Επί ποδός οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία: Πώς η απόφαση για τον αριθμό νοσηλευτών ανά κλίνη άναψε φωτιές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Επί ποδός είναι οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς αμφίβολη είναι πλέον η λειτουργία των ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
Και αυτό διότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θέτει έπειτα από σχετική εισήγηση του ΚΕΣΥ, νέο όριο στον αριθμό νοσηλευτών που αντιστοιχούν ανά κλίνη. Γεγονός βέβαια που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για τη στόχευση της σχετικής απόφασης, καθώς σήμερα υπάρχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού.
Απολύτως επισφαλής η λειτουργία των κλινών
Ειδικότερα με εγκύκλιο της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, ορίζεται πλέον ότι για κάθε κλίνη ΜΕΘ θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 νοσηλευτές. Λεπτομέρεια… Ο αριθμός των νοσηλευτών δεν επαρκεί αφού η κυβέρνηση ελάχιστες προσλήψεις έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα να είναι απολύτως επισφαλής η λειτουργία των κλινών.
Εξάλλου σε κάποια νοσοκομεία μπορεί να αντιστοιχεί μόνο ένας νοσηλευτής ανά κλίνη ΜΕΘ, ενώ σε κάποια άλλα 2 ή 3. Αξιοσημείωτο είναι όπως λέει και μια λαϊκή ρήση ότι η κυβέρνηση μάλλον πυροβολεί τα …πόδια της, καθώς θα αναγκαστεί να βάλει λουκέτο σε κλίνες ΜΕΘ εξαιτίας των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, εάν τουλάχιστον θελήσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας να τηρήσει την ίδια της την απόφαση.
Εκτός βέβαια κι αν στόχος είναι να μπει λουκέτο σε κάποιες ΜΕΘ, μετά και την επίσημη λήξη της πανδημίας που κήρυξε το υπουργείο Υγείας με την κατάργηση όλων των μέτρων, πριν ακόμη το πράξει ο ΠΟΥ.
Αυθαίρετη απόφαση για τις μετακινήσεις
Από την άλλη όμως στην ίδια απόφαση της Αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα αναφέρεται ότι για να μετακινηθεί νοσηλευτής σε άλλη Μονάδα θα πρέπει να υπάρχει και η έγκριση του Διευθυντή της ΜΕΘ δηλαδή του γιατρού που ηγείται της κλινικής. Πράγμα που αντίκειται στον νόμο καθώς αρμόδιος για τις μετακινήσεις προσωπικού είναι ο Διοικητής του Νοσοκομείου ο οποίος και έχει συνολική εικόνα για το νοσηλευτικό ίδρυμα, καθώς και η Διεύθυνση Νοσηλευτικού Προσωπικού. Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο: «Το νοσηλευτικό προσωπικό μετακινείται μόνο εάν έχει εξασφαλιστεί αντικατάστασή του και ποτέ χωρίς την έγκριση του διευθυντή και του προϊσταμένου ΜΕΘ».
Η απόφαση αυτή πάντως μπορεί να μοιάζει αδιάφορη ως προς τη συνολική λειτουργία του νοσοκομείου, δημιουργεί όμως μακροπρόθεσμα σοβαρά προβλήματα, καθώς κάθε κλινική θα μπορεί να αποτελεί αυτόνομο και ανεξάρτητο τμήμα μέσα στο νοσοκομείο με τους Διευθυντές να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία και να μετακινούν το νοσηλευτικό προσωπικό κατά βούληση.
Να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν περίπου 1000 κλίνες ΜΕΘ, καθώς όσες επιπλέον είχαν αναπτυχθεί στην περίοδο της πανδημίας με μετατροπές χειρουργείων και άλλων θαλάμων, επέστρεψαν στην κανονική τους λειτουργία.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr