Υπόσχεση Κικίλια στους γιατρούς του ΠΙΣ για την «καμπάνα» σε γιατρό της Λάρισας
Την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου που καταλογίζει τις αποζημιώσεις από ιατρικές επιπλοκές στους γιατρούς και όχι στα νοσοκομεία, ζήτησε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια είχε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με αφορμή την καμπάνα που επιβλήθηκε σε νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας για ιατρική επιπλοκή.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του ΠΙΣ και με αφορμή την πρωτοφανή για τα ιατρικά δεδομένα απόφαση να καταλογιστεί το ποσό των 850.000 ευρώ σε νοσοκομειακό γιατρό της Λάρισας εξαιτίας ιατρικής επιπλοκής, σε περιστατικό που σημειώθηκε πριν από 17 χρόνια. Μία υπόθεση που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία σε όλο τον ιατρικό κόσμο, καθώς ανοίγει ο δρόμος για βιομηχανία αγωγών που θα πρέπει να τις πληρώνουν οι γιατροί και όχι τα νοσοκομεία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος που είχε προωθηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον τότε υπουργό κ.Γ.Χουλιαράκη.
Τι είπε ο Κικίλιας
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δεσμεύτηκε στο Προεδρείο του ΠΙΣ ότι θα μελετήσει διεξοδικά το θέμα, αφού το έθεσε ως βασική προτεραιότητά του, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΠΙΣ. Οι εκπρόσωποι του κλάδου κάνουν λόγο για απαράδεκτη που πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. «Οι συνέπειες αυτής της πρακτικής θα είναι τραγικές, καθώς θα εκτοξεύσουν το κόστος των ιατρικών πράξεων και θα οδηγήσουν στην άσκηση αμυντικής ιατρικής, τα αποτελέσματα της οποίας θα επιβαρύνουν τη συνολική ποιότητα υγείας των ασθενών» σημειώνει ο ΠΙΣ.
Γι αυτό και ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη συνολική νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά στο ιατρικό σφάλμα και την ιατρική αμέλεια, σε βάση ισότιμης αντιμετώπισης όλων των ιατρών της χώρας, τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Όπως σημειώνουν τα μέλη του ΠΙΣ, ένα ιατρικό σφάλμα, ειδικά στα δημόσια νοσοκομεία, μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο Burnout που αντιμετωπίζουν οι γιατροί. Ένα σύνδρομο που προέρχεται κυρίως από τα εξαντλητικά ωράρια που επικρατούν για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ, εξαιτίας των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού.
Το Burnout είναι ένα σύνδρομο που θεωρείται ότι προέρχεται από χρόνιο στρες στο χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση των συναισθημάτων και της ενέργειας, σε αυξημένη διανοητική απόσταση από τη δουλειά ενός ατόμου ή αισθήματα αρνητικότητας ή κυνισμού που σχετίζονται με την εργασία, καθώς και σε μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει το Burnout σε ειδική κατηγορία του ICD-10, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του συνδρόμου ως μία σύγχρονη πάθηση.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr