Συναγερμός από τους γιατρούς για επικίνδυνο υλικό στους πάγκους κουζίνας - Προκαλεί ανίατη ασθένεια
Τι είναι η πυριτίαση και γιατί είναι επικίνδυνη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Την απαγόρευση ενός δημοφιλούς υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή πάγκων κουζίνας ζήτησαν γιατροί μετά την αύξηση περιστατικών μιας ανίατης ασθένειας που συνδέεται με αυτό.
Μάλιστα γιατρός ζήτησε «επείγουσα δράση» για την προστασία των εργαζομένων που κόβουν τεχνητή πέτρα.
Το επικίνδυνο υλικό
Σύμφωνα με τον independent, πρόκειται για πάγκους εργασίας κουζίνας από τεχνητή πέτρα που είναι φθηνότεροι από τη φυσική πέτρα - όπως ο γρανίτης ή το μάρμαρο - αλλά περιέχουν σημαντικά περισσότερο διοξείδιο του πυριτίου.
Και οι λιθοξόοι που κόβουν αυτό το υλικό θα μπορούσαν να αναπνέουν υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης πυριτίου, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να τους οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας δυνητικά θανατηφόρας πάθησης των πνευμόνων που ονομάζεται πυριτίαση.
Το πρώτο κρούσμα πυριτίασης στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνδέεται με την κοπή τεχνητής πέτρας - η οποία κατασκευάζεται από θρυμματισμένα πετρώματα συνδεδεμένα μεταξύ τους με ρητίνες και χρωστικές ουσίες - εντοπίστηκε πέρυσι και οι γιατροί είδαν έκτοτε αύξηση των κρουσμάτων.
Οι ειδικοί έχουν καταγράψει τις πρώτες οκτώ περιπτώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μια νέα έρευνα.
«Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί επειγόντως έμφαση σε αυτή την ασθένεια», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων PA η Dr Jo Feary, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Η σύμβουλος επαγγελματικών πνευμονοπαθειών στο νοσοκομείο Royal Brompton πρόσθεσε: «Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ότι προσβάλλει νέους ανθρώπους, στα 20 και 30 τους χρόνια, και δεν υπάρχει καμία θεραπεία γι' αυτήν. Αν δεν έκαναν τη δουλειά τους, δεν θα είχαν την ασθένεια και θα έπρεπε να μπορεί να προληφθεί. Επομένως, χρειαζόμαστε επείγουσα δράση».
Ο Δρ Feary, ο οποίος εργάζεται επίσης ως ανώτερος ερευνητής κλινικής έρευνας στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στο PA: «Γνωρίζαμε για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη σιλικόζη από τεχνητούς λίθους από συναδέλφους από όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, αλλά δεν είχαμε δει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τα μέσα του περασμένου έτους, όταν άρχισαν να καταφθάνουν στην κλινική μου».
Αναμένει «πολλά περισσότερα» κρούσματα στο μέλλον, αλλά πρόσθεσε: «Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο εργάζονται με τεχνητή πέτρα και έτσι δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να αναπνεύσουν τη σκόνη και να αναπτύξουν τη νόσο. Η τεχνητή πέτρα, ή η τεχνητή πέτρα, υπάρχει εδώ και μερικές δεκαετίες, αλλά νομίζω ότι κυριαρχεί όλο και περισσότερο στην αγορά των πάγκων κουζίνας».
«Ένα από τα πράγματα σχετικά με την τεχνητή πέτρα είναι ότι είναι πιο εύκολο να δουλέψεις με αυτήν, δηλαδή είναι πιο εύκολο να κόψεις και να διαμορφώσεις και να γυαλίσεις τη φυσική πέτρα. Και ως εκ τούτου, η υποψία μου είναι ότι γίνεται με φτωχότερο έλεγχο της έκθεσης στη σκόνη απ' ό,τι θα γινόταν αν χρησιμοποιούσατε φυσικές πέτρες - οπότε ενδεχομένως, με λιγότερη εκπαίδευση, με λιγότερο εξελιγμένο εξοπλισμό».
Και πρόσθεσε: «Πρέπει να επενδύσουμε χρόνο στην κατανόηση του πόσοι άνθρωποι εκτίθενται, αν είναι δυνατόν να το χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια και να πάρουμε αποφάσεις για το πώς θα το αντιμετωπίσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο - μπορεί να υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να το κάνουμε αυτό, η απαγόρευση είναι μια επιλογή, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές».
Η τεχνητή πέτρα έχει απαγορευτεί στην Αυστραλία μετά την αύξηση των κρουσμάτων πυριτίασης.
Τα συμπτώματα της πάθησης
Η πάθηση εμφανίζεται όταν εισπνέεται σκόνη πυριτίου, προκαλώντας φλεγμονή στους πνεύμονες.
Αυτό οδηγεί σταδιακά σε σκληρυμένο και ουλωμένο πνευμονικό ιστό, γεγονός που σημαίνει ότι ο πνεύμονας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη δύσπνοια, αδυναμία και κούραση και συνεχή βήχα.
Τα άτομα με την πάθηση μπορεί τελικά να δυσκολεύονται πολύ σε απλές δραστηριότητες - όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών - και μπορεί να περιοριστούν σε μεγάλο βαθμό στο κρεβάτι τους ή να μείνουν καθηλωμένα στο σπίτι.
Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία - αν και ορισμένοι πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνευμόνων - με αποτέλεσμα οι ερευνητές να λένε ότι η πρόληψη της νόσου είναι «κρίσιμη».
Γράφοντας στο περιοδικό Thorax, ο Δρ Feary και οι συνεργάτες του κατέγραψαν τις πρώτες περιπτώσεις της νόσου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Όλες αφορούσαν άνδρες με μέση ηλικία 34 ετών.
Ορισμένοι είχαν εργαστεί κόβοντας τεχνητή πέτρα για μόλις τέσσερα χρόνια προτού διαγνωστούν με πυριτίαση
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr