Πρόγραμμα INCAREHEART: Βελτιώνεται η φροντίδα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια που παρακολουθούνται εξ' αποστάσεως
Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα που εκτελείται στην Ελλάδα και σε άλλες 4 ευρωπαϊκές χώρες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
![Πρόγραμμα INCAREHEART](http://cdn.ethnos.gr/imgHandler/875/823380ab-a047-4e82-a79c-7d075435971e.jpg)
Τη δυνατότητα να έχει ο γιατρός ταυτόχρονα όλα τα δεδομένα της εξέλιξης της κατάστασης ασθενών με χρόνια καρδιακή ανεπάρκειας, τους οποίους παρακολουθεί εξ’ αποστάσεως και άρα να επέμβει άμεσα και να αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή ή να αποφασίσει την εισαγωγή του σε νοσοκομείο, σε περίπτωση που παρατηρήσει επιβάρυνση της υγείας του, δίνει το καινοτόμο πιλοτικό ευρωπαϊκό έργο INCAREHEART.
Το έργο εκτελείται σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Σουηδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τουρκία). Η συμμετοχή της χώρας μας γίνεται μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Α' Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ.
Η καινοτομία του προγράμματος έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά συγκεντρώνονται δεδομένα από πολλές συσκευές που παρακολουθούν την εξέλιξη της υγείας του ασθενή με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και όλα αυτά ενσωματώνονται σε μία εφαρμογή. Το πρόγραμμα στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε εκατό ασθενείς, χωρίς, βέβαια, αυτοί να πληρώσουν κάποιο αντίτιμο.
«Αυτή η εφαρμογή είναι διαθέσιμη στο γιατρό μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή είτε μέσω του κινητού του και έτσι μπορεί σε πραγματικό χρόνο να βλέπει την εξέλιξη της υγείας του ασθενούς με βάση τα δεδομένα της υγείας του. Αν παρουσιαστούν κάποιες διαφοροποιήσεις προς το χειρότερο στην κατάσταση του ασθενούς, ο γιατρός λαμβάνει ειδοποίηση άμεσα και μπορεί να τροποποιήσει τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει ο ασθενής. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει αύξηση βάρους στον ασθενή, το οποίο σε περιπτώσεις χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας συνήθως προέρχεται από συσσώρευση υγρών στον οργανισμό. Αμέσως ειδοποιείται ο γιατρός, ο οποίος μπορεί να αυξήσει τη διουρητική αγωγή στον ασθενή και έτσι μπορεί να προβλεφθεί ένα πνευμονική οίδημα αλλά και να αποφευχθεί η εισαγωγή του στο νοσοκομείο», λέει στο ethnos.gr ο Ματθαίος Διδάγγελος, καρδιολόγος στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Κατά τον ίδιο, το πιλοτικό πρόγραμμα θα επαναξιολογηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο χρηματοδότης, στο τέλος Μαΐου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι πέτυχε το σκοπό του και είναι ωφέλιμο για τους ασθενείς και σε περίπτωση που οι εταιρείες που «τρέχουν» τις εφαρμογές συμφωνήσουν, θα τεθεί προς εμπορική διάθεση. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εντός του έτους θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.
Πολλαπλά τα οφέλη
Στο σημαντικό γεγονός της άμεσης μεταφοράς στο γιατρό της πληροφορίας για την κατάσταση του ασθενούς αναφέρεται και ο καθηγητής Καρδιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διευθυντής της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, Αντώνης Ζιάκας.
«Ο ασθενής με καρδιακή ανεπάρκεια, που παρακολουθείται εξ’ αποστάσεως από το γιατρό, έχει στο σπίτι του συσκευές, οι οποίες δίνουν πολύ βασικά στοιχεία για την κατάστασή του. Αυτές είναι πιεσόμετρο, ζυγαριά, ζαχαρόμετρο, οξύμετρο και ρολόι για να μετρούνται οι σφίξεις. Μέσω λογισμικών όλες οι πληροφορίες, όλες οι τιμές από τις μετρήσεις, οι οποίες αποτελούν πολύ βασικές παραμέτρους για την παρακολούθηση του ασθενούς, φτάνουν αμέσως στο γιατρό. Έτσι, ο γιατρός μπορεί να αντιληφθεί άμεσα μία ενδεχόμενο επιδείνωση της υγείας του ασθενούς και να κερδίσει πολύτιμο χρόνο», αναφέρει ο κ. Ζιάκας.
Κατά τον ίδιο, υπάρχει και μία άλλη σειρά από οφέλη μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα τόσο για τον ασθενή και τους συγγενείς του όσο και για το δημόσιο σύστημα υγείας.
«Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς ότι μένουν στο σπίτι τους και παρακολουθούνται από το γιατρό, με αποτέλεσμα να αισθάνονται ασφάλεια και να αποφεύγουν την ταλαιπωρία της μετακίνησης στο νοσοκομείο. Την ίδια ασφάλεια αισθάνονται και οι συγγενείς τους, οι οποίοι δε χρειάζεται να βρίσκονται συνεχώς δίπλα στον ασθενή ή να προσλάβουν κάποιο άτομο, για να τον προσέχει. Η ωφέλεια για το σύστημα υγείας είναι ότι αποσυμφορείται σε κάποιο βαθμό από την εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία», τονίζει ο κ. Ζιάκας.
Στην Ευρώπη 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια
Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, υπολογίζεται ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη, με το κόστος διαχείρισης να ξεπερνάει τα 108 δισεκατομμύρια δολάρια.
«Με το πρόγραμμα Incareheart δίνεται η δυνατότητα στα νοσοκομεία να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό διότι εξασφαλίζεται η βελτίωση των διαδικασιών απεξάρτησης από το νοσοκομείο, η αύξηση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας με τους ασθενείς, η εξατομικευμένη παροχή μέτρων δευτερογενούς πρόληψης, η πρόσβαση των ασθενών στα αρχεία τηλεϊατρικής τους και η επικοινωνία με τους επαγγελματίες υγείας καθώς και η ψηφιακή ενδυνάμωση των ασθενών και η υποστήριξη της αυτοδιαχείρισης. Ως Αντιπεριφέρεια Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είμαστε αφοσιωμένοι στην αποστολή μας και αξιοποιούμε κάθε δυνατό πόρο για τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας και την ποιοτική παροχή υπηρεσιών υγείας. Μέσα από το πρόγραμμα Inacareheart επιδιώκουμε τέτοιου είδους συμμετοχές που θα εξασφαλίσουν την ανάπτυξη υπηρεσιών έρευνας, την παραγωγή καινοτόμων λύσεων ολοκληρωμένης πρόνοιας και την ανάπτυξη βιώσιμων μοντέλων υποστήριξης, όσον αφορά ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια», αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Δερμεντζοπούλου.
Γυναικοκτονία στις Σέρρες: Γνώριμος των Αρχών ο 59χρονος - Είχε απασχολήσει για ενδοοικογενειακή βία με θύμα τον γιο του
Μαρινάκης για ανασχηματισμό: Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού
Αποζημίωση «μαμούθ» από το «Χ» στον Τραμπ λόγω αναστολής του λογαριασμού του το 2021
«Βαρυχειμωνιά... διαρκείας δείχνουν τα προγνωστικά μοντέλα» - Νέα πρόγνωση Μαρουσάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr