Προσωπικός γιατρός: Μεγάλο «αγκάθι» για τον Χρυσοχοΐδη - Οι λύσεις που εξετάζονται για τις μεγάλες ελλείψεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Λύση στο μεγάλο πρόβλημα με τον προσωπικό γιατρό αναζητά εναγωνίως ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Παρότι πρώτο μέλημα του κ. Χρυσοχοΐδη είναι σήμερα οι ελλείψεις φαρμάκων που άρχισαν να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους, μέσα στα σχέδια των επόμενων εβδομάδων όμως είναι να ολοκληρωθεί και ο θεσμός του Προσωπικού γιατρού που έχει μείνει στάσιμος εδώ και μήνες.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, λένε πηγές του ethnos.gr, επιχειρεί να βρει λύση στην έλλειψη γιατρών για να στελεχωθεί ο θεσμός, καθώς ακόμη και σήμερα οι ιδιώτες γιατροί είναι περιορισμένοι, με αποτέλεσμα να μην καλύπτεται το σύνολο του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο μήνα μόλις 4 ιδιώτες γιατροί εντάχθηκαν στον «Προσωπικό γιατρό» ενώ απαιτούνται τουλάχιστον 1.000 – 1.500 ακόμη για να καλυφθούν οι ανάγκες των δικαιούχων.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι το 45% των πολιτών που θα πρέπει να διαθέτουν προσωπικό γιατρό, δεν έχουν βρει κάποιον στην περιοχή τους και δεν έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα.
Οι λύσεις που εξετάζονται
Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πλέον ενήμερος για τις δυσκολίες του εγχειρήματος, ενώ φαίνεται πως η σκέψη του να εντάξει και νοσοκομειακούς γιατρούς στον θεσμό, δεν βρήκε υποστηρικτές στο ιατρικό σώμα. Ήδη αρκετοί «γαλάζιοι» συνδικαλιστές διαμήνυσαν στον υπουργό Υγείας ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με γιατρούς της Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή των νοσοκομείων.
Ήδη άλλωστε το ιατρικό προσωπικό στα νοσοκομεία είναι εξαντλημένο από το φόρτο εργασίας, ενώ τα κενά είναι τεράστια με συνέπεια να μετακινούνται γιατροί και σε άλλες πολύ μακρινές περιοχές για να καλύψουν τις ανάγκες. Από την άλλη όμως ο υπουργός Υγείας αλλά και όλα τα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο ΕΣΥ εάν δεν ολοκληρωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να γίνεται ορθή κατανομή των ασθενών στις δομές Υγείας. Γι αυτό και αναζητούνται στο υπουργείο Υγείας νέα κίνητρα προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι ιδιώτες γιατροί στο σύστημα.
Εξετάζεται πάντως ακόμη και η αλλαγή του τρόπου εργασίας για τους ιδιώτες προκειμένου κάποιοι να μπορούν να έχουν μειωμένο αριθμό ασθενών εγγεγραμμένο στον κατάλογό τους ή να αμείβονται και κατά πράξη και περίπτωση ανάλογα με το πόσους ασθενείς θα εξετάζουν κάθε φορά, αναφέρουν πηγές του ethnos.gr.
Μέσα στις σκέψεις είναι πάντως και το γνωστό gatekeeping δηλαδή η υποχρεωτική εξέταση από τον προσωπικό γιατρό πριν καταλήξει ένας ασθενής σε νοσοκομείο, παρότι είναι γνωστό στην κυβέρνηση ότι θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στον ιατρικό κόσμο και ιδιαιτέρως στους ειδικούς γιατρούς. Όλα τα σενάρια είναι πια στο τραπέζι, αφού η λύση θα πρέπει να βρεθεί άμεσα και πριν αρχίσουν οι μεγάλες αλλαγές στα νοσοκομεία.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr