Οι ειδικευόμενοι γιατροί γυρίζουν την πλάτη στα νοσοκομεία
Ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν πολύχρονες οι λίστες αναμονής για ειδικότητα, σήμερα είναι δεκάδες οι κενές θέσεις ακόμη και σε κεντρικά νοσηλευτικά ιδρύματα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αδειασαν τα νοσοκομεία από ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι πλέον γυρίζουν την πλάτη στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα να είναι «γυμνά» από ιατρική κάλυψη.
Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ) έθεσαν πρόσφατα το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, που εξετάζει τη θέσπιση ειδικών κινήτρων για τους νέους γιατρούς ώστε να κοπεί το νήμα της επιστημονικής μετανάστευσης, όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου στο «Εθνος της Κυριακής».
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμα και στα πιο κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας οι θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών σε ποσοστό 20% είναι κενές, ενώ άλλο ένα 20% των γιατρών που υπηρετούν είναι σε παράταση, μια... φόρμουλα που ανακαλύφθηκε ουσιαστικά για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. Τι πράττουν δηλαδή οι αρμόδιοι τα τελευταία χρόνια; Δίνουν παρατάσεις θητείας έως και δύο χρόνια σε ειδικευόμενους, οι οποίοι όμως εργάζονται κανονικά ως ειδικευμένοι, αλλά με μισθό ειδικευομένου, που πλέον διαμορφώνεται στα 960 ευρώ μηνιαίως.
Το κύμα μετανάστευσης των νέων γιατρών έχει ξεκινήσει εδώ και 10 χρόνια, οπότε και άρχισε η οικονομική κρίση στη χώρα μας, ενώ έχει ενταθεί την τελευταία πενταετία. Με βάση τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, περισσότεροι από 17.500 Ελληνες γιατροί εργάζονται στο εξωτερικό, ενώ η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα προέλευσης μεταναστών γιατρών που απασχολούνται στη Γερμανία. Η κρίση και η ανεργία οδηγούν τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό όχι μόνο για την εξεύρεση εργασίας αλλά και για ειδικότητα, με αποτέλεσμα οι θέσεις να μένουν κενές στα περισσότερα μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας.
5 ειδικότητες με τα περισσότερα κενά: Βιοπαθολογία, Παθολογοανατομία, Κυτταρολογία, Θωρακοχειρουργική, Νευροχειρουργική
Η εικόνα είναι χειρότερη στα επαρχιακά, όπου δεν εμφανίζεται κανένας ειδικευόμενος για να εκπαιδευτεί. Αποκαλυπτική του προβλήματος είναι η καταγραφή που έκανε η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) στα τέσσερα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής. Στον «Ευαγγελισμό», ενώ οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων είναι 455, οι υπηρετούντες ήταν 380 μέχρι το 2018, εκ των οποίων ειδικευόμενοι σε παράταση ήταν οι 95. Οι κενές θέσεις έφτασαν τις 75. Στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» οι οργανικές θέσεις ειδικευομένων είναι 321, την ίδια στιγμή που υπηρετούν 231, ενώ προστέθηκαν και άλλοι 60 που είναι σε παράταση. Ετσι μένουν κενές 30 θέσεις.
Στο ΚΑΤ από τις 198 οργανικές θέσεις ειδικευομένων υπηρετούν μόνον 108, με 90 θέσεις κενές, ενώ στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας από τις 280 θέσεις έχουν καλυφθεί μόνον οι 235. Τους τελευταίους μήνες του 2019 η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, σημειώνει ο γ.γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου.
20% των θέσεων ειδικευόμενων γιατρών στα κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας είναι κενές
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Περιφέρειας Αττικής, στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας» λείπουν 12 ειδικευόμενοι αναισθησιολογίας, στο Ασκληπιείο της Βούλας 10, στο ΚΑΤ 19 και στο Λαϊκό 13. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στο «Ιπποκράτειο» 11 θέσεις ακτινολογίας είναι κενές, 12 στη Νίκαια και 14 στο «Αμαλία Φλέμιγκ». Αλλες ειδικότητες, όπως η Ιατρική Βιοπαθολογία/Εργαστηριακή Ιατρική, παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερα κενά.
Το «Ελενα Βενιζέλου» έχει 28 κενές οργανικές θέσεις, 21 έχει το Νίκαιας, 12 το «Σωτηρία», ενώ το σύμπλεγμα «Ευαγγελισμός-Οφθαλμιατρείο- Πολυκλινική» παρουσιάζει 32 κενές οργανικές θέσεις στην Ιατρική Βιοπαθολογία. Αντίστοιχη είναι η εικόνα στις περισσότερες ειδικότητες, όταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι νέοι γιατροί ήταν αναγκασμένοι να περιμένουν για χρόνια σε λίστες αναμονής για να ξεκινήσουν ειδικότητα.
Φταίνει και οι νόμοι
«Η μετανάστευση των νέων γιατρών, το λεγόμενο “brain drain”, ξεκίνησε λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και τα νομοθετήματα των τελευταίων ετών έχουν συμβάλει στη δραματική αποχώρηση των νέων γιατρών» σημειώνει ο Πάνος Παπανικολάου, γ.γ. της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής»: «Ο τελευταίος νόμος που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε εκατοντάδες άλλους νέους γιατρούς να φύγουν από τη χώρα για να κάνουν ειδικότητα στο εξωτερικό. Μια από τις χειρότερες ρυθμίσεις που αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία ήταν η βαθμολόγηση των πτυχίων της ειδικότητας, μια βαθμολόγηση που θα συνόδευε τους γιατρούς σε όλη τους την επαγγελματική πορεία. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο. Θεσμοθετήθηκε και μετά τις αντιδράσεις μας αποσύρθηκε, αλλά όχι νομοθετικά, παρά μόνο με μια ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας. Θεωρητικά δηλαδή ισχύει ακόμη. Η ουσία είναι ότι τα μνημόνια έχουν εντείνει τη μετανάστευση των γιατρών και στη συνέχεια οι διάφορες νομοθετικές ρυθμίσεις. Θεωρούμε ότι αυτά δεν είναι τυχαία. Επιδιώκουν, όπως φαίνεται, να φύγουν οι νέοι γιατροί στο εξωτερικό, διότι τους βλέπουν ανταγωνιστικά. Είναι άλλωστε λογικό ένας νέος γιατρός να έχει καλύτερη εκπαίδευση σε σχέση με κάποιον από το παρελθόν. Ταυτόχρονα, με τον τρόπο αυτό ενισχύθηκε και το καθηγητικό κατεστημένο. Αυτά βέβαια είναι εγκλήματα κατά της ελληνικής ιατρικής».
Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, οι ειδικότητες με τα μεγαλύτερα κενά είναι οι εργαστηριακές, όπως βιοπαθολογία, παθολογοανατομία, κυτταρολογία, ενώ πλέον και οι χειρουργικές ειδικότητες είναι ψηλά στον πίνακα με τις ελλείψεις νέων γιατρών, όπως θωρακοχειρουργική, νευροχειρουργική κ.λπ.
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr