Στροφή των ασθενών στα «ακριβά» απογευµατινά ιατρεία
Η αναµονή µηνών για ένα πρωινό ραντεβού «σπρώχνει» τους πολίτες στην ολοήµερη λειτουργία, αναγκάζοντάς τους να πληρώνουν ακριβά την επίσκεψη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αύξηση παρουσιάζουν οι επισκέψεις στα απογευµατινά ιατρεία των νοσοκοµείων όλης της χώρας, παρότι οι ασθενείς πληρώνουν την επίσκεψη στον γιατρό που επιλέγουν από την τσέπη τους, και µάλιστα µε µεγάλα ποσά. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται συνεχής ανοδική πορεία στον αριθµό των συµπολιτών µας που επιλέγουν να πληρώσουν προκειµένου να δουν γιατρό στο ΕΣΥ το απόγευµα, επειδή, εκτός των άλλων, αδυνατούν να βρουν ελεύθερο ραντεβού τις πρωινές ώρες σε νοσοκοµεία όπου είναι δωρεάν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018, µε βάση τα τελευταία επίσηµα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, πραγµατοποιήθηκαν 592.035 επισκέψεις, ενώ το 2017 568.744 και το 2016 οι επισκέψεις είχαν αγγίξει τις 539.699 σε όλες τις υγειονοµικές περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας. Βέβαια, η άνοδος η οποία παρατηρείται στον αριθµό των πολιτών που πηγαίνουν στη λεγόµενη ολοήµερη λειτουργία των νοσοκοµείων αποδίδεται και στο γεγονός ότι, για να κλείσουν ραντεβού τις πρωινές ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων οι επισκέψεις σε γιατρούς είναι χωρίς χρέωση, υπάρχει αναµονή µηνών. Την ίδια ώρα, στην αύξηση του αριθµού των επισκέψεων το απόγευµα φαίνεται ότι συνέτειναν τα προβλήµατα και οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό που υπάρχουν στα πρώην ΠΕ∆Υ και στα Κέντρα Υγείας, µετά την αποχώρηση µεγάλου αριθµού γιατρών από το δηµόσιο σύστηµα. Αποχωρήσεις που επιβλήθηκαν µε νόµο, καθώς επρόκειτο για γιατρούς του πρώην ΙΚΑ που έπρεπε να επιλέξουν ανάµεσα στον δηµόσιο και τον ιδιωτικό τοµέα. Ετσι, και τα ελεύθερα ραντεβού στις Μονάδες της Πρωτοβάθµιας Φροντίδας Υγείας είναι πια δυσεύρετα.
ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Πάντως, τα νοσοκοµεία της Αθήνας κατέχουν και πάλι τα πρωτεία στα απογευµατινά ιατρεία, αφού το 2018 κατεγράφησαν 214.260 επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύµατα. Ακολουθούν σε αριθµό τα νοσοκοµεία της Κρήτης, όπου έγιναν 80.745 επισκέψεις την περασµένη χρονιά. Και η 2η Υγειονοµική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου, όπου περιλαµβάνονται τα µεγάλα νοσοκοµεία του Πειραιά όπως το Τζάνειο και το Μεταξά, οι επισκέψεις εκτοξεύθηκαν σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια. Το 2018 στην Περιφέρεια του Πειραιά έγιναν 73.082 επισκέψεις, το 2017 είχαν καταγραφεί 61.277, ενώ το 2016 ήταν 59.773. Στη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως κατά παράδοση γίνονται οι λιγότερες επισκέψεις σε απογευµατινά ιατρεία, αφού, όπως προκύπτει από τις καταγραφές της 3ης Υγειονοµικής Περιφέρειας Μακεδονίας, το 2018 κατεγράφησαν 44.020, το 2017 έγιναν 44.030 και το 2016 ήταν 41.211. Η υπόθεση, πάντως, των απογευµατινών ιατρείων ή της ολοήµερης λειτουργίας των νοσοκοµείων, όπως ονοµάζεται πλέον ο θεσµός, έχει αποδειχθεί επικερδής για τους γιατρούς, αλλά και τα νοσοκοµεία, αν σκεφτεί κανείς τα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι ασθενείς για να δουν γιατρό της επιλογής τους από τα οποία ένα ποσοστό κατευθύνεται και στα ταµεία του νοσηλευτικού ιδρύµατος. ∆εν είναι τυχαίο ότι η Οµοσπονδία των Νοσοκοµειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) συχνά-πυκνά ζητά να καταργηθεί η πληρωµή που είναι σε βάρος της τσέπης των ασθενών.
Σήµερα, για να δει κανείς τον γιατρό της επιλογής του σε απογευµατινό ιατρείο νοσοκοµείου, πρέπει να καταβάλει τα εξής ποσά, ανάλογα µε τη θέση του γιατρού:
■ 36 ευρώ για λέκτορα - επιµελητή Β’
■ 48 ευρώ για επιµελητή Α’ - επίκουρο καθηγητή
■ 60 ευρώ για διευθυντή - αναπληρωτή καθηγητή
■ 64 ευρώ για συντονιστή διευθυντή
■ 72 ευρώ για καθηγητή
Να σηµειωθεί πως τα ασφαλιστικά Ταµεία δεν καλύπτουν το κόστος της επίσκεψης. Ωστόσο καλύπτουν τις ιατρικές πράξεις και τις διαγνωστικές εξετάσεις (αιµατολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες κ.λπ.), αρκεί ο ασθενής να διαθέτει το απαραίτητο παραπεµπτικό. ∆ιαφορετικά καταβάλλει το κόστος από την τσέπη του.
Αξιοσηµείωτο είναι ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε δηλώσει ότι θα επανεξετάσει τις τιµές για επισκέψεις στην ολοήµερη λειτουργία των Νοσοκοµείων, πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» αναφέρουν ότι δεν υπάρχει αυτήν τη στιγµή κανένας τέτοιος σχεδιασµός. Ωστόσο, επειδή τα λεφτά στην υπόθεση «απογευµατινά ιατρεία» είναι πολλά στο ΕΣΥ και έχουν ήδη διαπιστωθεί παρατυπίες σε διάφορα νοσοκοµεία από γιατρούς που διπλοχρέωναν τις επισκέψεις και το πρωί και το απόγευµα, το Σώµα των Ελεγκτών του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ), όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», συνεχίζει το σαφάρι ελέγχων.
Η Αρχή είχε γίνει από τη Βόρεια Ελλάδα, όπου αποκαλύφθηκε η πρώτη υπόθεση στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκοµείο, µε παρατυπίες και διπλοχρεώσεις επισκέψεων. Υπόθεση που είχε αποκαλύψει το «Εθνος». Ηδη, όπως τονίζουν υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές, οι έλεγχοι έχουν αρχίσει και σε νοσοκοµεία της πρωτεύουσας, για να διαπιστωθεί εάν κάποιοι λειτουργούν σε βάρος του δηµοσίου συστήµατος υγείας, εκµεταλλευόµενοι τους ασθενείς που σπεύδουν στα απογεµατινά ιατρεία, επειδή δεν βρίσκουν ραντεβού σε γιατρό τις πρωινές ώρες όπου είναι δωρεάν.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr