Παγκόσμια Ημέρα Κατά του καπνίσματος: Τι μέτρα έρχονται
Με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Παρά τους αμέτρητους νόμους για την καταπολέμηση του καπνίσματος, η Ελλάδα συνεχίζει να ανάβει …ελεύθερα το τσιγάρο σε δημόσιους χώρους, αφού η νομοθεσία δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά. Παρά τις όποιες ανεμικές προσπάθειες της νυν ηγεσίας τους υπουργείου Υγείας να θέσει σε εφαρμογή το νόμο, φαίνεται ότι τα όποια μέτρα θα ληφθούν από την επόμενη κυβέρνηση.
Να σημειωθεί ότι η νυν ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχείρησε να εφαρμόσει τον νόμο Λοβέρδου που είχε ψηφιστεί το 2012 και προέβλεπε διαχωρισμό των χώρων αλλά και «τσιγαρόσημο». Παρ αυτά η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε κυρίως με το φόβο μη βάλουν λουκέτο μικρές επιχειρήσεις εστίασης και καφετέριες λόγω και της κρίσης.
Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτσάκης του σε δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι ο πρώτος νόμος που θα εφαρμοσθεί εάν εκλεγεί θα είναι ο αντικαπνιστικός. Μάλιστα είχε επισημάνει ότι ο νόμος θα εφαρμοσθεί πλήρως και χωρίς εξαιρέσεις.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι 30 χρόνια μετά την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καπνίσματος για την ευαισθητοποίηση του κοινού, ερευνητές από όλο τον κόσμο ενώνονται για να βελτιώσουν τα εργαλεία διακοπής καπνίσματος και περιορισμού των επιβλαβών συνεπειών, με σκοπό να αυξήσουν τα ποσοστά επιτυχίας της διακοπής, που αυτή τη στιγμή κυμαίνονται μεταξύ 12% και 23%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) και οι παγκόσμιοι εταίροι του έχουν ορίσει την 31η Μαΐου ως την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, μέρα κατά την οποία οι καπνιστές σε όλο τον κόσμο καλούνται να απέχουν από το κάπνισμα για 24 ώρες. Στο στόχαστρο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι η υγεία των πνευμόνων, καθώς το κάπνισμα εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία για τις θανάσιμες πνευμονικές και αναπνευστικές νόσους.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Global Burden of Disease που διεξήχθει από το Institute for Health Metrics and Evaluation, από τους περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους που οφείλονταν στο κάπνισμα το 2017, τα 2,88 εκατομμύρια αυτών προήλθε από χρόνιες αναπνευστικές νόσους, όπως καρκίνο του φάρυγγα, του βρόγχου, του πνεύμονα και φυματίωση.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr