Πώς το άγχος επηρεάζει το μικροβίωμα και την υγεία μας
Για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμά μας καθημερινά, μπορούμε να κάνουμε μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα μας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Οι ρυθμοί της ζωής μας έχουν αλλάξει ριζικά τα τελευταία χρόνια, με τις νέες συνθήκες, τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και τις αυξημένες απαιτήσεις να μας φέρνουν συχνά αντιμέτωπους με διάφορες μορφές άγχους. Αυτό το συνεχές στρες εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, όπως αϋπνία, δυσκολία συγκέντρωσης, γαστρεντερικά συμπτώματα και ευερεθιστότητα. Όμως, το άγχος αυτό επηρεάζει όχι μόνο το πνεύμα μας αλλά και το μικροβίωμα του εντέρου μας, το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της συνολικής μας υγείας. Με ασθενές- δυσβιωτικο μικροβίωμα γινόμαστε πιο επιρρεπείς σε αρρώστιες.
Οι επιπτώσεις του άγχους στο μικροβίωμα και το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι τεράστιες. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, «οι ορμόνες του στρες, όπως η νορεπινεφρίνη, η επινεφρίνη και η κορτιζόλη, επηρεάζουν τη μικροβιακή ποικιλότητα και τα μεταβολικά προϊόντα του μικροβιώματος». Το άγχος αυξάνει την παραγωγή κυτοκινών ικανών να ενισχύσουν τις φλεγμονές στο σώμα μας, ενώ παράλληλα μειώνει τους πληθυσμούς διαφόρων ανοσοκυττάρων απαραίτητων για την αντίσταση σε ασθένειες, οδηγώντας σε μια κατάσταση ανισορροπίας που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα πιο ευάλωτο.
Οι Βιολογικοί και Ψυχολογικοί Μηχανισμοί
Το άγχος ενεργοποιεί μηχανισμούς που επιδρούν τόσο στο μικροβίωμα όσο και στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Οι ορμόνες του άγχους δημιουργούν ένα περιβάλλον στο οποίο ευνοούνται τα λιγότερο ευεργετικά βακτήρια, ενώ μειώνονται οι πληθυσμοί ωφέλιμων βακτηρίων όπως οι γαλακτοβάκιλλοι και τα bifidobacteria. Αυτή η διαταραχή στο μικροβίωμα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη διάθεση και τη συμπεριφορά μέσω του άξονα εντέρου-εγκεφάλου, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα άγχους.
Η μελέτη επισημαίνει πως «σχετίζεται με το άγχος μια αύξηση της παραγωγής κυτοκινών, αλλά και μείωση διαφόρων πληθυσμών ανοσοκυττάρων», πράγμα που έχει άμεσες επιπτώσεις στην ανοσία μας. Η φλεγμονή, που είναι συνέπεια αυτής της ανισορροπίας, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση χρόνιων καταστάσεων, όπως αυτοάνοσες νόσοι ή φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου.
Άγχος και Συμπτώματα: Γιατί η ζωή μας επηρεάζεται
Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα, επηρεάζοντας την καθημερινότητά μας. Οι διαταραχές ύπνου, οι αλλαγές στη διάθεση, τα γαστρεντερικά συμπτώματα και η αδυναμία συγκέντρωσης είναι όλα σημάδια που μας δείχνουν ότι το μικροβίωμά μας υποφέρει από το άγχος. Αυτή η διαταραχή στον άξονα εντέρου-εγκεφάλου κάνει το σώμα μας πιο ευαίσθητο στις καθημερινές προκλήσεις και μειώνει την ικανότητά μας να ανταπεξέλθουμε.
Πώς να Προστατέψουμε το Μικροβίωμα μας
Η κατανόηση του τρόπου που το άγχος επηρεάζει το μικροβίωμά μας είναι μόνο το πρώτο βήμα. Η διατήρηση ενός υγιούς μικροβιώματος μπορεί να είναι η άμυνά μας απέναντι στις επιπτώσεις του άγχους και είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος για την συνέχεια…
Για να υποστηρίξουμε το μικροβίωμά μας καθημερινά, μπορούμε να κάνουμε μερικές απλές αλλαγές στη ρουτίνα μας:
- Ξεκινήστε την ημέρα σας με δυο ποτήρια νερό.
- Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και προβιοτικά, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γιαούρτι και κεφίρ, που τρέφουν τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου και ενισχύουν την ποικιλότητα του μικροβιώματος.
- Ασκηθείτε καθημερινά, έστω και με έναν σύντομο περίπατο, καθώς η κίνηση βοηθά τη λειτουργία του εντέρου=χαρούμενο μικροβίωμα.
- Πραγματοποιήστε μικρές πράξεις καλοσύνης καθημερινά – μια καλή πράξη για άλλους ενισχύει την ψυχική μας υγεία και το αίσθημα σύνδεσης, το οποίο επηρεάζει θετικά και το μικροβίωμα.
- Αποφύγετε την έκθεση σε ειδήσεις και οθόνες πριν τον ύπνο, για να απολαύσετε έναν πιο ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο, που είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία του εντέρου.
Το μικροβίωμα μας, που βρίσκεται σε αδιάκοπη επικοινωνία με τον εγκέφαλο, μπορεί να επηρεαστεί δραστικά από το άγχος, αλλά με τις σωστές συνήθειες, μπορούμε να προστατεύσουμε την υγεία μας και να ενισχύσουμε τη συνολική μας ευεξία. Στόχος μας είναι να θυμόμαστε ότι η ισορροπία είναι δυνατή, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.
Μελέτες, όπως αυτή του NCBI, μας δείχνουν πόσο σημαντική είναι η σύνδεση μεταξύ άγχους και μικροβιώματος και μας ενθαρρύνουν να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία, όχι μόνο για τη συναισθηματική, αλλά και για τη σωματική μας υγεία.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr