Κι όμως, πέρασαν 5 χρόνια από το πρώτο lockdown στην Ελλάδα: Οι αλλαγές που έφερε στη ζωή μας
Ήταν μια περίοδος που άλλαξε η καθημερινότητα όλων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που η Ελλάδα μπήκε σε καθεστώς καραντίνας, λόγω της έξαρσης του κορονοϊού, που είχε φέρει εξαιρετική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και στις ζωές μας.
Τα στοιχεία που έφερε η πανδημία στην καθημερινότητα των ανθρώπων
Ήταν 23 Μαρτίου 2020 όταν έγιναν οι ανακοινώσεις για το lockdown, κάτι που μπορεί πλέον να μοιάζει πολύ μακρινό, αλλά σίγουρα κανένας δεν μπορεί να ξεχάσει τα όσα γίνονταν εκείνους τους μήνες.
Είναι γεγονός ότι πολλές επιχειρήσεις ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ενώ πολλοί εργαζόμενοι δούλευαν από το σπίτι, με την τηλεργασία να προωθείται, ώστε να αποφεύγονται οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις πολλών ατόμων, με στόχο να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της Covid 19. Πάντως, πέντε χρόνια αργότερα η τηλεργασία έχει παραμείνει σε σημαντικό ποσοστό εργασιακών κλάδων.
Παράλληλα, τα μαθήματα των σχολείων γίνονταν διαδικτυακά, αφού ανέκαθεν οι σχολικές αίθουσες αποτελούσαν εστία διασποράς ιώσεων. Τα μαθήματα εξ αποστάσεως ουσιαστικά έφεραν και ένα νέο δεδομένο, καθώς στο ενδεχόμενο ακραίων καιρικών φαινόμενων, δεν σταματούσε η διδασκαλία.
Δημιουργικότητα στο φουλ!
Ο εγκλεισμός στο σπίτι ανέδειξε μια ανάγκη για δημιουργία κατ’ οίκον, με πλήθος κόσμου να δοκιμάζει τις μαγειρικές του ικανότητες, όπως άλλωστε φαινόταν και στα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το banana bread έγινε trend, όπως και άλλες συνταγές, που οι περισσότεροι δεν πίστευαν προηγουμένως ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας!
Πριν την πανδημία πολλοί εργαζόμενοι πήγαιναν στη δουλειά τους παρότι είχαν κρυολογήσει. Η εποχή των lockdown έδειξε πόσο εύκολα μπορούν να εξαπλωθούν οι ασθένειες και πόσο άδικο είναι να μεταδίδονται τα μικρόβια μεταξύ των συναδέλφων. Πλέον, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι περισσότεροι είτε εργάζονται εξ αποστάσεως είτε παίρνουν αναρρωτική.
Η φροντίδα μεταξύ των ανθρώπων
Η πανδημία έκανε τον κόσμο καλύτερο ως προς το κομμάτι της φροντίδας του ενός από τον άλλον. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ρωτούσαν να μάθουν για την υγεία των συνανθρώπων τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ γίνονταν είτε από φίλους και συγγενείς, είτε από γείτονες, οι οποίοι βοηθούσαν έναν ασθενή που νοσούσε με κορονοϊό.
Παρά την αποξένωση, αυτό δεν εμπόδισε χιλιάδες πολίτες να δημιουργούν ομάδες στα σόσιαλ μίντια, προκειμένου να επικοινωνούν με μηνύματα και βιντεοκλήσεις. Είναι γεγονός ότι από τότε έχουν αλλάξει κατά πολύ τα δεδομένα, αλλά η πανδημία έφερε στοιχεία στην καθημερινότητά μας, τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ως θετικά.
Βούτες: Το αργιλώδες υπέδαφος ενοχοποιείται για τις καθιζήσεις - Το συμβάν του 2019 και τι έλεγαν τότε οι ειδικοί
Άγρια κόντρα Γεωργιάδη – Πολάκη για το ΚΕΕΛΠΝΟ: Είσαι το ρεζίλι στης Κρήτης – Λες π@@@@ιές
Σοκαριστικό βίντεο: Τουρίστας που έκανε zip line κατέγραψε το μακελειό στο Κασμίρ
«Έχω ακόμη το σοκ της εγκατάλειψης»: Η Λένα Δροσάκη για την παράσυρσή της από αυτοκίνητο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr