Εκλογές 2023: O «πόλεμος» πριν τις κάλπες για νοσοκομεία και Υγεία - Αυτές είναι οι προτεραιότητες των κομμάτων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε ανακωχή βρίσκονται από σήμερα τα κόμματα εξουσίας, καθώς οι αυριανές εκλογές επιβάλλουν «αγρανάπαυση». Ωστόσο, ένα από τα βασικά πεδία αντιπαράθεσης των τριών κομμάτων εξουσίας αποτελεί η Υγεία και ειδικά τα νοσοκομεία τα οποία είναι από τα σημαντικότερα σημεία διαμάχης μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.
Ακόμη όμως και μετά τις κάλπες της Κυριακής, ο τομέα της Υγείας αναμένεται να απασχολήσει δεόντως την επικαιρότητα, καθώς αποτελεί και κυρίαρχο πρόβλημα για τους πολίτες. Κάτι που γνωρίζουν καλά τα κόμματα εξουσίας και επιχειρούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από τη διαμάχη για την Υγεία. Παρ΄αυτά ο επόμενος υπουργός Υγείας θα κληθεί να λύσει βασικά προβλήματα στα νοσοκομεία τα οποία χρονίζουν αλλά θα πρέπει να αντιμετωπισθούν άμεσα λόγω και της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Eκλογές 2023: Τα νοσοκομεία
Ο επόμενος υπουργός Υγείας θα πρέπει να ασχοληθεί άμεσα με τη βελτίωση των υποδομών στα νοσοκομεία, καθώς πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για αυτόν το σκοπό. Ήδη έχει γίνει η καταγραφή για το ποια νοσοκομεία προηγούνται ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανακαίνισης. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να γίνει και ανακαίνιση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) των νοσοκομείων. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει μία πλήρης ανακαίνιση των ΤΕΠ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ όπου δεν υπάρχουν θα πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή.
Μάλιστα σε κάθε νοσοκομείο δυναμικότητας άνω των 300 κλινών θα πρέπει να συσταθεί αυτοτελές Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με ειδική στελέχωση και εξοπλισμό για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών. Πάντως, ήδη η διαδικασία έχει καθυστερήσει με βάση τις δεσμεύσεις μας γι αυτό και ο επόμενος υπουργός Υγείας θα είναι υποχρεωμένος να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων.
Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Από την άλλη, προτεραιότητα θα πρέπει να είναι ο προσωπικός γιατρός, καθώς χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να προχωρήσει κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης των υπηρεσιών Υγείας ή των νοσοκομείων.
Χωρίς προσωπικό γιατρό δηλαδή που είναι η βάση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δεν μπορεί να ψηφιοποιηθεί και καμία υπηρεσία στη χώρα και να διασυνδεθούν όλες οι Μονάδες Υγείας. Όσο δεν προχωρά ο ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας που γίνεται μέσω του προσωπικού γιατρού, τόσο δεν προχωρά και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας η οποία παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση της.
Να υπενθυμιστεί εδώ ότι στόχος είναι όλα τα ψηφιακά συστήματα υγείας να διασυνδέονται μεταξύ τους, ώστε οι πληροφορίες τόσο για την κατάσταση υγείας των ασθενών όσο και για τις υπηρεσίες που παρέχονται να είναι διαθέσιμες προς αξιοποίηση σε έναν ενιαίο ατομικό ψηφιακό φάκελο υγείας. Πρόκειται δηλαδή για ένα γαϊτανάκι υπηρεσιών υγείας όπου συνδέονται νοσοκομεία, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, προσωπικός γιατρός αλλά και οι ασθενείς που είναι ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών.
- Τελευταίες δημοσκοπήσεις: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ, τι κυβέρνηση θέλουν μετά την κάλπη
- Κάνουν «ταμείο» για τα αποτελέσματα της προεκλογικής εκστρατείας στη Νέα Δημοκρατία
- Μάχη για τα μάτια του Σινάν Ογάν - Συναντήσεις και ανελέητα παζάρια με Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου
- Εφιάλτης στην Αθήνα: Ο Μάιος που η πρωτεύουσα έμεινε για 20 ημέρες χωρίς νερό
- Καγκελάριος: Το ρεκόρ των τραπεζών, το «φρένο» της Coca Cola και η πρωταθλήτρια Cenergy
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr