Όταν το πρόσωπο κοκκινίζει: Τι μπορεί να φταίει – Οι 7 «ύπουλες» παθήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Σου μιλώ και κοκκινίζεις κι έχεις προδοθεί» λέει το γνωστό τραγούδι. Αλλά το κοκκίνισμα στο πρόσωπο δεν προκαλείται μόνο λόγω συναισθημάτων αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που πυροδοτούν αυτό το φαινόμενο.
Ο Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος αναλύει τις πιο συχνές «ένοχες» παθήσεις που κρύβονται πίσω από το πρόβλημα αυτό
Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Είναι μία συχνή φλεγμονώδης δερματοπάθεια, καθώς προσβάλλει το 2-3% του πληθυσμού. Είναι αρκετά συχνή στα νεογέννητα μωρά (ηλικίες έως 3 μηνών), η γνωστή νινίδα. Συχνά επίσης παρουσιάζεται στους εφήβους και στους ενήλικες.
Ένα από τα συμπτώματά της είναι ένα κόκκινο εξάνθημα, το οποίο συχνά εκδηλώνεται στο πρόσωπο, ιδίως ανάμεσα στα φρύδια και γύρω από τη μύτη.
Ροδόχρους νόσος – ροδόχρους ακμή
Συχνά εκδηλώνεται στο πρόσωπο και εάν εξελιχθεί, το κοκκίνισμα στο πρόσωπο γίνεται πιο επίμονο ή ακόμα και μόνιμο. Στις εξάρσεις της μπορούν να εμφανιστούν έντονα σπυράκια, τύπου ακμής.
Δερματίτιδα εξ επαφής
Είναι μία φλεγμονώδης κατάσταση που αναπτύσσεται όταν κάποια ουσία που αγγίζει το δέρμα του προσώπου είτε του προκαλεί ερεθισμό είτε αλλεργική αντίδραση.
Στην πρώτη περίπτωση αποκαλείται ερεθιστική δερματίτιδα και συχνά αίτια είναι, λ.χ., το σαπούνι, οι βαφές των μαλλιών, η συνεχής έκθεση στο νερό (π.χ. στους κολυμβητές), ορισμένα τρόφιμα κ.λπ.
Αν είστε αλλεργικοί σε αυτό που άγγιξε το δέρμα σας, τότε λέγεται αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής. Συνηθισμένα αίτιά της είναι τα αρώματα, το λάτεξ, το νικέλιο, τα κοσμήματα, ένα νέο μέικ απ κ.λπ.
Το κοκκίνισμα που προκαλεί συνήθως εξαφανίζεται όταν σταματά η έκθεση του δέρματος στην ερεθιστική ή αλλεργιογόνο ουσία.
Αντιδράσεις στα φάρμακα
Εκτός από ορισμένες ουσίες, και μερικά φάρμακα προκαλούν μια δερματική αντίδραση που μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα, όταν το άτομο που τα παίρνει βγαίνει στον ήλιο. Η κατάσταση αυτή λέγεται αντίδραση φωτοευαισθησίας. Για να απαλλαγείτε από το κοκκίνισμα, διαβάστε κατ’ αρχάς τις οδηγίες χρήσεως των φαρμάκων για να βεβαιωθείτε αν υπάρχει ενδεχόμενο αντίδρασης με τον ήλιο και αν τα έχετε χρησιμοποιήσει πολύ καιρό, αντιστοίχως.
Ατοπική δερματίτιδα
Η δερματοπάθεια αυτή προκαλεί ξηροδερμία με κόκκινες και ερεθισμένες βλάβες (εξάνθημα), οι οποίες ξεφλουδίζουν και προκαλούν πολύ έντονο κνησμό (φαγούρα).
Η αντιμετώπιση γίνεται με τοπικές, συνήθως θεραπείες που μπορεί να σας βοηθήσουν ανάλογα την περίπτωση να καθαρίσετε το δέρμα.
Ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, ο οργανισμός παράγει νέα δερματικά κύτταρα μέσα σε λίγες ημέρες αντί για εβδομάδες, με συνέπεια να συσσωρεύονται στην επιφάνεια του δέρματος και να δημιουργούν τις χαρακτηριστικές ψωριασικές πλάκες.
Ερυθηματώδης λύκος
Ο λύκος επίσης είναι αυτοάνοση πάθηση. Υπάρχουν δύο είδη λύκου που προκαλούν κοκκίνισμα του προσώπου.
Ο ένας είναι ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος προσβάλλει διάφορα όργανα, προκαλώντας μερικές φορές κοκκίνισμα και πρήξιμο στο δέρμα.
Η δεύτερη μορφή λύκου είναι ο δισκοειδής ερυθηματώδης λύκος, ο οποίος είναι χρόνια νόσος του δέρματος. Αυτός προκαλεί καλά περιγεγραμμένες σκούρες κόκκινες κηλίδες που έχουν σχήμα δίσκων (εξ ου και η ονομασία του). Ο δισκοειδής λύκος δεν προσβάλλει άλλα όργανα του σώματος, ενώ το εξάνθημά του είναι πολύ πιο έντονο απ’ ό,τι του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr