Χρωστικές ουσίες στα τρόφιμα: Πώς συνδέονται με τη ΔΕΠΥ και τον καρκίνο
Τι είναι οι χρωστικές ουσίες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
![Φωτογραφία Pixabay](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/ef5e9459-c057-4999-8f13-50c93a4ffed6.jpg)
Για τις πιθανές, επιπτώσεις στην υγεία που έχουν οι τεχνητές χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα, ερευνούν οι ερευνητές, με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να έχει απαγορεύσει ήδη τη χρήση της χρωστικής Red 3.
Τι είναι οι χρωστικές ουσίες
Ο FDA απαγόρευσε τη χρήση της χρωστικής Red 3, εξαιτίας της σύνδεσής της με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ακολούθησε όμως και μια πιο εκτεταμένη απαγόρευση, που εφαρμόστηκε στα δημόσια σχολεία της Καλιφόρνιας, ως απόρροια μιας έκθεσης της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνιας.
Η έκθεση, υποδηλώνει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης χρωστικών τροφίμων και της επιδείνωσης των συμπτωμάτων συμπεριφορικών καταστάσεων, όπως η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).
Οι χρωστικές ουσίες είναι ουσιαστικά «βαφές τροφίμων» που χρησιμοποιούνται για να κάνουν πιο φαντασμαγορικά τρόφιμα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το National Geographic, ο FDA έχει εγκρίνει 27 φυσικές χρωστικές ουσίες τροφίμων που προέρχονται από φυτά όπως τα τεύτλα ή ο κουρκουμάς και εννέα τεχνητές που παρασκευάζονται χημικά -συνήθως από πετρέλαιο. Αν και έχουν πολλές διαφορετικές ονομασίες που συχνά διαφέρουν ανάλογα με τη χώρα, οι οκτώ χρωστικές που έχουν εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες περιλαμβάνουν τις εξής: Μπλε 1, Μπλε 2, Πράσινο 3, Πορτοκαλί Β, Κίτρινο 5, Κίτρινο 6, Κόκκινο 2 και Κόκκινο 40. Μέχρι την πρόσφατη απαγόρευση, είχε εγκριθεί και το Κόκκινο 3 (Red 3). Οι κόκκινες και οι κίτρινες χρωστικές συνδέονται με τις διαταραχές της συμπεριφοράς. Κατά τον Joel Nigg, καθηγητή Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστημών του Όρεγκον και συν-συγγραφέα της σχετικής έρευνας, δεν γνωρίζουμε στην πραγματικότητα αν κάποια από τις χρωστικές είναι ιδιαίτερα προβληματική.
Μάλιστα, μελέτη του 2016 συμπέρανε ότι σχεδόν το 30 τοις εκατό των προϊόντων του παντοπωλείου που διατίθενται στην αγορά για παιδιά περιέχουν Red 40. Ωστόσο, όλα αυτά φαίνεται πως επηρεάζουν την συμπεριφορά των παιδιών αφού η υπερβολική ζάχαρη φέρεται πως εμποδίζει τη γνωστική λειτουργία, το γλουταμινικό οξύ σε τρόφιμα όπως το τυρί και τα αλλαντικά μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της διάθεσης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν άγχος και το υπερβολικό αλάτι μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργία της μνήμης.
Από την πλευρά του, ο FDA δεν έχει καταφέρει να αποδείξει ακόμη, ότι οι τεχνητές χρωστικές ενισχύουν άμεσα, τα προβλήματα συμπεριφοράς, ειδικοί συνιστούν να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωσή τους.
Ο υπάλληλος-«φάντασμα» κράτησε στο συρτάρι του τα βίντεο για δύο χρόνια - Ακόμα δεν έχει καταθέσει
Τελεσίγραφο Νετανιάχου: «Αν η Χαμάς δεν απελευθερώσει ομήρους ως το Σάββατο, η εκεχειρία καταρρέει»
«Τραβούν χειρόφρενο» για ένα 24ωρο τα ταξί
Το ιδιωτικό τζετ του Vince Neil συγκρούστηκε με αεροπλάνο - Νεκρός ο πιλότος
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr