Με ρυθμούς «χελώνας» εξαφανίζονται τα ράντζα από τα νοσοκομεία - Γιατί συνεχίζεται το πρόβλημα και πότε θα εξομαλυνθεί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με αργούς ρυθμούς εξαφανίζονται τελικώς τα ράντζα από τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς παρά τις προσπάθειες και την αξιοποίηση ακόμη και ιδιωτικών κλινικών, συνεχίζουν να υπάρχουν έστω πιο περιορισμένα.
Τις τελευταίες ημέρες στα μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου που αναπτύσσουν ράντζα, το υπουργείο Υγείας εφαρμόζει το διπλό σχέδιο για την εξάλειψή τους:
- Μεταφέρει τους ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές
- Κατανέμει τα περιστατικά σε άλλες κλινικές από αυτές που θα έπρεπε να εισαχθούν.
Βέβαια το πρόβλημα δεν εξαλείφεται πλήρως, καθώς ειδικά στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, οι κλινικές εξακολουθούν να «κλειδώνουν» κρεβάτια για ασθενείς που πρόκειται να χειρουργηθούν και φυσικά δεν αποτελούν επείγοντα περιστατικά.
Η πρόσφατη περίπτωση μάλιστα του Νοσοκομείου «Αττικόν» όπου αξιοποιήθηκαν 24 κλίνες στην γυναικολογική κλινική, προκάλεσε αντιδράσεις εντός και εκτός νοσοκομείου από διάφορους συνδικαλιστικούς και μη κύκλους.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για μία κλινική η οποία σύμφωνα με καταγραφές της Διοίκησης του Νοσοκομείου και του υπουργείου Υγείας παρουσιάζει χαμηλή πληρότητα και τις περισσότερες ημέρες υπάρχουν άδεια κρεβάτια.
Η τακτική βέβαια στις περισσότερες πανεπιστημιακές κλινικές των διαφόρων νοσοκομείων της Αττικής είναι η εξής: Οι αρμόδιοι επικαλούνται είτε επείγοντα περιστατικά, είτε επεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για ερευνητικούς σκοπούς όταν για παράδειγμα ένα περιστατικό είναι πιο σύνθετο και μπορεί να συμβάλει στην εκπαίδευση των ειδικευομένων.
Η αλήθεια βέβαια απέχει παρασάγγας καθώς οι περισσότερες πανεπιστημιακές κλινικές διαχειρίζονται μόνες τους τα όποια περιστατικά όπως και τις κλίνες, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να αναγκάζονται να νοσηλεύονται σε ράντζα στους διαδρόμους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πρόσφατα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σύμφωνα με πηγές του ethnos.gr είχε κάνει έκκληση σε πανεπιστημιακούς να συμβάλουν και να παραχωρήσουν τις κλίνες τους για τους ασθενείς του ΕΣΥ ώστε να μην υπάρχουν ράντζα.
Παρ αυτά ακόμη και σήμερα για παράδειγμα το Νοσοκομείο Αττικόν συνεχίζει να αναπτύσσει τις λεγόμενες επικουρικές κλίνες στους διαδρόμους έστω και μειωμένες.
Ενδεικτικά στην εφημερία της περασμένης Παρασκευής αρχικά τα ράντζα πλησίασαν τα 50 αλλά μέχρι το απόγευμα οι ασθενείς μεταφέρθηκαν είτε σε άλλες κλινικές είτε στον ιδιωτικό τομέα. Όμως οι ασθενείς χρειάστηκε να μείνουν για ώρες και πάλι σε ένα ράντζο στο διάδρομο.
Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και σε άλλα νοσοκομεία όπως το Λαϊκό και το Γεννηματάς όπου επίσης αναπτύσσονται ράντζα και υπάρχει προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας για το πως θα εξαφανιστούν.
Το σύστημα Φιλόλαος
Στο μεταξύ όμως η εικόνα φαίνεται να βελτιώνεται σε έναν βαθμό, καθώς ενεργοποιήθηκε άρον άρον το ψηφιακό σύστημα «Φιλόλαος» μέσω του οποίου καταγράφονται όλες οι άδειες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα παρότι το ΕΚΑΒ και το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ) θα έπρεπε εδώ και καιρό να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή με λεπτομέρεια ποια νοσοκομεία έχουν άδειες κλίνες και πια αναπτύσσουν ράντζα για να κατανέμουν τα περιστατικά διαφορετικά, ο μηχανισμός ήταν «τυφλός».
Και αυτό διότι όπως φαίνεται οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν είχαν κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να καταγράφουν συστηματικά στο ηλεκτρονικό σύστημα «ΦΙΛΟΛΑΟΣ» με κάθε λεπτομέρεια την κίνηση των ασθενών.
Αποτέλεσμα ήταν να μεταφέρονται ασθενείς σε νοσοκομεία χωρίς όμως να υπάρχει άδειο κρεβάτι, με συνέπεια να τοποθετούνται ράντζα στους διαδρόμους για να καλυφθούν οι ανάγκες.
Τις τελευταίες εβδομάδες και αφού τα ράντζα άρχισαν να πνίγουν το ΕΣΥ, δόθηκε κατεπείγουσα εντολή στους Διοικητές των Νοσοκομείων να ενεργοποιήσουν το ψηφιακό σύστημα Φιλόλαος.
Σε έναν βαθμό φαίνεται ότι συμβάλει στην καλύτερη κατανομή των περιστατικών, αλλά και πάλι το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει. Και αυτό διότι πολλά κρεβάτια σε κλινικές εμφανίζονται να είναι κατειλημμένα αλλά στην ουσία έχει γίνει «κράτηση» από διάφορους επιτήδειους ώστε να τοποθετήσουν αργότερα δικούς τους ασθενείς με το αζημίωτο συνήθως.
Μάλιστα το γνωστό τρικ που ακολουθείται είναι να πηγαίνουν οι «δικοί τους» ασθενείς σε εφημερίες, να γίνεται κανονικά η εισαγωγή ως επείγοντα περιστατικά, να γίνεται κράτηση της κλίνης αλλά ο ασθενής να επιστρέφει στο σπίτι του έχοντας όμως εξασφαλίσει το κρεβάτι του μέχρι να χειρουργηθεί.
Και όσο αυτό το στρεβλό σύστημα θα συνεχίζεται, θα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία των ασθενών χωρίς …Μπάρμπα στην Κορώνη, που θα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε ράντζα.
Λωρίδα της Γάζας: Ώρα εκεχειρίας σε τεντωμένο σχοινί - Οι απειλές Νετανιάχου, η στάση της Χαμάς και η παρέμβαση Τραμπ
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
ΗΠΑ: Σταμάτησε να λειτουργεί το TikTok – Οι χρήστες ελπίζουν σε μια παρέμβαση του Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr