Ανησυχητική έρευνα: ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή
Πάνω από 12 εκ. άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology».
Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια κατάσταση κατά την οποία η καρδιά χτυπά ακανόνιστα, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές. Περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις στατιστικές της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Η κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών έχει συνδεθεί με τον διαβήτη τύπου 2 και την παχυσαρκία σε προηγούμενες έρευνες, ωστόσο αυτή είναι μία από τις πρώτες μεγάλες μελέτες που αξιολογούν μια πιθανή σχέση τους με την κολπική μαρμαρυγή.
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάζει τον κίνδυνο
Μια ανάλυση σε δεδομένα υγείας για περισσότερους από 200.000 ενήλικες ηλικίας 37-73 ετών, από τη βρετανική βιοϊατρική τράπεζα δεδομένων Biobank διαπιστώνει 20% υψηλότερο κίνδυνο ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού, γνωστού ως κολπική μαρμαρυγή, μεταξύ των ενηλίκων που δήλωσαν ότι έπιναν δύο λίτρα ή περισσότερα την εβδομάδα ποτών με τεχνητά γλυκαντικά σε σχέση με όσους έπιναν μικρότερη ποσότητα τέτοιων ποτών. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος ήταν 10% υψηλότερος μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι έπιναν παρόμοιες ποσότητες ποτών με ζάχαρη.
Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για δέκα χρόνια. Συλλέχθηκαν δείγματα αίματος για τη μέτρηση του γενετικού κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή και οι συμμετέχοντες απάντησαν και σε ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν υψηλός ανεξάρτητα από τη γενετική ευαισθησία των συμμετεχόντων στην έρευνα.
Το κάπνισμα μπορεί επίσης να επηρεάζει τον κίνδυνο, καθώς οι καπνιστές που έπιναν περισσότερα από δύο λίτρα ζαχαρούχων ποτών την εβδομάδα είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Οι ερευνητές διευκρινίζουν πάντως ότι η μελέτη δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αν τα ζαχαρούχα ποτά προκαλούσαν κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο η συσχέτιση παρέμεινε μετά τη συνεκτίμηση της γενετικής ευαισθησίας ενός ατόμου στη συγκεκριμένη πάθηση.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr