Σε έξαρση κορονοϊός και γρίπη: Στα επίπεδα του '21 τα κρούσματα - Οδηγίες για ρεβεγιόν και μάσκες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σε ετοιμότητα είναι οι Αρχές στη χώρα εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης που καταγράφονται το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, ενόψει της Πρωτοχρονιάς, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω διασπορά και τις ευπαθείς ομάδες. To απόγευμα της Παρασκευής ο ΕΟΔΥ προχώρησε στην ανακοίνωση συστάσεων, μεταξύ άλλων, για χρήση μασκών στα ΜΜΜ, τους κλειστούς χώρους και τα νοσοκομεία.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα
Μετά από την της Επιτροπής Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας κατά την οποία συζητήθηκαν όλα τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, συστήνονται ισχυρά από τον ΕΟΔΥ ειδικότερα τα ακόλουθα:
- Είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν πιο άμεσα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο για το Covid,καθώς και με το εμβόλιο της γρίπης, τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και τα άτομα με υποκείμενανοσήματα – όπως συστήνεται από την ΕθνικήΕπιτροπή Εμβολιασμών.
- Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε μάσκα προστασίας σε όλους χώρους υγειονομικών μονάδων (π.χ. Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας), σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων καθώς και σε κλειστές Δομές που φιλοξενούν ευάλωτους πληθυσμούς.
- Ειδικά για τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομαδες του πληθυσμού (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα), επί συμπτωμάτων, να αναζητούν έγκαιρα ιατρικές συμβουλές, με σκοπό να γίνεται έγκαιρη διάγνωση και άμεση χορήγηση θεραπείας.
- Είναι απαραίτητο τα άτομα που διαβιούν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και λοιπές κλειστές δομές ευάλωτου πληθυσμού να τηρούν τα μέτρα πρόληψης και να εμβολιάζονται κατά της γρίπης και του Covid με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
- Επιπλέον, συστήνεται ισχυρά να τηρούνται από τον γενικό πληθυσμό τα μέτρα πρόληψης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού: υγιεινή των χεριών, συστηματικος αερισμός κλειστών χώρων, απομόνωση επί συμπτωμάτων, συνεχή χρήση μάσκας ειδικά σε χώρους με συνωστισμό, περιορισμός επαφών με ευάλωτα άτομα και πραγματοποίηση διαγνωστικών ελέγχων.
«Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να επιτηρεί συστηματικά την πορεία των λοιμώξεων του αναπνευστικού, η κορύφωση των οποίων αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες. Παράλληλα, εντατικοποιείται η γονιδιοματική επιτήρηση των παραλλαγών των ιών που κυκλοφορούν στην κοινότητα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
«Παρακαλούμε θερμά τους πολίτες για την εφαρμογή τωνπροληπτικών μέτρων, έτσι ώστε να αποφύγουμε σοβαρές περιπτώσεις νόσησης και να έχουμε απώλειες συνανθρώπων μας. Ειδικά, από την στιγμή που έχουμε πλέον στην διάθεση μας αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης όπως τα εμβόλια και την αποτελεσματική θεραπεία όπως η αντιική θεραπεία κατά του Covid, είναι κρίμα να χάνονται ανθρώπινες ζωές», αναφέρει καταληκτικά ο ΕΟΔΥ.
Προειδοποίηση από Τζανάκη
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης μιλώντας την Παρασκευή στο OPEN ανέφερε πως δεν πρέπει να κάνουν ρεβεγιόν με κόσμο άνθρωποι που έχουν συμπτώματα ενώ τόνισε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα όπως η χρήση μασκών από τους ευάλωτους καθώς τα επίπεδα κρουσμάτων κορονοϊού είναι ίδια με τις προηγούμενες χρονιές.
Στα επίπεδα του 2022-21 τα κρούσματα κορονοϊού
Αρχικά, αναφορικά με το πόσα κρούσματα covid 19 υπολογίζεται πως υπάρχουν στην Ελλάδα, ο κ. Τζανάκης ανέφερε:
«Εικάζω από έμμεσα στοιχεία καθώς δεν γίνεται πλέον καταγραφή των κρουσμάτων, πως έχουμε αριθμούς κρουσμάτων, ανάλογους των προηγούμενων χειμώνων του 2022 -21 γιατί οι δείκτες που παρακολουθούμε, που είναι η συνταγογράφηση των αντιικών φαρμάκων, οι νοσηλείες και οι προσελεύσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε ορισμένα μεγάλα νοσοκομεία είναι τέτοιες, που μας δείχνουν πως υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Αυτά τα κρούσματα βέβαια δεν μεταφράζονται σε νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ για πολλούς λόγους. Ο ένας είναι πως έχει αποκτηθεί μια ανοσολογική μνήμη σε όλους μας, επομένως ο ιός δεν έχει επιπτώσεις που είχε όταν τον πρωτοαντικρίσαμε. Ο δεύτερος λόγος είναι πως υπάρχουν τα αντιικά φάρμακα που ανακόπτουν πάρα πολύ την προσέλευση και ειδικά τη νοσηλεία αυτών των ανθρώπων».
Επεσήμανε πως δίνονται «1.200-1.300 συνταγές ημερησίως. Όλοι αυτοί ή μεγάλο μέρος αυτών θα κατέληγαν σε εισαγωγές στο νοσοκομείο. Καταλαβαίνετε πως κάθε εβδομάδα, 1.000 εισαγωγές κάθε μέρα που θα φτάναμε σε νοσηλείες».
Οι ευάλωτοι πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκα
Σε ερώτηση για το εάν πρέπει να επιστρέψουν οι μάσκες σε κλειστούς χώρους, ο καθηγητής τόνισε πως «από τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου είχαμε προειδοποιήσει πως επίκειται μεγάλο κύμα και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Και το υγειονομικό σύστημα και γενικότερα. Είχε μαλλιάσει η γλώσσα μου να λέω πως οι ευάλωτοι πρέπει να κυκλοφορούν με μάσκα όταν συγχρωτίζονται και να πάνε εμβολιαστούν και για τη γρίπη και τον κορονοϊό, γιατί είναι οι δύο πιο επικίνδυνες ιώσεις αυτή τη στιγμή. Πρέπει να εμβολιαστούν περίπου 2 εκατομμύρια πολίτες και έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 200.000».
Ρεβεγιόν από απόσταση
Για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες και στο ρεβεγιόν που έρχεται ο κ. Τζανάκης είπε πως «αυτοί που έχουν κάποιο αναπνευστικό πρόβλημα, κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να λάβουν μέρος σε συνεστίαση. Αν πονάει ο λαιμός μας, έχουμε πονοκέφαλο, καταρροή ή πυρετό ή συνδυασμό αυτών, δεν πρέπει να πάμε στο τραπέζι. Ακόμα και αν είναι απύρετος κάποιος, μπορεί να είναι φορέας του ιού και να περνάει πολύ ήπια τον κορονοϊό επειδή είναι νέος και να μεταδώσει στον παππού ή τη γιαγιά που τρώνε μαζί τον κορονοϊό. Δεν μπορείς να φας με μάσκα, είναι αδύνατον αυτό. Γνώμη μου είναι πως δεν πρέπει να συνευρεθούν».
180% αύξηση του κορονοϊού τον τελευταίο μήνα
Παράλληλα, και ο Νίκος Θωμαϊδης, καθηγητής Αναλυτική Χημείας του ΕΚΠΑ σημείωσε στο OPEN πως με βάση τις μετρήσεις στα λύματα, υπάρχει 180% αύξηση του κορονοϊού τον τελευταίο μήνα και 87% την τελευταία εβδομάδα. Επίσης και η γρίπη αυξήθηκε τον τελευταίο μήνα κατά 260%.
Γεμίσουν τα νοσοκομεία από κόσμο
Με τη σειρά του και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος είπε πως «τα μεγάλα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς κυρίως με πνευμονολογικά, παθολογικά προβλήματα. Έχουμε αύξηση 30% λόγω της έξαρσης των ιώσεων. Με Η1Ν1 πριν λίγες μέρες βάζαμε έναν ή κανέναν ασθενή. Τώρα οι εισαγωγές είναι πάνω από 10. Με κορονοϊό, εισάγονται καθημερινά πάνω από 30. Έχει αυξηθεί 80% οι εξετάσεις. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 1.000 και βγαίνουν σε 3-4 μέρες λόγω ήπιων συμπτωμάτων. Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται μόνο 15 ασθενείς. Στον Ευαγγελισμό, στο Αττικό, επισκέπτονται τα επείγοντα πάνω από 1.000, στο Ιπποκράτειο πάνω από 1.200. Η αναμονή είναι πάνω από 8 ώρες».
«Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση του κορονοϊού»
«Βρισκόμαστε στην πιο δυνατή έξαρση που έχουμε τους τελευταίους έξι μήνες της covid 19, η οποία ξεκίνησε από τα μέσα Νοεμβρίου», δήλωσε ακολούθως και ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού πλησιάζει στο κορύφωμά της.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών (90,1) ο καθηγητής τόνισε για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία πως: «Έχουμε πάνω από 1.500 ασθενείς στα νοσοκομεία με covid-19, το καλοκαίρι ήταν κάτω από 500 άτομα μέσα στα νοσοκομεία οπότε έχουμε υπερτριπλασιασμό των ατόμων αυτή την περίοδο. Έχουμε φτάσει κοντά στους 70 διασωληνωμένους ενώ είχαμε φτάσει και κάτω από 20, είναι αρκετά πιο κάτω η πίεση από τις εποχές της covid 19 αλλά δεν είναι και μια πίεση αμελητέα».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο τι θα πρέπει να κάνουν οι ευάλωτοι πολίτες, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο είναι να εμβολιαστούν.
«Ο ευάλωτος πληθυσμός πρέπει να φοράει μάσκα, εάν έχουν συμπτώματα να κάνουν τεστ και να ζητήσουν αντιϊκή θεραπεία. Δεν χρειάζεται κάποιος να βαρύνει για να ζητήσει την αντιϊκή θεραπεία εάν ανήκει στις ευάλωτες ομάδες γιατί όταν βαρύνει είναι αργά και η αντιϊκή θεραπεία δεν έχει τόσο αποτελεσματικότητα. Θα ξανατονίσω πάλι τον εμβολιασμό για τους ευάλωτους».
Τέλος, για το εμβόλιο της γρίπης, είπε αναφερόμενος στα στοιχεία ότι έχει πάει πιο καλά, καθώς έχουν γίνει πάνω από 2 εκατομμύρια εμβόλια. «Δεν είναι όπως πέρυσι, ωστόσο είναι καλύτερα από το επικαιροποιημένο εμβόλιο του κορωνοϊού, όπου δεν έχει ξεπεράσει τις 200.000», είπε.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr