Έρευνα: Γιατί οι αυτοκτονίες είναι συχνά μεταδοτικές - Οι ειδικοί εξηγούν
Οι «μεταδοτικές αυτοκτονίες» είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας άνθρωπος επιλέγει να βάλει τέλος στη ζωή του και αυτό προκαλεί αυτοκτονική συμπεριφορά σε άλλα μέλη μιας κοινωνίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Πάντοτε, μετά από μια αυτοκτονία που παίρνει μεγάλες διαστάσεις, όσοι ασχολούνται με τη δημόσια υγεία φοβούνται για πιθανούς μιμητές. Σύμφωνα με το time.com, οι «μεταδοτικές αυτοκτονίες» είναι το φαινόμενο κατά το οποίο ένας άνθρωπος επιλέγει να βάλει τέλος στη ζωή του και αυτό προκαλεί αυτοκτονική συμπεριφορά σε άλλα μέλη μιας κοινωνίας.
Μια πρόσφατη έρευνα προσπαθεί να δείξει γιατί συμβαίνει αυτό το φαινόμενο και επισημαίνει ότι το χειρότερο λάθος που μπορεί να κάνει μια ανθρώπινη κοινότητα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να δεχτεί έναν τέτοιο θάνατο ως φυσιολογική επιλογή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος.
«Όταν υπάρχει ένας απροσδόκητος θάνατος, οι άνθρωποι το μαθαίνουν και προσπαθούν να εξηγήσουν αυτό που συνέβη, αυτό μπορεί να οδηγήσει τα μέλη μιας κοινότητας να συνεισφέρουν άθελά τους στην μεταδοτικότητα μιας αυτοκτονίας», ισχυρίζεται ο βοηθός καθηγητής κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά, Seth Abrutyn.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν το «Poplar Grove», ψευδώνυμο για ένα πλούσιο προάστιο των ΗΠΑ στο οποίο συμβαίνουν συνεχόμενες αυτοκτονίες, ειδικότερα νέων ανθρώπων. Για παράδειγμα, 16 μαθητές λυκείου έβαλαν τέλος στη ζωή τους μέσα στο 2005 και από τότε έχουν ξεσπάσει αρκετές παρόμοιες «επιδημίες». Οι επιστήμονες παρατήρησαν δύο διαφορετικά μοτίβα. Έξω από τη συγκεκριμένη περιοχή οι άνθρωποι ανέφεραν ότι η κοινότητα του «Poplar Grove» πάσχει από κάποια ψυχική ασθένεια, ενώ όσοι ζούσαν μέσα στην κοινότητα ανέφεραν ότι εκεί υπήρχε μια έντονη κοινωνική και ακαδημαϊκή πίεση.
Για τους ερευνητές σίγουρα δεν ευθύνονται όλες οι αυτοκτονίες σε προβλήματα ψυχικής υγείας και κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή, ωστόσο σίγουρα ένα περιβάλλον με κοινωνική πίεση μπορεί να συνδεθεί με αυτοκτονικές τάσεις. «Όταν οι νέοι αρχίζουν να εξισώνουν την αυτοκτονία με έναν τρόπο για να ξεφύγουν από ένα κοινό πρόβλημα, τότε η αυτοκτονία μπορεί να φαίνεται σαν μια ολοένα και πιο λογική επιλογή» ισχυρίζεται ο Abrutyn.
Επομένως κάθε περίπτωση «αυτοκτονικής επιδημίας» έχει ξεχωριστές βαθύτερες αιτίες, που όμως σχετίζονται με κάποιο κοινό βίωμα. Στο παράδειγμα του «Poplar Grove» η αιτία ήταν η πίεση που δέχονταν οι νέοι από τα αυστηρά σχολεία της περιοχής.
Το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι «όταν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει ένα κοινό πρόβλημα και αυτό τον οδηγεί σε αυτοχειρία, τότε και οι υπόλοιποι που βρίσκονται σε παρόμοια κατάσταση θεωρούν την αυτοκτονία μια λογική επιλογή».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr