Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στο νέο διεθνές πολιτικό περιβάλλον
Τα εγχωρίως παραγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν βασική θεραπευτική προσέγγιση για χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Βασικός πόλος για την ανάπτυξη της οικονομίας αποτελεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Τα τελευταία χρόνια ο κλάδος έχει συμβάλει καθοριστικά στον τομέα της απασχόλησης, αλλά και στις εξαγωγές αφού χρόνο με το χρόνο αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.
Τα εγχωρίως παραγόμενα φαρμακευτικά προϊόντα αποτελούν βασική θεραπευτική προσέγγιση για χιλιάδες ασθενείς στη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα εξάγονται σε πάνω από 80 χώρες τόσο της Ευρώπης όσο και του υπόλοιπου κόσμου.
Όλες οι έρευνες άλλωστε δείχνουν ότι με την περαιτέρω ανάπτυξη της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, μπορεί να ευνοηθεί περαιτέρω ο τομέας της απασχόλησης, αφού χιλιάδες εργαζόμενοι συνδράμουν σήμερα για να παραχθούν τα ελληνικά φάρμακα. Φάρμακα από τα οποία όμως επωφελούνται και εκατομμύρια πάσχοντες σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της εξαγωγικής δραστηριότητας των ελληνικών εταιρειών.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές εταιρείες κάνουν ένα βήμα παραπάνω: Δημιουργούν νέα εργοστάσια με τα οποία θα παράξουν ακόμη και πρώτες ύλες όπως η εταιρεία DEMO, προκειμένου τόσο η χώρα μας, όσο και η υπόλοιπη Ευρώπη να είναι ανεξάρτητες από πρώτες ύλες που σήμερα εισάγονται από Τρίτες χώρες όπως είναι η Ινδία και Κίνα.
Τα ελληνικά φάρμακα και η ισορροπία της παγκόσμιας αγοράς
Φαίνεται μάλιστα πως μετά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εγχωρίως παραγόμενες πρώτες ύλες που αναμένεται να ξεκινήσουν το 2026, θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία φαρμάκων στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Και αυτό διότι ο νέος πλανητάρχης με βάση τις ανησυχίες που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται πως σχεδιάζει να περιορίσει τις εμπορικές συναλλαγές με την Ευρώπη αλλά και όλες τις εξαγωγικές δραστηριότητες ειδικά της Κίνας.
Και για τον λόγο αυτό η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους της οικονομίας της χώρας μας, αλλά τελικά όπως όλα δείχνουν και της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.
Ήδη εξάλλου με βάση τα στοιχεία της IQVIA FY 2024, το 38% των φαρμάκων παράγεται σε εγχώρια εργοστάσια (34% το 2022), από 28 εργοστάσια ελληνικής ιδιοκτησίας και 1 εργοστάσιο ξένης ιδιοκτησίας. Γεγονός που αποτελεί ήδη σημαντική συνεισφορά του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας στην ελληνική οικονομία και στην απασχόληση.
Το έδαφος πάντως φαίνεται πως είναι ήδη στρωμένο για να μετατραπούν οι ελληνικές εταιρείες όπως η DEMO, σε νούμερο ένα ρυθμιστή της Ευρωπαϊκής αγοράς φαρμάκων. Ήδη η εξαγωγική δραστηριότητά τους κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αφού μόνο το 2023 οι εξαγωγές φαρμάκων κινήθηκαν στα €2,8 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ και της Eurostat 2024. Ενδεικτικό είναι ότι το 2023 με βάση τα ίδια στοιχεία, το 5,5% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας μας ήταν τα φάρμακα.
Παρά τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις του κλάδου με τις υποχρεωτικές επιστροφές προς το κράτος να αγγίζουν στα νοσοκομειακά φάρμακα ακόμη και το 83%, φαίνεται πως η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα συνεχίσει το δρόμο της ανάπτυξης και της παραγωγής με νέες μονάδες που δημιουργεί σε διάφορα σημεία της χώρας.
Το φάρμακο άλλωστε αποτελεί το βασικό κλειδί για τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών στην Ελλάδα και η πλήρης ανεξαρτητοποίηση της χώρας μας από άλλες χώρες για την παρασκευή των απαραίτητων σκευασμάτων, μπορεί να αποδειχθεί άκρως ευνοϊκή για όλη την οικονομία.
Θρίλερ στη Γαλλία: Καταρρέει η κυβέρνηση – Πρόταση μομφής από Μελανσόν, στηρίζει και η Λεπέν, την Τετάρτη η ψηφοφορία, τι θα κάνει ο Μακρόν
«Πέταξαν το παιδί μου σαν το σκυλί»: Σοκάρει η κατάθεση του πατέρα της δολοφονημένης Φαίης Μπακογιώργου
Αστυνομικός της Βουλής: «Όλους τους απειλούσε, όλους θα τους σκότωνε» - Το «βαρύ» ποινικό παρελθόν του
Black Friday: Πρόστιμα σε άλλες 4 εταιρείες για πλασματικές εκπτώσεις - Ποιες είναι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr