώσει, άρα είναι περισσότερο μεταδοτικός, με λιγότερη νοσηρότητα και καλύτερο κύμα, δηλαδή καλύτερη έκβαση για τους αρρώστους», σημείωσε ο κ. Γουργουλιάνης.
Αυτή την περίοδο, συμπλήρωσε πως υπάρχουν πολλοί που νοσούν έχοντας μπούκωμα και λίγο πυρετό και υπάρχουν από την άλλη άνθρωποι έντρομοι που σταματούν τις διακοπές τους, τα ταξίδια τους ή κάνουν δύο τεστ την ημέρα επειδή κάποιος φίλος τους έχει κορονοϊό.
« Αυτό είναι ιοφοβία και θα ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο το επόμενο διάστημα», σχολίασε ο κ. Γουργουλιάνης συστήνοντας να υπάρχει ψυχραιμία, ενώ σε ότι αφορά στη χρήση μάσκας είπε ότι οι ευάλωτοι μεγάλης ηλικίας με συνοσηρότητες πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε κλειστούς χώρους αλλά και σε ανοιχτούς με συνωστισμό, ενώ οι νέοι, επειδή το περνούν ήπια δεν χρειάζεται να φορούν, καθώς εξάπτεται η ιοφοβία. Αναφορικά δε με μέτρα σε αεροπλάνα ή άλλα μέσα ο κ. Γουργουλιάνης είπε ότι στα αεροπλάνα υπάρχουν ειδικά φίλα που ανανεώνουν τον αέρα κάθε τρία λεπτά.
Η επιτροπή θα έπρεπε να ήταν σαφέστερη με τις οδηγίες για τον εμβολιασμό
Ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στην αμφισημία που δημιουργήθηκε για την 4η δόση ή τη δεύτερη αναμνηστική από την Επιτροπή, λέγοντας πως όταν ξεκίνησε η πανδημία όλα ήταν αβέβαια και το μοναδικό βέβαιο ήταν, πως εάν κλειστούν όλοι στα σπίτια θα «πέσει» η πανδημία σε περίπου δύο εβδομάδες.
«Μετά από 2 χρόνια πρέπει να επικοινωνούμε μόνο βεβαιότητες και όχι αβεβαιότητες. Αυτός που πρέπει να αποφεύγει τελείως τις αβεβαιότητες είναι οι επιτροπές. Η επιτροπή μετέφερε μία αβεβαιότητα στον κόσμο, είπε ότι μπορείτε να πάτε για εμβολιασμό, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις. Δεν υπάρχει ένδειξη ότι εμβολιαζόμαστε για ψυχολογικούς λόγους. Δεν θα έπρεπε να δοθεί τέτοια διάσταση, η επιτροπή έπρεπε να ήταν σαφέστερη», υπογράμμισε ο κ. Γουργουλιάνης.
Οδηγούμαστε στη δημιουργία νέων εμβολίων
Στο πλαίσιο των εμβολιασμών και ίσως της δημιουργίας εμβολίων που να «χτυπούν» και τις νέες παραλλαγές, ο κ. Γουργουλιάνης τόνισε πως αυτή είναι η λογική συνέχεια και είναι αυτό που συμβαίνει και με την γρίπη κάθε χρόνο.
«Η λογική συνέχεια είναι να βλέπει κανείς τι κινδύνους έχουμε από την πορεία της πανδημίας και να προετοιμάσει εμβόλια κατευθυνόμενα. Είναι λογικό σενάριο να έχουμε εμβόλια για τα καινούργια στελέχη και γνωρίζω ότι δύο εταιρείες δουλεύουν πάνω σε αυτό», σημείωσε και επεσήμανε ότι τα εμβόλια θα τα κάνουν οι ευάλωτοι, ενώ κρατά τις επιφυλάξεις του για τον γενικό πληθυσμό.
Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Ποια νοικοκυριά δεν θα τη λάβουν - Η προθεσμία για την αίτηση
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr